Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έρευνα: πώς μία κακή πρώτη δουλειά μάς θέτει σε κίνδυνο

Όσο πιο δυσαρεστημένοι είμαστε με τις πρώτες δουλειές που θα κάνουμε στη ζωή μας, τόσο πιο κακή θα είναι η υγεία μας σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συνηθίζουμε να προσπερνούμε τα παράπονα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας για την ικανοποίησή τους από τη δουλειά και τις συνθήκες που συναντούν σε αυτήν, ως μία "φάση" από την οποία, λίγο πολύ, όλοι περνούν. Ωστόσο, μία νέα έρευνα από κοινωνιολόγους του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, στις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι μάλλον πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία.

Πρόκειται για έρευνα του υποψήφιου διδάκτορα Jonathan Dirlam και του καθηγητή κοινωνιολογίας Δρ Hui Zheng, η οποία παρουσιάστηκε στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης Κοινωνιολόγων, τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, ο βαθμός ικανοποίησης ενός ατόμου από τις πρώτες δουλειές στη ζωή του συνδέεται με την υγεία του, με ορατές επιπτώσεις ήδη από τη δεκαετία των 40 ετών.

Ο αντίκτυπος των δυσάρεστων εργασιακών εμπειριών είναι ιδιαίτερα ορατός στην ψυχική υγεία, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, καθώς όσοι είναι λιγότερο ευχαριστημένοι με τις δουλειές νωρίς στην καριέρα τους, έχουν μεγαλύτερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα αϋπνίας αργότερα στη ζωή τους.

Έρευνα: πώς μία κακή πρώτη δουλειά μάς θέτει σε κίνδυνο

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από την NLSY79, μία μεγάλη έρευνα που διεξάγει το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο από το 1979. Στα πλαίσια της εν λόγω έρευνας, παρακολουθούνται πάνω από 10000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι όταν ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων για τη ζωή τους ήταν μεταξύ 14 και 22 ετών.

Κατά τη διάρκεια της NLSY79, οι συμμετέχοντες καλούνται να βαθμολογήσουν πόσο ικανοποιημένοι είναι με τις εργασίες τους σε μία κλίμακα από το ένα ("αντιπαθώ πάρα πολύ τη δουλειά μου) έως το τέσσερα ("μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά μου"), ενώ αξιολογείται η σωματική και ψυχική τους υγεία.

Για τη νέα έρευνα, οι Dirlam και Zheng επικεντρώθηκαν σε 6432 ανθρώπους για τους οποίους υπήρχαν διαθέσιμες δύο ομάδες δεδομένων: 

  1. Ο βαθμός ικανοποίησής τους με τις δουλειές τους από τα 25 έως τα 39 τους χρόνια.
  2. Οι πληροφορίες για την υγεία τους μετά τη συμπλήρωση των 40 ετών τους.

Με βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες στις ακόλουθες 4 ομάδες:

  1. Οι σταθερά πολύ ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους (το 15%).
  2. Οι σταθερά πολύ δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους (το 45%).
  3. Όσοι ξεκίνησαν την καριέρα τους με υψηλή ικανοποίηση, αλλά στην πορεία γίνονταν όλο και πιο δυσαρεστημένοι (το 23%).
  4. Όσοι ξεκίνησαν την καριέρα τους δυσαρεστημένοι, αλλά στην πορεία ικανοποιούνταν όλο και περισσότερο (το 17%).

Η πρώτη προφανής διαπίστωση είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένοι από την καριέρα τους. Με αυτό υπόψη, οι ερευνητές θέλησαν να δουν κατά πόσο αυτή η έντονη δυσαρέσκεια σχετικά με τα εργασιακά, επηρεάζει την υγεία του πληθυσμού όχι τη στιγμή που την αισθάνονται -άλλωστε, αυτό είναι καλά τεκμηριωμένο-, αλλά αργότερα στη ζωή.

Χρησιμοποιώντας την ομάδα των σταθερά ικανοποιημένων από τη δουλειά τους ως σημείο αναφοράς, οι ερευνητές συνέκριναν με την υγεία των μελών της, την υγεία των μελών των άλλων τριών ομάδων συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν τα παρακάτω:

Η ομάδα των σταθερά δυσαρεστημένων με τη δουλειά τους στα 20 και στα 30, είχαν μετά τα 40 τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλους, στους δείκτες ψυχικής υγείας που μετρήθηκαν στα πλαίσια της έρευνας. Είχαν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, προβλημάτων ύπνου και υπερβολικής ανησυχίας, ήταν πιθανότερο να έχουν διαγνωστεί με συναισθηματικά προβλήματα και είχαν γενικά, τη χειρότερη ψυχική υγεία.

Όσοι ξεκίνησαν με υψηλά επίπεδα ικανοποίησης, τα οποία όμως έπεφταν με την πάροδο του χρόνου, ήταν πιο πιθανό σε σχέση με την ομάδα αναφοράς να έχουν προβλήματα ύπνου και υπερβολικής ανησυχίας και είχαν χαμηλότερη βαθμολογία στη γενική ψυχική υγεία, μετά τα 40. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε να επηρεάζονται τα επίπεδα κατάθλιψης ή η πιθανότητά τους να διαγνωστούν με συναισθηματικά προβλήματα.

Έρευνα: πώς μία κακή πρώτη δουλειά μάς θέτει σε κίνδυνο

Τα σχετικά καλά νέα προέρχονται από την ομάδα όσων ξεκίνησαν με χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης, τα οποία όμως βελτιώνονταν με την πάροδο του χρόνου. Για αυτούς, δεν παρατηρήθηκαν οποιαδήποτε προβλήματα υγείας μετά τα 40, σε σχέση με την ομάδα αναφοράς.

Όσο αφορά τη σωματική υγεία, διαπιστώθηκε επίσης ότι τα μέλη της ομάδας των σταθερά δυσαρεστημένων και εκείνοι των οποίων η ικανοποίηση από τη δουλειά μειώνονταν καθώς περνούσαν τα χρόνια, είχαν χειρότερη γενική υγεία, αν και τα προβλήματα σε σχέση με τα μέλη των άλλων δύο ομάδων δεν ήταν τόσο σοβαρά (αφορούσαν π.χ. πόνους στην πλάτη και κρυολόγημα).

Ωστόσο, "είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μιλάμε για ανθρώπους μόλις στα 40", δήλωσε ο Δρ Zheng, σε σχετικό δελτίο τύπου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, προσθέτοντας ότι "τα υψηλότερα επίπεδα προβλημάτων στην ψυχική υγεία ίσως είναι πρόδρομος προβλημάτων στη σωματική υγεία στο μέλλον".

“Το αυξημένο άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά ή άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία δεν θα εμφανιστούν μέχρι αργότερα στη ζωή", παρατήρησε ο καθηγητής. Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον έτερο ερευνητή, J. Dirlam, είναι ότι "υπάρχει επίδραση της ικανοποίησης από την εργασία στην υγεία, η οποία εμφανίζεται ήδη από τα 40 έτη”.

Μία γενιά με υποθηκευμένο μέλλον;

Αν και άλλες έρευνες έχουν μελετήσει τον τρόπο που η εργασία επηρεάζει την υγεία μας, η παρούσα μελέτη υποδεικνύει τον τρόπο που τα πρώτα βήματα στην καριέρα μας μπορούν να κρύβουν παγίδες υγείας οι οποίες δεν είναι ορατές παρά μόνο στο μέλλον.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους δείχνουν πόσο σημαντικές είναι για τη ζωή των ανθρώπων οι πρώτες εμπειρίες με την αγορά εργασίας, καθώς και ότι οι επιπτώσεις της δυσαρέσκειας ενός ανθρώπου με τη δουλειά του, ιδιαίτερα στην ψυχική του υγεία, δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να πιστεύουμε ότι αφορά μόνο τους μακροχρόνια εργαζόμενους.

Μάλιστα, Dirlam και Zheng σημειώνουν ότι η ανάλυσή τους αφορούσε δεδομένα πριν τη μεγάλη οικονομική κρίση και ύφεση των τελευταίων ετών και προβλέπουν ότι για τους νέους εργαζόμενους σήμερα, τα πράγματα είναι χειρότερα. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι προδιαγράφεται ένα αν μη τι άλλο ζοφερό μέλλον, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

(ΠΗΓΗ PATHFINDER.GR)

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness