Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Λ. Οικονόμου: Προτεραιότητα η διαφύλαξη της υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα

«Η κυβέρνηση είναι δίπλα και στηρίζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες» ανέφερε στην Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε, πως «ο έλεγχος της πανδημίας και η διαφύλαξη της υγείας στα καταστήματα κράτησης, αποτελεί για την κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Μην αμφιβάλλετε για την ευαισθησία μας. Η διαφύλαξη του δικαιώματος αυτού, αλλά και του καθήκοντος της Πολιτείας να διασφαλίσει την υγεία των κρατουμένων, αποτελεί ένα αναπόσπαστο δικαίωμά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με πολλή υπομονή, με πολλή μεθοδικότητα και με στενή συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους».
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο «πλήθος πρωτοβουλιών» στις οποίες προέβη το υπουργείο, πριν ακόμα εκδηλωθεί το πρώτο κύμα επέλασης της πανδημίας, με στόχο «την υγειονομική προστασία και περίθαλψη των κρατουμένων», όπως είπε, σημειώνοντας πως είχε εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο αναχαίτισης της πανδημίας. Όταν δε σημειώθηκαν τα κρούσματα στα  καταστήματα κράτησης της Κέρκυρας και των Διαβατών, «αναδιατάξαμε άμεσα πόρους και δυνάμεις, με στόχο, αφενός τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού σε περισσότερους κρατούμενους, αφετέρου τη βέλτιστη διαχείριση των ήδη υφιστάμενων κρουσμάτων». 
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, έχουμε δουλέψει «όλοι μαζί μεθοδικά για τη χάραξη μιας ισχυρής γραμμής άμυνας, ενός ολιστικού σχεδίου γύρω από τα σωφρονιστικά καταστήματα, αντλώντας πολύτιμη εμπειρία από τον επιτυχημένο τρόπο διαχείρισης της πανδημίας κατά το πρώτο κύμα εξάπλωσής της».
Ειδικότερα, ανέφερε πως μετά την διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές, 11 Νοεμβρίου, αποφασίσθηκε να γίνεται εβδομαδιαίος έλεγχος όλων των εργαζομένων των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Η πραγματοποίηση δειγματοληπτικών τεστ σε κρατούμενους με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και με απόλυτη προτεραιότητα στα καταστήματα και στις περιοχές που εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίο. Η δημιουργία ειδικών μονάδων με κλίνες σε δύο νοσοκομεία της Αττικής, όπου θα νοσηλεύονται κρατούμενοι εφόσον απαιτείται. Παραχώρηση από τις υγειονομικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα κατά τόπους καταστήματα κράτησης. 
Ειδικά για το κομμάτι της επικοινωνίας των κρατουμένων, ο υφυπουργός αναγνώρισε την αναγκαιότητά της, όμως, είπε, «αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η άσκησή της θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, την υγεία των συγκρατουμένων τους ή του φυλακτικού προσωπικού». Γι’ αυτό, ανέφερε ο υφυπουργός,  «προβήκαμε ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, στη διανομή 20.000 τηλεκαρτών, ενώ παράλληλα εντείνουμε τις προσπάθειες για την άμεση εφαρμογή και διεύρυνση του θεσμού του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου μέσω skype. Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο έχουμε σε 22 καταστήματα κράτησης που λειτουργεί το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να επεκταθεί και στα υπόλοιπα 12 καταστήματα κράτησης, καθώς για τον σκοπό αυτό έχει ήδη δεσμευτεί το ποσό των 128.000 ευρώ, περίπου, για την απόκτηση του κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού». 
Στην παρατήρηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη, γιατί η κυβέρνηση, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν προχώρησε σε μια αποσυμφόρηση των φυλακών, ο υφυπουργός απάντησε πως «η αποσυμφόρηση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια δεν έλυσε κανένα πρόβλημα των φυλακών, τουναντίον περισσότερα προβλήματα δημιούργησε στην κοινωνία έξω. Είναι μια παράμετρος η αποσυμφόρηση, αλλά η αποσυμφόρηση, ως διά μαγείας δεν θα λύσει τα προβλήματα με την πανδημία». Ο Λευτέρης Οικονόμου δήλωσε ανοικτός σε ρεαλιστικές προτάσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η διαχείριση της πανδημίας του COVID-19 τόσο κατά το πρώτο όσο και κατά το δεύτερο κύμα έξαρσής του δεν αφήνουν περιθώρια ούτε στον πλέον καχύποπτο παρατηρητή για τις προθέσεις και το υψηλό επίπεδο ευαισθησίας και υπευθυνότητας που έχει η κυβέρνηση για την υγιεινή στα  σωφρονιστικά καταστήματα. Δεν εφησυχάζουμε, ούτε όμως διατηρούμε αυταπάτες έναντι ενός ιού που δεν κάνει διακρίσεις, αγγίζοντας οριζόντια το σύνολο της κοινωνίας». 
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας κατέθεσε στα Πρακτικά τα στοιχεία από την «Αναφορά για τον κορονοϊό της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής» με ημερομηνία   12/11/2020 όπου αναφέρεται:
 Στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων υπήρξαν 2 βεβαιωμένα κρούσματα (εξωτερικοί φρουροί), 2 ύποπτα κρούσματα, σε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο και σε ένα εξωτερικό φρουρό, που έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό, καθώς και 11 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους. 
Στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας, 34 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους. 
Στο ΕΚΚΝ Βόλου, 10 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους. 
Στο ΚΚ 'Αμφισσας, 2 βεβαιωμένα κρούσματα (σωφρονιστικοί υπάλληλοι) σε κατ΄ οίκον περιορισμό και 4 κρατούμενοι ως ύποπτα κρούσματα.
  Στο ΚΚ Κορυδαλλού Ι, 3 βεβαιωμένα κρούσματα  (σωφρονιστικοί) σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Στο ΚΚ Κέρκυρας, 1 ύποπτο κρούσμα (σωφρονιστικός υπάλληλος) σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Στο ΚΚ Θεσσαλονίκης, 8 βεβαιωμένα κρούσματα (σωφρονιστικοί υπάλληλοι) σε κατ΄ οίκον περιορισμό και 100 βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατουμένους. 
Στο ΚΚ Νιγρίτας, 3 βεβαιωμένα κρούσματα και 1 ύποπτο σε σωφρονιστικούς υπαλλήλου που είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό και 1 βεβαιωμένο κρούσμα και 5 ύποπτα κρούσματα σε κρατούμενους.
 Στο ΚΚ Δομοκού, 5 ύποπτα κρούσματα σε κρατούμενους.
 Στο ΚΚ Μαλανδρίνου, 2 βεβαιωμένα κρούσματα και 4 ύποπτα σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό. 
Στο ΚΚ Κομοτηνής, 1 βεβαιωμένο κρούσμα, σωφρονιστικός υπάλληλος, σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Στο ΚΚ Πάτρας, 6 ύποπτα κρούσματα σε εξωτερικούς φρουρούς που είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Στο ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας, 1 βεβαιωμένο κρούσμα και 1 ύποπτο σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό. 
Στο ΚΚ Χανίων, 1 βεβαιωμένο κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο που είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Στην αναφορά αυτή, σημειώνεται ότι «τα περιστατικά αυτά δεν  παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα. Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε καραντίνα στα καταστήματα κράτησης, εκτός δύο της Θεσσαλονίκης που νοσηλεύονται χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Πρωινές ώρες της 12/11/2020 κρατούμενος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου (Πνευμονολογική) με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα θετικός στον κορονοϊό, απεβίωσε».
Κ.Κ. Κέρκυρας
Ειδικά για τα «Μέτρα Προστασίας και τις ενέργειες που έχουν σημειωθεί στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας», σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου στα πρακτικά, στις 17/10/2020 υπήρξε μεταφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, δύο εμπύρετων κρατουμένων, προκειμένου να εξεταστούν ως πιθανά κρούσματα  covid. Μετά την εξέταση επέστρεψαν και τέθηκαν σε ειδικό χώρο κράτησης υπόπτων κρουσμάτων. Στις 19/10/2020 υπήρξε ενημέρωση ότι ήταν θετικά. Υπήρξε ιχνηλάτηση επαφών των δύο κρατουμένων, απομόνωση των επαφών και ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την αποστολή κλιμακίου ελέγχου στο ΚΚ Κέρκυρας. Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Γνωστοποιήθηκε πως 7 κρατούμενοι που είχαν στενές επαφές με τα δύο βεβαιωμένα κρούσματα ήταν θετικοί. Τηρήθηκε το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο και τοποθετήθηκε το σύνολο των βεβαιωμένων κρουσμάτων σε ειδικό χώρο κράτησης. Μετά το πέρας του 14ημέρου πραγματοποιήθηκαν επαναληπτικά τεστ και υπήρξε αρνητικό αποτέλεσμα και επιστροφή των κρατουμένων στους χώρους κράτησής τους. Παράλληλα, υπήρξε απολύμανση όλων των χώρων του Καταστήματος Κράτησης και τα οχήματα και η λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς.
Κ.Κ. Διαβατών 
Σχετικά με τα Μέτρα Προστασίας και τις ενέργειες στο ΚΚ Διαβατών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε στην Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, στις 20/10/20 εντοπίσθηκε κρούσμα σε εργαζόμενο φύλαξης και τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των επαφών και ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ για αποστολή κλιμακίου. Τρείς ημέρες αργότερα γνωστοποιήθηκε στον ΕΟΔΥ η ύπαρξη τριών βεβαιωμένων κρουσμάτων σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους του ΚΚ Θεσσαλονίκης και ζητήθηκε η άμεση μετάβαση κλιμακίου για ελέγχους στο εν λόγω κατάστημα κράτησης. 
Στις 6/11/2020 πραγματοποιήθηκαν 160 δειγματοληπτικά τεστ σε κρατούμενους. Την ίδια ημέρα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος (covid test) σε όλο το σωφρονιστικό προσωπικό του καταστήματος (98 υπάλληλοι). 
Στις 8/11/2020 δόθηκαν οδηγίες προς το κατάστημα κράτησης Θεσσαλονίκης ώστε να αντιμετωπίζεται όλη η εγκατάσταση του ΚΚ ως χώρου καραντίνας νοσούντων από κορονοϊό και όλοι οι κρατούμενοι να βρίσκονται έγκλειστοι στα κελιά- θαλάμους. Ανελλιπή χρήση μάσκας και γαντιών σε όλους τους ευρισκόμενους στην εγκατάσταση (κρατούμενοι και εργαζόμενοι), τη συστηματική τήρηση των μέτρων καθαρισμού, την απολύμανση χώρων και επιφανειών και την ασφαλή διαχείριση μολυσματικών απορριμμάτων σε καθημερινή βάση. Χρήση ειδικών στολών προστασίας από τα άτομα, τα οποία θα εξυπηρετούν το σύνολο των κρατουμένων, απαγόρευση κάθε είδους επισκεπτηρίου, παραλαβής κρατουμένων και μεταγωγών, πλην των ιδιαίτερα σοβαρών και εκτάκτων, για λόγους υγείας και δικονομικούς. Διαχωρισμός του καταστήματος σε τρεις χώρους κράτησης (ο ένας για βεβαιωμένα κρούσματα, χώρος για όσους εξετάσθηκαν και είχαν αρνητικό αποτέλεσμα και χώρος για τους μη εξετασθέντες). 
Στις 11/11/20 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των υφυπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας και του διοικητή της 2ης ΥΠΕ, όπου αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, η άμεση μεταγωγή 24 ηλικιωμένων και ευάλωτων κρατουμένων του ΚΚ Διαβατών Θεσσαλονίκης για προληπτικούς λόγους στο Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού. 
Στις 12/11/2020 πραγματοποιήθηκαν 200 rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, χορηγήθηκαν 160.000 μάσκες μιας χρήσης, 1.434 λίτρα αντισηπτικού και 200 υφασμάτινες μάσκες. Υπήρξε, επιπλέον, έγκριση για την αγορά 800 rapid test
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης κατά την συζήτηση  της επίκαιρης ερώτησης ανέφερε πως «εμείς σας είχαμε κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου με ερωτήσεις που είχαμε  καταθέσει σχετικά με το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και τις συνέπειες του κορονοϊού στις φυλακές». Κάλεσε το υπουργείο να μην βγάζει μόνο ανακοινώσεις όταν κάνει «έρευνες στις φυλακές και ανακαλύπτει μαχαίρια, κουτάλια, στιλέτα, πιρούνια, κινητά», αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί από κρούσματα covid  στις φυλακές και να μην γίνονται κάποια πράγματα γνωστά μέσα από διαρροές στον Τύπο. Γιατί, όπως υπογράμμισε, «μόνο μέσα από πληροφόρηση και την διαφάνεια θα αποφύγετε φαινόμενα εξεγέρσεων μέσα στις φυλακές». 
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Ομοσπονδία των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, αυτήν την στιγμή δεν είναι τα κρούσματα μόνο στην Κέρκυρα και στα Διαβατά, αλλά σε 16 από τα 34 σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Παρατήρησε πως «στις φυλακές Γρεβενών και στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών υπάρχουν  εργαστήρια κοπτοραπτικής, όπου θα μπορούσαν να ράβονται μάσκες αντί να δίνετε, όπως πληροφορούμαστε και πάλι από τον ηλεκτρονικό Τύπο, απευθείας προμήθεια 300.000 ευρώ σε ένα μικρό σούπερ μάρκετ, για να σας προμηθεύσει μάσκες» Ο κ. Γ. Καμίνης, ρώτησε τον υφυπουργό εάν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που ανατέθηκε στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο των Φυλακών για τον υπερπληθυσμό, καθώς, συμπλήρωσε, σύμφωνα «με τα στοιχεία, στις 31 Οκτωβρίου ήταν 1.500 κρατούμενοι παραπάνω από το δυναμικό που μπορούν να αντέξουν οι φυλακές της χώρας».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
 
 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Ζαχαρίας Πράπας Συντ/χος Εκπαιδευτικός   Με πρωτοβουλία του καθηγητή του 4ου Γυμνασίου Λαμίας κου Κοτρογιάννη Δημητρίου – υπεύθυνου σχετικού μαθήματος...