Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με... ευαισθησία», ένα βιβλίο για άτομα με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn

Με τίτλο «Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με... ευαισθησία» κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο βιβλίο μαγειρικής που απευθύνεται σε άτομα με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και του Ήπατος (ΙΦΝΕ). Συγγραφείς του, ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης και η Μερόπη Κοντογιάννη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) αλλά και το Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC), ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν αυτά τα άτομα είναι οι διατροφικές τους ανάγκες. Τα συμπτώματα των ατόμων με ΙΦΝΕ, δηλαδή ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn, μπορεί να επηρεάζονται σημαντικά από τις διατροφικές τους συνήθειες κυρίως σε φάση έξαρσης της νόσου, ενώ έχουν ιδιαίτερη και συνεχή απασχόληση με τη διατροφή τους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ΕΛΙΓΑΣΤ πήρε την πρωτοβουλία να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο, στόχος του οποίου είναι να δοθούν υπό μορφή ερωτο-απαντήσεων αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και συμβουλές στον πάσχοντα από ΙΦΝΕ και παράλληλα να προστεθεί γεύση και ποικιλία στο διαιτολόγιό του, παρουσιάζοντας ελαφρές αλλά συγχρόνως νόστιμες εκδοχές φαγητών που συνήθως καταναλώνουν τα άτομα με ΙΦΝΕ.

«Εξαιτίας της χρονιότητας των νοσημάτων αυτών πολλές φορές τα άτομα αναζητούν πληροφορίες για τη συνιστώμενη διατροφή σε αμφίβολης εγκυρότητας δημοσιεύματα και ιστοσελίδες. Συχνά υιοθετούν "ειδικές δίαιτες" και ενδίδουν στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονται "ανοσορρυθμιστική" δράση. Δεδομένου ότι τα σωστά ενημερωμένα άτομα αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το νόσημά τους, προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου», τόνισε η εκ των συγγραφέων Μερόπη Κοντογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Μαμαλάκης δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για κάποιο λόγο τρώνε άνοστα και ανιαρά. Ένα νόσημα αλλά ακόμα και ο περιορισμένος χρόνος συχνά συνεισφέρουν σε αυτό. Σε τούτο το μικρό βιβλίο που μου ανατέθηκε η συγγραφή κάποιων συνταγών, ένα μόνο σκοπό έχω, να νοστιμίσω το καθημερινό φαγητό των ανθρώπων που πάσχουν από ΙΦΝΕ».

Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΛΙΓΑΣΤ, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, που δήλωσε πως «το βιβλίο "Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με... ευαισθησία" προσπαθεί με τη βοήθεια των συγγραφέων να δώσει χρήσιμες συμβουλές και εύγεστες λύσεις σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες των συχνότερων περιπτώσεων ασθενών με ΙΦΝΕ».

Στη σύντομη παρέμβαση της η πρόεδρος του HELLESCC Αλεξάνδρα Γκλιάτη τόνισε πως «κάθε προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΙΦΝΕ μας βρίσκει συμπαραστάτες», ενώ από την πλευρά του, ο Γιώργος-Φαίδων Καλομοίρης επισήμανε την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας TAKEDA στην έκδοσης του βιβλίου, «έχοντας ως σταθερή δέσμευση την αρτιότερη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και την παροχή λύσεων για τα άτομα με ΙΦΝΕ».

(Πηγή: ΑΠΕ)