Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το 20ο συνέδριο του ΚΚΕ: Ευρωσκεπτικισμός, Brexit και 'τι κάνουμε' στη μνημονιακή εποχή

Στο ερώτημα “τι να κάνουμε;”, που είχε θέσει ο Βλαντιμίρ Λένιν, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, αλλά στην εποχή πλέον των μνημονίων και του ευρωσκεπτικισμού, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με το 20ο του συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα με την παρουσίαση της εισήγησης της κεντρικής επιτροπής από το γενικό γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.

 Τα ποσοστά αποδοχής και υπερψήφισης των θέσεων, που προέκυψαν από τον προσυνεδριακό διάλογο, στις κομματικές οργανώσεις και στις συνδιασκέψεις των τοπικών και περιφερειακών οργανώσεων ήταν συντριπτικά σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο, το οποίο ήταν προγραμματικό και καταστατικό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τότε έντονες συγκρούσεις. Αυτή τη φορά, ο προσυνεδριακός διάλογος ήταν πιο ήπιος και χωρίς εντάσεις, καθώς εν τω μεταξύ υπήρξαν άλλωστε αποχωρήσεις στελεχών που είχαν διαφωνήσει τότε.

Προβληματισμοί όμως υπάρχουν σε ότι αφορά την αποδοχή της πολιτικής του κόμματος, καθώς και της γραμμής του στο εργατικό κίνημα.

Χωρίς να λέγεται ανοιχτά, υπάρχει μια αναπροσαρμογή στη στάση του ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο χρόνο ο Ριζοσπάστης πολλές φορές δεν τιτλοφορεί πρωτοβουλίες ως κινήσεις του ΠΑΜΕ, αλλά ως δράσεις συνδικάτων και ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, στη λογική ότι πρέπει οι πρωτοβουλίες να παίρνουν ευρύτερο και όχι στενά κομματικό χαρακτήρα. Το ίδιο συνέβη και στο χώρο του αγροτικού κινήματος, όπου η ΠΑΣΥ δεν κινήθηκε αυτόνομα, αλλά έδρασε με τη λογική της συνεργασίας των μπλόκων, ακόμη και με τις δεξιές οργανώσεις.


Ο κυριότερος όμως προβληματισμός αφορά στη γραμμή της «αναπλήρωσης των απωλειών» που υπέστησαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι τα χρόνια των μνημονίων. Το ερώτημα που τίθεται ουσιαστικά στο ΚΚΕ είναι ότι προτείνει την έξοδο από την ΕΕ, ενώ γνωρίζει ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί ακόμη να γίνει “σοσιαλιστική επανάσταση” και άρα πως θα παλέψει για την αναπλήρωση των απωλειών, η οποία ουσιαστικά συνεπάγεται έξοδο από τα μνημόνια;

Κεντρικό θέμα ως εκ τούτου είναι και πως τοποθετείται το ΚΚΕ στο ζήτημα του ευρωσκεπτικισμού. Ήταν ενδεικτική η συζήτηση που προκλήθηκε με αφορμή το Brexit. Ο κ. Κουτσούμπας ουσιαστικά υποστήριξε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ δε διασφαλίζει και την... έξοδο από τον καπιταλισμό και ότι τόσο το Brexit όσο βέβαια και το Bremain δεν αποτελούν ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις. Ενώ καθαρά υπέρ του Brexit ήταν το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Γιώργος Μαρίνος, ισχυρό στέλεχος με σημαντική επιρροή, το όνομα του οποίου είχε “παίξει” για τη θέση του γενικού γραμματέα στο προηγούμενο συνέδριο.

 

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

 

 

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Ποτάμι ο χρόνος,αναζητώ τη χαρά.Αγκαλιά, με πόδια μπλεγμένα, ξεβρασμένα θέλω κι ανάγκες,πιάστηκα στο πρώτο κλαδίπου περνούσε.Κοίταξα...