Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ακρίβεια στα τρόφιμα: "Μαύρες" προβλέψεις - Σε "περιδίνηση" τα οικονομικά των νοικοκυριών

Σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το 2023, με βάση αναλύσεις διεθνών οργανισμών, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν οι τιμές των τροφίμων θέτοντας σε "περιδίνηση" τα οικονομικά των νοικοκυριών.

 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών των τροφίμων το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα συνεχιστούν τους προσεχείς μήνες, λόγω σημαντικής αύξησης στις τιμές παραγωγού φυτικών-ζωικών ελαίων και ζωοτροφών κατά 39,7% και 32,2%, αντίστοιχα.

Όπως, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης ΕΚΤ, η άμεση εξάρτηση της ευρωζώνης από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες είναι περιορισμένη, με εξαίρεση συγκεκριμένα εμπορεύματα, αλλά οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται έντονα από τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, η αντικατάσταση των βασικών αγαθών που η προσφορά τους πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία με εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο είναι μεν εφικτή, αλλά έχει τίμημα τις πολύ υψηλότερες τιμές που θα πρέπει να καταβάλουν οι χώρες της ευρωζώνης. Συνολικά η ΕΚΤ προβλέπει ότι το σπιράλ ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το 2023.

Ουσιαστικά, η ΕΚΤ στην έκθεσή της αναφέρει ότι η εκτίναξη των τιμών χονδρικής στον κλάδο των τροφίμων κατά πάνω από 40% θα κρατήσει ζωντανές τις πιέσεις στο επίπεδο των καταναλωτικών τιμών, για αρκετούς μήνες ακόμη. Η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός των τροφίμων θα παραμείνει ψηλά τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά, παρά την ύπαρξη κάποιων ευνοϊκών αντισταθμιστικών παραγόντων, όπως η αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ, και Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές στα προϊόντα διατροφής καταγράφει μια εικόνα υψηλών τιμών και στην αρχή του καλοκαιριού. Έτσι, στα υψηλά για τρίτο συνεχή μήνα παρέμεινε ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, αν και και υποχώρησε οριακά, εντείνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO μειώθηκε κατά 0,6% στις 157,4 τον Μάιο του 2022, τον δεύτερο μήνα της πτώσης, αλλά παρέμεινε κοντά στο υψηλό ρεκόρ των 159,7 μονάδων που σημειώθηκε τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα το Μάιο βρέθηκε στις 157,4 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι των 158,3 του Απριλίου.

Παρά τη μηνιαία πτώση, ωστόσο, ο δείκτης έδειξε αύξηση κατά 22,8% σε σχέση με πέρυσι, δεχόμενος πιέσεις κυρίως από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι στις επιμέρους εκτιμήσεις του για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αναμένει πτώση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών τη σεζόν 2022/23 για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά 16 εκατ. τόνους από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 στα 2,784 δισ. τόνους.

Συνέχεια ανατιμήσεων

Στο μεταξύ με την ενέργεια, τα μεταφορικά κόστη και τις πρώτες ύλες να είναι στα ύψη, οι νέες ανατιμήσεις είναι ante portas το επόμενο διάστημα κι αναμένεται να φανούν στο “ράφι” ανάλογα με την εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας. Κι αυτό, παρά, τις προσπάθειες απορρόφησης μέρους των αυξημένων κοστολογίων παραγωγής από πολλές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικές, μάλιστα, είναι οι καταγραφές παραγόντων της αγοράς. Έτσι, ο Σίμος Λουλούμαρης, Country Manager, της Danone Ελλάδος, σε εκδήλωση πριν λίγες μέρες στη Γαλλική Πρεσβεία για τη νέα δομή της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα τόνισε ότι η πίεση στα κόστη είναι πολύ μεγάλη. Όπως είπε, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους δείκτες η τιμή γάλακτος έχει αυξηθεί πάνω από 15% - 20% σε σχέση με πέρυσι. Σημείωσε ωστόσο ότι η Danone έχει τη δυνατότητα να απορροφά το 60 με 70% αυτών των πιέσεων καθώς διαθέτει δική της παραγωγική διαδικασία. “Όποιος κάνει πρόβλεψη δεν ξέρει” ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά σε σχέση με την πορεία των τιμών, σημειώνοντας ότι η πίεση στα κόστη είναι μεγάλη, “Μεγάλο στοίχημα είναι το κάθε εργοστάσιο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία” είπε καταγράφοντας ότι πλέον οι επιχειρήσεις για να συγκρατήσουν τα κόστη θα πρέπει να βρουν “έξυπνους” τρόπους για οικονομίες κλίμακας στη βάση, κύρια, συνεργειών.

Ο πληθωρισμός

Υπενθυμίζεται ότι σε ετήσια βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινήθηκε το Μάιο στο +11,2% και διαμορφώθηκε, μεταξύ άλλων, από τις αυξήσεις των δεικτών κατά 12,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Σε μηνιαία βάση, από τον Απρίλιο στο Μάιο, αύξηση 1,6% καταγράφηκε στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, γιαούρτι, νωπά λαχανικά.

Μια ματιά, επίσης στο στατιστικό δελτίο του ΟΚΑΑ (Στατιστικά Δελτία Τιμών) για τα λαχανικά και τα κρέατα δείχνει ότι σε σχέση με πέρυσι οι επικρατούσες τιμές είναι ανεβασμένες, με βάση τις τιμοληψίες της 21ης και 22ης Ιουνίου κατά 10 λεπτά και πλέον σε πολλές κατηγορίες προϊόντων (αγγουράκια, κρεμμύδια, ραδίκια, βλήτα κτλ) αλλά και στο κρέας.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness