Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αλ. Τσίπρας: O χώρος της Υγείας υπέστη τρομακτική επίθεση την περίοδο 2010–2014

«O χώρος της Υγείας υπέστη μια τρομακτική επίθεση κατά την περίοδο 2010-2014. Έναν τομέα που καταφέραμε να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα επόμενα μεγάλα μεταρρυθμιστικά βήματα, θα είναι στον τομέα του φαρμάκου, όπου το μεγάλο ζητούμενο, όπως είπε, είναι η πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικά ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης. Ακόμη, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιστοιχεί μία μονάδα ανά 10.000 κατοίκους.
 
Ο τομέας της δημόσιας υγείας, είπε ο πρωθυπουργός, έχει δεινοπαθήσει, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης όπου υπήρξε μια δραματική συρρίκνωση του τομέα των υπηρεσιών.
 
«Το διάστημα 2010- 2014» τόνισε, «ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ και ενώ η δημόσια δαπάνη το 2009 ήταν στο 6,8%. Στις αρχές του 2015 παραλάβαμε τη δημόσια δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ».

«Δεν παραξενεύει το γεγονός» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ότι η δαπάνη ήταν ακόμη χαμηλότερη από ό,τι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν όταν εκείνη την περίοδο υπήρχε ένας διαγκωνισμός για το ποιοι θα πάρουν τη δόξα των “μεταρρυθμίσεων”, οι δανειστές ή οι υπουργοί».

«Παραλάβαμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας, «σε ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής ασφυξίας και παρ’ όλα αυτά, την πολύ δύσκολη χρονιά του 2015, ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ, που είναι ένα μικρό θαύμα. Κι ενώ το όριο των αγορών στα δημόσια νοσοκομεία ήταν προϋπολογισμένο από την κυβέρνηση Σαμαρά σε 1.388.000.000 ευρώ, εμείς φθάσαμε στο 1.556.000.000 ευρώ. Αυξήσαμε δηλαδή το όριο σχεδόν κατά 200 εκατ. ευρώ παραπάνω και αυξήσαμε τις δαπάνες κατά ακόμη 200 εκατ. ευρώ το 2016.

Καταφέραμε επίσης αυτές τις δυο χρονιές να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Τον Δεκέμβριο του 2014, τα δημόσια νοσοκομεία είχαν έλλειμμα 936 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη, τα παλιά αποπληρώνονται κανονικά και το Δεκέμβρη του 2016 τα νοσοκομεία είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ.

Με δυο λόγια παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε μια κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας και μάλιστα χωρίς νέες περικοπές, αλλά με αυξήσεις δαπανών.

Ασκώντας προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης, εκεί που για δεκαετίες γινόταν μεγάλο πάρτι με δαπάνες και υπερικοστολογήσεις, εντάξαμε σε περίοδο κρίσης και δημοσιονομικής πειθαρχίας 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στο ΕΣΥ. Από αυτούς τους πολίτες, το ένα τρίτο έχει επίσης μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται.

Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην έχει την δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά και καμία πρόσληψη δεν είχε γίνει από το 2010 και για πέντε ολόκληρα χρόνια, παρά μόνο απολύσεις. «Για κάποιους είναι πολύ εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές μεταρρυθμίσεις και να ξεκινούν τις περικοπές από το προσωπικό των νοσοκομείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και πως προγραμματίζεται να καλυφθούν στο προσεχές διάστημα άλλες 12.000, εκ των οποίων οι 8.000 θέσεις είναι μόνιμου προσωπικού.

Ειδικότερα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο αριθμός των κλινών που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ το 2015 ήταν 437 και υπογράμμισε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κλινών στις ΜΕΘ που λειτούργησαν ποτέ στη χώρα μας ήταν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν 514, ενώ σήμερα λειτουργούν 568, περισσότερες δηλαδή από όσες λειτουργούσαν ποτέ, και έως τον Ιούνιο ο αριθμός θα φθάσει στις 670.

Πρόσθεσε επίσης, ότι 90 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν παραδοθεί στις περιφέρειες της χώρας και το επόμενο διάστημα προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός για άλλα 120, ενώ σε λίγο καιρό θα έχουν δοθεί 17 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα για τα νησιά.

Είπε ακόμα ότι δόθηκαν 50 διασώστες για έξι μήνες στα νησιά, για να εξισορροπηθεί η επιβάρυνση από την προσφυγική κρίση και άνοιξε η βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην Σύρο, που ήταν για χρόνια αίτημα των κατοίκων των Κυκλάδων.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι τα νοσοκομεία θα γίνουν παράδεισος, αλλά ισχυρίζομαι ότι ο πολίτης που πήγαινε να νοσηλευτεί και βρισκόταν σε θαλάμους με 20 και 30 ασθενείς με μία νοσηλεύτρια, τώρα θα βλέπει νοσηλεύτριες και νοσηλευτές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν με ενοχλεί να γίνεται κριτική, αλλά αυτό που με ενοχλεί ως πολίτη, είναι να ασκούν κριτική αυτοί που επί πέντε χρόνια που βυθίζονταν το ΕΣΥ, δεν είχαν πει μια κουβέντα, ενώ ήταν οι πρώτοι που θα έπρεπε να πουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας.

Ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε «αυτονόητη παρέμβαση που έπρεπε να έχει γίνει πριν από 40 χρόνια», την ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου, με την οποία η λίστα χειρουργείων κάθε νοσοκομείου θα αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του και η σειρά θα καθορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια, «ώστε όλοι οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται δίκαια και ισότιμα, με βάση τις ανάγκες της θεραπείας και όχι με το αν έχουν κάποια γνωριμία στη διοίκηση του νοσοκομείου ή στο πολιτικό σύστημα».

Αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία των «Γραφείων δικαιωμάτων ασθενών» όπου ο ασθενής θα μπορεί να καταθέτει ενδεχόμενα παράπονα και να παρεμβαίνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των νοσοκομείων.

«Τα επόμενα μεγάλα βήματα θα είναι στον τομέα του φαρμάκου, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικά ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα, χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και η συγκρότηση ενός διαφανούς συστήματος για τις προμήθειες των νοσοκομείων» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει «ένα πρωτοφανές πάρτι σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος».

Η πιο σημαντική μεταρρύθμιση είπε ο κ. Τσίπρας θα γίνει στην πρωτοβάθμια φροντίδα της Υγείας που αλλάζει, όπως είπε, την εικόνα του ΕΣΥ.

«Στόχος μας είναι να αντιστοιχεί μία μονάδα ανά 10.000 κατοίκους» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Θα οργανώνουν την θεραπεία και την πρόληψη και η λειτουργία τους θα αποσυμφορήσει σημαντικά τα μεγάλα νοσοκομεία.

«Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι ως τον Ιούνιο θα έχουμε ανοίξει 50 Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άλλες 239 ως το τέλος του 2017, ώστε να έχουν καλυφθεί 3.000.000. Οι μονάδες αυτές αποτελούν μια τεράστια αναβάθμιση του συστήματος υγείας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ άσκησε έντονη κριτική στη στάση της ΝΔ.

«Αυτές είναι οι Μονάδες που ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Οικονόμου, μέσα στο πάθος του και στην εξαλλοσύνη του, μας δήλωσε πως το κόμμα του θα τις ξηλώσει, γιατί είναι κατάλοιπα των σοβιέτ και πεδία ρουσφετιών, ενώ αποκάλυψε με εξαιρετική αφέλεια το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αποκάλυψε» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ότι εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει τις εργολαβίες και ότι θα απολύσει τις διοικήσεις στα νοσοκομεία.

Κι αυτά, ενώ έχει αποδειχθεί ότι το προσωπικό φύλαξης και καθαρισμού που δουλεύει σήμερα με συμβάσεις αορίστου χρόνου, κοστίζει 20% λιγότερο στο δημόσιο σύστημα απ’ ότι το σύστημα των εργολαβιών, ενώ οι διοικήσεις που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά, όχι με το σύστημα “4-2-1”, αλλά μετά από σοβαρές και αδιάβλητες διαδικασίες αξιολόγησης που έγιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με την επίβλεψη των θεσμών.

Δεν τοποθετήσαμε τους κομματικά αρεστούς, αλλά ανθρώπους με ποιότητα. Τρεις στους τέσσερις νέους διοικητές έχουν μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα της Υγείας και η πλειοψηφία εργάζεται στον δημόσιο τομέα. Και έρχεται η ΝΔ και λέει ότι θα βάλει ένα “Χ”, για να επαναφέρει τους κομματικούς εγκάθετους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδη, αντέδρασε έντονα και ο πρωθυπουργός διέκοψε την ομιλία του και απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη είπε:

«Κύριε Γεωργιάδη η Βουλή έχει κανόνες δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων εδώ. Μην διακόπτετε τον πρωθυπουργό».

Το επεισόδιο έληξε με παρέμβαση της προεδρεύουσας κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Καταφέρνουμε σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες να κάνουμε τα πράγματα που δεν είχαν γίνει στο σύστημα Υγείας στα χρόνια της ανάπτυξης. Και αυτό συμβαίνει διότι η έγνοια μας, δεν είναι ούτε να στήσουμε πελατειακά δίκτυα, ούτε να κάνουμε τους καλούς μαθητές των δανειστών» υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Όταν οι δανειστές μας ζήτησαν να διατηρήσουμε το πεντάευρο στα νοσοκομεία, κάναμε κάτι απλό» είπε.

«Συγκεντρώσαμε τον ορολογικό έλεγχο του αίματος σε πέντε κέντρα και εξοικονομήσαμε 15 εκατ. ευρώ, όσο ήταν το ισοδύναμο ποσό για να καταργήσουμε αυτή την επιβάρυνση στους πολίτες.

Αυτά δεν μπορούσαν να τα κάνουν οι προηγούμενοι;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε.

«Αυτονόητα πράγματα δεν γίνονταν επί χρόνια, για δυο λόγους. Ο ένας ήταν ότι παράγοντες κομμάτων είχαν αναπτύξει μέσα στα νοσοκομεία δίκτυα εξυπηρετήσεων, που αντάλλασαν υπηρεσίες με ψήφους και δεν τους ενδιέφερε να ξηλώσουν τα δίκτυα διαφθοράς μέσα στα νοσοκομεία. Ο άλλος λόγος ήταν ότι στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχαν το νου τους στη δουλειά, αλλά στον πλουτισμό τους και στα σκάνδαλα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι το σύστημα υγείας έχει γίνει παράδεισος, αλλά υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές που είναι ορατές» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Εργαζόμαστε για την “ηθικοποίηση” του συστήματος, που αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει σταθερό και αποδοτικό. Εμείς μπορούμε να κάνουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα, γιατί δεν είμαστε δεμένοι με κανένα συμφέρον και γιατί έχουμε ανθρώπους με τεχνοκρατική επάρκεια, όπως είναι οι δυο υπουργοί στην Υγεία.

Η υγεία είναι ο χώρος που μπορούν να ασκηθούν οι ποιο ακραίες ταξικές επιλογές και η ταξικότητα εκεί μετριέται όχι με την ποιότητα, αλλά με το προσδόκιμο ζωής.

Θα είμαστε επιτυχημένοι, στο βαθμό που θα πετυχαίνουμε, κάθε πολίτης που αρρωσταίνει να μην βαραίνει και από αυτό η ψυχή του και να εξασφαλίσουμε μια ανταποδοτικότητα, να χαίρεται αυτά που χτίζονται με το δικό του αίμα. Αυτός είναι ο στόχος μας” κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness