Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανδρέας Ριζούλης: Η χώρα για πρώτη φορά μπορεί να σταθεί στα πόδια της

Εντελώς προσχηματικές χαρακτηρίζει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και δάσκαλος στο επάγγελμα Ανδρέας Ριζούλης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί για την επιλογή του μαθητή ή της μαθήτριας που θα χριστεί σημαιοφόρος με τη συμμετοχή όλων των μαθητών στη διαδικασία κλήρωσης. Μάλιστα, όπως προσθέτει, «αυτό που κύρια θα έπρεπε να απασχολεί τον διάλογο, είναι με ποιες δράσεις και αλλαγές θα δημιουργήσουμε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που θα υποστηρίζει από τη μια μεριά τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και από την άλλη, θα αναπτύσσει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες όλων των μαθητών.

Σχετικά με το κλίμα που συναντά κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με φορείς και πολίτες, ο Ανδρέας Ριζούλης τονίζει ότι «η χώρα για πρώτη φορά μπορεί σιγά - σιγά να σταθεί στα πόδια της και αυτή η αισιοδοξία περνά και στους πολίτες,» συμπληρώνοντας πως, «μένει ακόμη πολλή δουλειά, ώστε η αντιστροφή του κλίματος που φαίνεται στην επαφή με τους πολίτες να γίνει βεβαιότητα».

Όσον αφορά την Αχαΐα, λέει ότι αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εποχής μετά την κρίση, από καλύτερη θέση, τουλάχιστον σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, σημειώνοντας ότι «εξέρχεται από την απομόνωση ετών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Εκτός από βουλευτής, είστε και δάσκαλος. Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις, σχετικά με την επιλογή των μαθητών του δημοτικού που θα κρατούν την σημαία;

Οι αντιδράσεις για την επιλογή του μαθητή ή της μαθήτριας που θα χριστεί σημαιοφόρος με τη συμμετοχή όλων των μαθητών στη διαδικασία κλήρωσης είναι εντελώς προσχηματικές.

Γνωρίζουμε όλοι, νομίζω, πως στο δημοτικό σχολείο μέχρι σήμερα η επιλογή του σημαιοφόρου γίνεται ούτως ή άλλως από έναν μεγάλο αριθμό μαθητών, καθώς οι βαθμολογίες 9 ή 10 είναι οι συνήθεις για τους μαθητές δημοτικού. Εν τέλει το ζήτημα του ενός άριστου δεν υπάρχει στο σημερινό τρόπο επιλογής.

Αν λάβουμε υπόψη πως πάμε σε ένα σύστημα περιγραφικό της επίδοσης των μαθητών σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου, το ζήτημα της αριστείας όπως τίθεται, από τους επικριτές των επιλογών της κυβέρνησης δεν υπάρχει.

Το δυστύχημα για την εκπαίδευση είναι πως προωθείται ένας διάλογος στείρας αντιπολίτευσης και η ουσία για το παρόν και το μέλλον της εκπαιδευτικής πολιτικής χάνεται.

Αυτό που κύρια θα έπρεπε να απασχολεί το διάλογο, είναι με ποιες δράσεις και αλλαγές θα δημιουργήσουμε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα υποστηρίζει από τη μια μεριά τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και από την άλλη, θα αναπτύσσει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες όλων των μαθητών.

Σε λίγο καιρό θα πραγματοποιηθεί το περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προτεραιότητες για την Αχαΐα;

Η Αχαΐα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εποχής μετά την κρίση από καλύτερη θέση. Τουλάχιστον σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η Αχαΐα εξέρχεται από την απομόνωση ετών σε σχέση με τις απαιτούμενες υποδομές για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Οδικοί άξονες , σιδηρόδρομος, ανάπτυξη του αεροδρομίου Αράξου, λιμάνι, φυσικό αέριο αποτελούν την εγγύηση ότι το μέλλον είναι ευοίωνο. Η επέκταση του λιμανιού στο εμπορικό μέρος θα καταστήσει την Αχαΐα και στρατηγικής σημασίας διαμετακομιστικό κέντρο, με διασύνδεση προς την Πελοπόννησο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Λιμάνι, σιδηρόδρομος και υγροποιημένο αέριο θα δώσουν ώθηση στις υπάρχουσες βιομηχανίες και θα προελκύσουν επενδύσεις, καθώς το κόστος μεταφοράς και παραγωγής θα μειωθεί σημαντικά.

Σοβαροί αποτρεπτικοί παράγοντες για επενδύσεις στην περιοχή εξαλείφονται. Αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα της περιοχής και σβήνουν τα μειονεκτήματα που μέχρι σήμερα περιόριζαν τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας.

Επίσης, υπάρχει σοβαρός πρωτογενής τομέας στην περιοχή με δυναμικές καλλιέργειες κυρίως στα οπωροκηπευτικά, με εξαγωγικό προσανατολισμό . Οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή είναι ιδανικές και με στοχευόμενες καλλιέργειες , αξιοποιώντας τις δυνατότητες των προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με έμφαση στην εκτός εποχής θερμοκηπιακή παραγωγή, την οργάνωση της παραγωγής και της εξαγωγικής κατεύθυνσης μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες έντονης οικονομικής ανάπτυξης.

Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιούνται χρηματοδοτικά προγράμματα βελτίωσης της παραγωγής, υποδομών, της προβολής και παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας, πιστοποιημένων. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κινηθούμε και προς στις παραδοσιακές καλλιέργειες όπως το λάδι, τη σταφίδα και τα προϊόντα κτηνοτροφίας.

Η λειτουργία αεροδρομίου μεταφοράς προϊόντων θα δώσει ώθηση στην εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς λύνει το θέμα της έγκαιρης και χαμηλού κόστους μεταφοράς των προϊόντων.

Στις συναντήσεις σας με πολίτες και φορείς ποιο είναι το κλίμα που συναντάτε;

Το διάστημα των δύο ετών διακυβέρνησης ήταν μια δύσκολη περίοδος, καθώς οι πιέσεις από τους θεσμούς για λήψη μέτρων με αρνητικό πρόσημο και η καθυστέρηση της αξιολόγησης προκάλεσε αίσθημα αβεβαιότητας στους πολίτες.

Παρότι η κυβέρνηση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είχε σαν στόχο να μην ληφθούν μέτρα με αρνητικές επιπτώσεις, δεν κατέστη εφικτό λόγω των πολλών πιέσεων από τους θεσμούς και στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού έγιναν κάποιες υποχωρήσεις.

Η προσπάθειά μας σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο ήταν να μην πληγούν εκείνες οι ομάδες που έχουν υποστεί και τα περισσότερα στην εποχή της κρίσης και νομίζω πως απέδωσαν καρπούς.

Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και με την ανάκαμψη σειράς δεικτών που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, όπως για παράδειγμα, η αποκλιμάκωση της ανεργίας , η αύξηση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής το σκηνικό, δείχνει ότι αρχίζει να αλλάζει.

Μας μένουν ακόμη δυο χρόνια διακυβέρνησης και ένας χρόνος για το οριστικό τέλος των μνημονίων. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη και τη λειτουργία του δημοσίου.

Επίσης, μέτρα τα οποία ελήφθησαν και επηρέασαν αρνητικά ομάδες πολιτών, θα πρέπει να περιοριστούν και κάποια να αρθούν.

Η χώρα για πρώτη φορά μπορεί σιγά - σιγά να σταθεί στα πόδια της και αυτή η αισιοδοξία περνά και στους πολίτες. Μένει ακόμη πολλή δουλειά ώστε η αντιστροφή του κλίματος που φαίνεται στην επαφή με τους πολίτες να γίνει βεβαιότητα.

Θεωρώ πως υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις αυτό να συμβεί.

Εκεί που θα κριθούμε το επόμενο διάστημα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας, η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, η σταδιακή αποκλιμάκωση των αρνητικών επιπτώσεων από την επτάχρονη κρίση και η ανάπτυξη της οικονομίας που για μας έχει νόημα να είναι δίκαιη. Και να τελειώσουμε οριστικά από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η διαχείριση του νερού φράγματος Πείρου - Παραπείρου, που θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης στην Πάτρα και τη δυτική Αχαΐα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Ο φορέας διαχείρισης του φράγματος Πείρου - Παραπείρου σκοντάφτει στην εμμονή και επιμονή της δημοτικής αρχής της Πάτρας να αρνείται να συμμετέχει στο φορέα.

Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά αφήνει την Πάτρα εκτός ενός έργου που θα λύσει οριστικά το θέμα του νερού για την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Οι παρακείμενοι δήμοι Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης μόνοι τους, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η όλη διαδικασία σύστασης.

Η λύση θα πρέπει να δοθεί από την πολιτεία από τη μια μεριά, με τη συμμετοχή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από την άλλη, έστω και σε μια προσωρινή διοίκηση και λύση.

Αυτό βέβαια θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για τους δημότες της Πάτρας, όμως είναι η μοναδική λύση κατά τη γνώμη μου ώστε να μην τελματώσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ζωής για την ευρύτερη περιοχή.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness