Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι τη λήξη της συνταγματικής προθεσμίας στις 13 Φεβρουαρίου είναι ανοιχτό για την ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας, είπε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ υπερασπίστηκε τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης.

Οι ειδήσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένονται πλέον πολύ σύντομα, καθώς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της επιλογής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενδεχομένως και πριν την ψήφιση τουεκλογικού νόμου που θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο του briefing απάντησε πως: “Η συνταγματική προθεσμία είναι μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Το οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι τη συνταγματική προθεσμία είναι ανοιχτό”. Απέφυγε όμως φυσικά να μπει σε ονοματολογία, αλλά και να επιβεβαιώσει δημόσια και επίσημα πως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην προτείνει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο, όπως όμως προκύπτει από το ρεπορτάζ. Ωστόσο μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις, η κυβέρνηση δεν έχει προφανώς λόγο να μπει στη συζήτηση.

Ο κ.Πέτσας υπερασπίστηκε την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νομο απέναντι στην κριτική ότι δεν επιθυμεί τη συνεργασία, επισημαίνοντας ότι είναι κοντά στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα, το οποίο όπως υπενθύμισε δεν απέτρεψε τη διαμόρφωση κυβερνήσεων συνεργασίας, όχι μόνο δύο κομμάτων, αλλά και περισσότερων, όπως έγινε στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη. Εκτίμησε συνεπώς ότι ο εκλογικός νόμος δεν αποτρέπει τις συνεργασίες, δήλωσε όμως πως όταν ένα κόμμα λαμβάνει μεγάλο ποσοστό -όπως η ΝΔ έλαβε 40% τον περασμένο Ιούλιο- σημαίνει ότι πλειοψηφία του λαού δίνει το πράσινο φως σε αυτό το κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι “είναι προς όφελος της χώρας ότι υπήρξε αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου και έτσι σε έξι μήνες είχαμε θετικά αποτελέσματα”.

Ο κ.Πέτσας μάλιστα εμμέσως θέλησε να απορρίψει τα σενάρια σύνδεσης του εκλογικού νόμου με πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε χρόνο μακριά από τις επόμενες εκλογές, ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια για πολιτικές σκοπιμότητες.

Μάλιστα τόνισε ότι στην πραγματικότητα, το εκλογικό αυτό σύστημα δεν “χαρίζει” 50 έδρες στο πρώτο κόμμα αλλά πολύ λιγότερες: “Ο εκλογικός νόμος που καταθέτει η κυβέρνηση απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Ο νόμος αυτός επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού. Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα, δε θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%. Στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25% θα δίνεται bonus 20 εδρών. Από εκεί και πάνω, μέχρι το ποσοστό του 40%, θα δίνεται μπόνους μία έδρα για κάθε 0,5%. Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στα 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή. Σημειώνεται ότι μπόνους 50 εδρών δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα με ποσοστό 40% παίρνει 50 έδρες περισσότερες από ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έφερε, δε, το παράδειγμα του περασμένου Ιουλίου, όταν η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε 50 περισσότερες έδρες, αλλά 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική.”

 

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.