Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δ. Κουτσούμπας: Το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ανεπαρκές για το λαό

 Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως "καθρέφτη" της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής η οποία "από τη μια θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και από την άλλη προσαρμόζει την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους με τέτοιο τρόπο και με άρση των όποιων εμποδίων υπήρχαν ώστε να υπηρετεί ακόμα καλύτερα και ακόμα πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων".

Όπως εξήγησε, με το νομοσχέδιο "οι εκτεταμένες ηλεκτρονικές διαδικασίες και η διεύρυνση των ορίων των έργων που απαιτούνται διευκολύνουν τη δράση μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος μικρότερων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων αυτοαπασχολουμένων. Η εφαρμογή του θα επιταχύνει σημαντικά την πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου".

Είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει "εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών επίβλεψης των έργων", προσθέτοντας "ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του κράτους".

Ως προς την διάταξη του νομοσχεδίου για την επέκταση του θεσμού της διαιτησίας σε μεγάλες κατηγορίες έργων και συμβάσεων, είπε "το κράτος ουσιαστικά παραιτείται ακόμα και από την δικαστική προστασία που παρείχε στον εαυτό του, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τις μεγάλες επιχειρήσεις".

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο "επιταχύνει τη συγκέντρωση των έργων σε μεγάλες επιχειρήσεις εισάγοντας και σε μικρά έργα τα λεγόμενα μη οικονομικά κριτήρια που σχετίζονται όμως με την οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων".

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει σωρεία διατάξεων "με στόχο να διευκολυνθεί ο αντιδραστικός αστικός σχεδιασμός για τη λεγόμενη "πράσινη και ψηφιακή μετάβαση", σχεδιασμός κοινός και για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά την ΕΕ".

Τόνισε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν πως "το σημερινό αστικό κράτος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό, ευέλικτο, ικανό μόνο όταν πρόκειται να υπηρετήσει συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αφού την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του λαού είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό. Όχι από ανικανότητα ή από έλλειψη σωστού σχεδιασμού, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από συνειδητή ταξική πολιτική επιλογή".

"Την ίδια ώρα που θα προχωρούν με fast track διαδικασίες, οι προμήθειες και τα διάφορα επενδυτικά σχέδια με τους ιδιώτες να έχουν τον ρόλο του ελεγκτή και του ελεγχόμενου και με σοβαρές εκπτώσεις σε ζητήματα όπως η ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος, την ίδια ώρα κορυφαία ζητήματα όπως η πολιτική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία παραμένουν καθηλωμένα και υποβαθμίζονται γιατί θεωρούνται ως περιττό κόστος για το κράτος σας" υπογράμμισε.

Είπε ότι ο χθεσινός μεγάλος σεισμός στην Θεσσαλία ήλθε να επιβεβαιώσει τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν λόγω του σεισμογενούς της χώρας, προσθέτοντας "και όμως έν έτει 2021 δεν έχει εξασφαλιστεί ο έλεγχος της στατικότητας των δημοσίων κτιρίων, ούτε καν των σχολικών κτιρίων".

"Δεν θα μας σώζει πάντα η γενναιότητα, η πραγματική αυτοθυσία κάποιων ανθρώπων όπως του δασκάλου στο χωριό Δαμάσι" υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από διαγνώσεις και θεραπείες "αφού η μία μετά την άλλη κλινικές, κρεβάτια ΜΕΘ και προσωπικό, αφαιρούνται για τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό".

Κάλεσε την κυβέρνηση να επιτάξει στο Λεκανοπέδιο Αττικής τα ιδιωτικά νοσοκομεία, προσθέτοντας, χαρακτηριστικά, "κάντε το από απόψε στο σύστημα εφημερίας και νοσηλείας ασθενών (Covid και μη Covid), για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές τους και όλο το προσωπικό τους με κάλυψη της μισθοδοσίας από το κράτος".

Με την προστασία και την υγεία του λαού δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει" κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness