Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δ. Τζανακόπουλος: Κλειδί η συμφωνία για να βγούμε στις αγορές, Αύγουστο του 2018

Έχουμε μια συμφωνία που έχει μια ισορροπία, καθώς πρώτη φορά μετά από 7 χρονια κλείνει αξιολόγηση χωρίς επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση, ενώ είναι και πρώτη φορά που υπάρχουν αντίμετρα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στο κανάλι της Βουλής.

Εξήγησε την αναγκαιότητα της συμφωνίας γιατί η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη φάση έπρεπε να έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε η οικονομία να προχωρήσει με σταθερότητα και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη.

Τόνισε ότι «η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε αποτελεί το κλειδί για να μπορέσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμε από μόνοι μας το χρέος».

Σημείωσε ότι «αυτό που πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι για ποιον λόγο η ΝΔ δεν αποδέχεται να ψηφίσει τα θετικά μέτρα που θα μπουν σε ένα ξεχωριστό άρθρο».

Όλη η προσοχή μας στρέφεται στην επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του προβλήματος

«Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση μέχρι τις 22 Μαΐου να υπάρξει πρόσθεση νέων μέτρων.

Όταν τελειώνει η τεχνική συμφωνία, τελειώνει η τεχνική συμφωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να συμπληρωθούν κάποια καινούρια μέτρα στο διάστημα έως το Eurogroup.

Τόνισε ότι αυτό που συζητείται έως τις 22 Μαΐου είναι το ζήτημα του χρέους και πως όλη η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στην επίτευξη μιας όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας, για να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, να μην μετατεθεί το πρόβλημα για αργότερα, ώστε πλέον να μπούμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από της χώρας απο την επιτροπεία.

Επισήμανε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι πρόκειται για συμφωνία ισορροπημένη -καθώς υπάρχουν τα αντίμετρα- και αναγκαία, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος.                      

Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης

Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης που θα ψηφιστούν στη Βουλή και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και 2020 υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

Επιδότηση ενοικίου

Συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ
Κάλυψη περίπου των μισών νοικοκυριών της χώρας που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο με μηνιαία επιδότηση η οποία μπορεί να αγγίζει μέχρι και 1000 ευρώ το χρόνο.

Οικογενειακό επίδομα

Αύξηση κατά 260 εκατ. ευρώ του υφιστάμενου προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων.

Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας

Στόχος να ενισχυθεί το επίδομα από το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τρίτεκνους πολύτεκνους

Σχολικά γεύματα

Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.
Στόχος να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

Αύξηση κατά 50% του συνολικού αριθμού παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 - 4 ετών) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σήμερα δικαιούχοι είναι 90.000 παιδιά. Το 2019 οι θέσεις αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000.
«Για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούμε 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα. Κάθε μονάδα φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά».

Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη

Με το ισχύον πλαίσιο ο ασθενής κάλυπτε ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του, ανάλογα με την ασθένειά του, σε ποσοστά που ανέρχεται σε 0%, 10% ή 25%. Σήμερα με το νέο μέτρο παρέχεται έκπτωση, σε όλο τον πληθυσμό, ανάλογα με τα εισοδήματά του:
Για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ανεξαρτήτως ασθένειας.
Για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.

Θέσεις εργασίας

Δημιουργία πάνω από 30.000 νέων θέσεων εργασίας. Στόχος του προγράμματος η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων, του brain drain. Θα απευθύνεται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η επιχείρηση θα δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.

Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)

Αύξηση του ΠΔΕ για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.) καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτηρίων.

Έσοδα - Φόροι

Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες.

Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης

    Έσοδα (το χρόνο)         Εισφορά (%)

    0-12.000             0% (από 0%)
    12.000-20.000         0% (από 2,2%)
    20.001-30.000         0% (από 5,0%)
    30.001-40.000         5,0% (από 6,5%)
    40.001-65.000         7,0% (από 7,5%)
    65.001-220.000         9,0% (ίδιο ποσοστό)
    220.000 και πάνω         10% (ίδιο ποσοστό)


 

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Ζαχαρίας Πράπας Συντ/χος Εκπαιδευτικός   Με πρωτοβουλία του καθηγητή του 4ου Γυμνασίου Λαμίας κου Κοτρογιάννη Δημητρίου – υπεύθυνου σχετικού μαθήματος...
randomness