Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς - Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποτέ ξανά

Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος χθες, της γενοκτονίας των Εβραίων της Ευρώπης από το Γ’ Ράιχ, ήταν το γεγονός ορόσημο, που άλλαξε οριστικά, τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης.
Στο Άουσβιτς στις 4.30 το απογευμα ξεκίνησε η τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, από τον Κόκκινο Στρατό. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν περίπου 200 επιζώντες του Ολοκαυτώματος ενώ εκπροσωπήθηκαν 60 κράτη και διεθνείς οργανώσεις.
Προερχόμενοι από ολόκληρο τον κόσμο, περισσότεροι από 200 επιζώντες έφθασαν σ’ αυτόν τον τόπο του ναζιστικού στρατοπέδου του Άουσβιτς, που βρίσκεται στη νότια Πολωνία, για να μοιραστούν τις μαρτυρίες τους, οι οποίες ακούγονται σαν μια σοβαρή προειδοποίηση έπειτα από ένα πρόσφατο κύμα αντισημιτικών επιθέσεων και στις δύο ακτές του Ατλαντικού, μερικές από τις οποίες ήταν θανάσιμες.
Οι επιζώντες, ντυμένοι με σκούφους και εσάρπες με μπλε και άσπρες ρίγες που συμβολίζουν τις στολές που φορούσαν οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο, διέσχισαν την διαβόητη σιδερένια πύλη με την επιγραφή «Arbeit macht frei» (στα γερμανικά, «Η εργασία απελευθερώνει»). Συνοδευόμενοι από τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, κατέθεσαν στεφάνια λουλουδιών κοντά στον «τοίχο του θανάτου», όπου οι ναζί σκότωσαν χιλιάδες κρατουμένους.
«Η αναζωπύρωση του μίσους τα τελευταία χρόνια, από τον βίαιο εξτρεμισμό έως τις επιθέσεις σε χώρους λατρείας, δείχνει ότι ο αντισημιτισμός, οι άλλες μορφές θρησκευτικού φανατισμού, ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό», παρατηρεί ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του, για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. «Αλλά όπως το μίσος συνεχίζεται, έτσι πρέπει να συνεχίζεται και η δική μας αποφασιστικότητα να το καταπολεμήσουμε», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Σήμερα και κάθε μέρα τιμούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιδιώκοντας την αλήθεια, τη μνήμη και την εκπαίδευση και οικοδομώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε όλον τον κόσμο».
Έκκληση για εντονότερες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντιμετωπισθεί ο αντισημιτισμός πραγματοποίησαν οι πρόεδροι του Ισραήλ και της Πολωνίας, καθώς η παγκόσμια μνήμη τιμά τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού κολαστηρίου στο Άουσβιτς ενώ κορυφώνονται οι ανησυχίες για την επανεμφάνιση του μίσους κατά των Εβραίων.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο οποίος δεν παρέστη την περασμένη Παρασκευή στο Μνημείο Ολοκαυτώματος του Ισραήλ, ευχαρίστησε τον Ριβλίν για την παρουσία του στο Άουσβιτς.

Η Ελλάδα τιμά την Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος
Στις εκδηλώσεις μνήμης παρών ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επισκέπτεται Έλληνας πρωθυπουργός το χώρο μαρτυρίου στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας στο φύλλο της Τρίτης 28 Ιανουαρίου.

 

 

   

randomness