Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκδήλωση για τον ρόλο των Συμβουλίων ένταξης μεταναστών και προσφύγων

Μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών και συλλόγων που θα μπορούν να εκπροσωπήσουν τους ίδιους και να κάνουν «ορατά» τα προβλήματά τους, μπορεί να περάσει η κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών όπως τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) του δήμου Θεσσαλονίκης.

Για τον ρόλο των ΣΕΜΠ στην επίτευξη της ομαλής συμπερίληψης σε μια «πόλη της πολιτισμικότητας που έμαθε να σέβεται τον άλλον», αναφέρθηκε στην εκδήλωση ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής και νέος πρόεδρος του ΣΕΜΠ, Γιώργος Αβαρλής. 

«Πρέπει να έχουν έναν φορέα για να μπορούν να εκπροσωπηθούν, γι΄αυτό και  περιμένουμε να συμμετάσχουν συλλογικά όλοι τους» είπε ο κ. Αβαρλής εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το ΣΕΜΠ «μπορεί να βοηθήσει να λυθούν προβλήματα ένταξης».  
Πρόσφυγες και μετανάστες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εύρεση εργασίας αλλά και ενοικίασης διαμερισμάτων όπως και για την έκδοση των αναγκαίων εγγράφων διαμονής.

Στη συζήτηση συμμετείχαν στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματος HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ