Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έκκληση στην κυβέρνηση να μονιμοποιήσει τώρα τους επικουρικούς γιατρούς που εργάζονται στις δημόσιες ΜΕΘ, απηύθυνε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Έκκληση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να προκηρύξουν τώρα θέσεις για τους επικουρικούς γιατρούς που δουλεύουν με συμβάσεις σε δημόσιες ΜΕΘ, απηύθυνε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τα νοσοκομεία Παπανικολάου και ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι «η επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας της και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία».

«Η έκκλησή μου αυτή τη στιγμή, πέρα των κομματικών αντεκδικήσεων, είναι η εξής: Κάντε μια προκήρυξη σήμερα κ. Κικίλια, να εντάξετε, αυτή τη στιγμή, στο ΕΣΥ τους επικουρικούς γιατρούς στις δημόσιες ΜΕΘ, γιατί τους έχουμε και τους χειροκροτούμε, δουλεύουν χωρίς ρεπό, η σύμβαση τους μπορεί να λήγει σε τρεις μήνες κι εσείς πάτε και προκηρύσσετε θέσεις για άλλους επικουρικούς», είπε στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν θα μας στοιχίσουν τίποτε, τον ίδιο μισθό θα παίρνουν οι άνθρωποι, αλλά να μη μας φύγουν στο εξωτερικό, να μην φύγουν να πάνε σε μια άλλη μονάδα. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις ΜΕΘ έχουν μια εμπειρία που αν τους χάσουμε, τους πάρουν στο εξωτερικό γιατί δεν τους μονιμοποιούμε, δεν θα μπορέσουμε να τους αναπληρώσουμε για δύο χρόνια.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι η χθεσινή βραδιά ήταν «ανατριχιαστική» στις ΜΕΘ και σημείωσε πως «στα νοσοκομεία της Βέροιας, του Πολυγύρου, των Γιαννιτσών και της Θεσσαλονίκης, η κατάσταση ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο ανατριχίλας, όσον αφορά τη δυνατότητα των ανθρώπων του ΕΣΥ να ανταποκριθούν σε αυτό που συνέβη».

Τόνισε ότι «το παιχνίδι χάθηκε κυρίως όταν δεν δημιουργήθηκε το μαζικό σύστημα τεστ που ήταν απαραίτητο για να βγούμε από το πρώτο lockdown» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν υλοποίησε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τη διενέργεια μαζικών τεστ από τον περασμένο Μάρτιο.

«Αυτό που βλέπουμε, εδώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, άνθρωποι να στοιβάζονται για να κάνουν ένα rapid test σε νοσοκομείο, είναι απαράδεκτο. Είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης να κάνει αυτό που το ΜέΡΑ25 λέγαμε από τον Μάρτιο», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δημιουργήστε ένα σοβαρό δημόσιο σύστημα μαζικών τεστ με κέντρα εκτός των νοσοκομείων, να μην στοιβάζονται όλοι αυτοί που κάνουν τεστ στα νοσοκομεία. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι απίστευτο, το ότι γίνεται Νοέμβριο μήνα, οκτώ μήνες μετά».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού διαπίστωσε ότι «είναι μια δομή που θα μπορούσε κάλλιστα να συνεισφέρει, αλλά υπολειτουργεί με απόφαση της κυβέρνησης, γιατί στόχο έχει να καταργήσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Ο κ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε τη φράση «έχουμε σκυλιάσει, δεν θα τους αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πεθάνουν», που του είπε εργαζόμενος σε ΜΕΘ, αναφερόμενος στη μάχη για να μην πεθάνουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς, και παρατήρησε: «Το κράτος, οι πολιτικοί, έχουμε ιερή υποχρέωση να τους στηρίξουμε με τον τρόπο που μπορούμε και δεν το κάνουμε. Τους φιμώνουμε, δημιουργούμε μια πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν και αυτού που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Ο αυταρχισμός στην ενημέρωση και την πολιτική ζωή, που παρατηρούμε καθημερινά, μεταφέρεται και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

    

Απόψεις

randomness