Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γ. Κώτσηρας: Τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη είναι πολυπαραγοντικά και πολυδιάστατα

Την ερχόμενη Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενσωμάτωσης Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις» μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης ανάγνωσή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

   Το σχέδιο νόμου και στη δεύτερη ανάγνωσή του ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ. Το ΚΚΕ το καταψήφισε ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

   Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ολοκληρώνοντας την διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης και απαντώντας σε παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν το ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως έχει υπάρξει προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για την Οδηγία όσο και για την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που και οι δύο θέτουν κάποια ζητήματα μη ορθής εφαρμογής τους. Δεν πρόκειται, σημείωσε, περί μιας ξερής προσαρμογής και προφανώς ο Έλληνας δικαστής αξιολογεί τα δεδομένα.

   Σχετικά με τις διατάξεις για την πορνογραφία, σημείωσε πως «τονώνουμε την ελληνική νομοθεσία με υπαρκτά νομικά όπλα για να αντιμετωπίζουμε σύγχρονες μορφές εγκλήματος και το ίδιο κάνουμε και στο θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας».

   Απέρριψε την κριτική περί νομοθέτησης με όρους επικαιρότητας, λέγοντας πως ο ρόλος μας είναι να προστατεύουμε την κοινωνία και τους πολίτες. «Εάν διαπιστώνει η Πολιτεία ότι για ένα αδίκημα υπάρχει κενό νόμου που αφήνει απροστάτευτα θύματα δεν μπορούμε να στεκόμαστε πίσω από τη δογματική θεώρηση και να περιμένουμε είκοσι χρόνια να αξιολογήσουμε ένα κενό ή ένα λάθος σε διάταξη νόμου και να επανέλθουμε. Ο ρόλος της Πολιτείας και της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένος. Σεβόμαστε ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας είναι δύο βαριά νομοθετήματα που δεν πρέπει να αλλάζουν συνεχώς. Όμως, επιπλέον, υπάρχει και η ανάγκη της Πολιτείας και του νομοθέτη να προσαρμόζεται. Ναι, έχουμε διαφορετική θεώρηση από εσάς. Εσείς επιλέξατε να κάνετε την ενεργητική δωροδοκία πλημμέλημα, εμείς επιλέξαμε να αλλάξουμε τον Ποινικό Κώδικα για να προστατεύσουμε τους ανηλίκους, να προστατεύσουμε τα θύματα και να αυστηροποιήσουμε τις ποινές σε κάποια συγκεκριμένα αδικήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

   Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την επιτάχυνση της ποινικής δίκης, παρατήρησε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης «λένε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε αλλά δεν ακούμε από αυτά καμία πρόταση συγκεκριμένη». Εμείς εδώ φέρνουμε τρεις διατάξεις, που λέμε πως βεβαίως και δεν θα λύσουν όλα τα προβλήματα γιατί αυτά είναι πολυπαραγοντικά και πολυδιάστατα κάνοντας όμως κάποια βήματα βελτίωσης» ανέφερε και προσέθεσε μεταξύ άλλων: Η διάταξη για τη συνοπτική αιτιολογία των αποφάσεων που θα τίθενται στο αρχείο είναι μια πρωτοβουλία, η οποία θα απεμπλέξει κάποιες περιπτώσεις, θα δώσει στο σύστημα μία βοήθεια για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Επίσης υπάρχει το ζήτημα πολλές αδικαιολόγητης απουσίας μαρτύρων, την οποία «πάμε να πατάξουμε με την αύξηση του προστίμου και όχι να ταλαιπωρήσουμε τον Έλληνα πολίτη. Και η διάταξη για το πλαφόν των αναβολών των συνηγόρων Συνηγόρου σε αυτή την κατεύθυνση είναι και αυτή μια προσπάθεια εξορθολογισμού μιας διαδικασίας. Επισήμανε ότι μέχρι το 2019 αυτό που ίσχυε ήταν μια αναβολή για λόγους υγείας και μια αναβολή για ανωτέρα βία. «Δεν υπήρχε κάτι άλλο! Δύο αναβολές! Και η προσπάθεια που έγινε το 2012 νομίζω, στον τότε νόμο το ίδιο έλεγε.»

   Ο υφυπουργός, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας χθες στην κατ' άρθρον συζήτηση του σχεδίου νόμου, επανέλαβε πως για τον εντός τριμήνου επαναπροσδιορισμό της δίκης μετά από αναβολή είπε πως «το αξιολογούμε και θα δούμε εάν μπορεί να τύχει κάποιας αλλαγής»

   Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Παππάς, ανέφερε πως στο πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου αντιμετωπίζονται προβλήματα και κενά τα οποία έχουν προκύψει από την εξέλιξη της ζωής και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Στο δεύτερο μέρος αντιμετωπίζεται το ζήτημα της εκδικητικής πορνογραφίας και προτείνεται να αποτελεί αυτοτελές ποινικό αδίκημα και όταν αυτές οι ενέργειες οδηγούν σε αυτοχειρία το συγκεκριμένο αδίκημα γίνεται απόλυτο κακούργημα. Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της υποκίνησης στη διάπραξη ορισμένης τρομοκρατικής ενέργειας, διευρύνεται το αξιόποινο της απειλής με τέλεση τρομοκρατικής πράξης και προβλέπεται η αφαίρεση υλικού από το διαδίκτυο που συνιστά δημόσια υποκίνηση σε τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας, «πρόκειται για μία απόδειξη εξέλιξης και προσαρμογής της νομοθεσίας στα νέα δεδομένα». Τέλος για το θέμα της επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης είπε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά ζήτησε να επανεξεταστεί ο χρόνος των τριών μηνών για τον επαναπροσδιορισμό των δικασίμων δίνοντας ένα μεγαλύτερο περιθώριο αναβολής.

   Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Άγγελος Τόλκας, επέμεινε στις αντιρρήσεις που εξέφρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής. Χαρακτήρισε «πλαστό» το δίλημμα "είστε με την κοινωνία ή είστε με τη συντεχνία των δικηγόρων" για τις αναβολές, γιατί «κανείς δεν είναι απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες». Οι ρυθμίσεις που έρχονται με αυτό το νομοσχέδιο δεν έχουν αυτό το αποτέλεσμα, δεν μπορούν να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα, είπε και προσέθεσε: Όταν αυστηροποιείς χρηματικά την ποινή για την λιπομαρτυρία από 100 ευρώ στα 200 και άνω, δεν επιλύεται το πρόβλημα. Δεν μπορεί, επίσης, δικαστήρια με τα μεγάλα πινάκια να λες στον δικαστή να μεταφέρει τη δικάσιμο εντός τριμήνου, γιατί αυτό που θα γίνει είναι τα πινάκια να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα. Αυτά, είπε ο βουλευτής, αντιμετωπίζονται με άλλους τρόπους με την υλικοτεχνική στήριξη της δικαιοσύνης, με περισσότερο προσωπικό, με περισσότερους δικαστές και μία εξειδίκευση όσον αφορά συγκεκριμένα στα μεγάλα ακροατήρια.

   Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, σχετικά με τις ενσωματώσεις των Οδηγιών είπε πως κινούνται στην ίδια κατεύθυνση της ενίσχυσης του κατασταλτικού πλαισίου μεταξύ των κρατών- μελών και στην πραγματικότητα επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν προοδευτικό προφίλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι ανεκτό σήμερα να θεωρούμε ως υποχρέωσή μας και ως προοδευτικό στοιχείο το να λέγεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί να αφαιρεθεί ως λόγος άρνησης εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης η σύγκρουση με το ισχύον Σύνταγμα, στις περιπτώσεις που το Σύνταγμα έχει μεγαλύτερο προστατευτικό πλαίσιο για τα ατομικά δικαιώματα απ' ό,τι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνεται η κριτική που κάνουμε ότι μέσα από αυτές τις αλλαγές, μέσα από αυτή την ενίσχυση του χώρου δικαιοσύνης, ασφάλειας και ελευθερίας ενισχύεται ένα κατασταλτικό πλαίσιο μεταξύ των κρατών- μελών, βαφτίζοντας όλες τις ενέργειες που αμφισβητούν τα ιερά και τα όσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον μανδύα της τρομοκρατίας ή άλλου τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς αφήνοντας περιθώρια για να τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί άνθρωποι με πολύ αβάσιμες και έωλες κατηγορίες». Για τις διατάξεις που αφορούν τις αναβολές των δικών είπε πως είναι στην κατεύθυνσή και αυτές των πολιτικών επιλογών

   Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είπε ότι αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι ελλείψεις των γραμματέων. «Οι δίκες σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και βγαίνουν οι αποφάσεις μετά από ένα, δυο, τρία χρόνια. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να το σταματήσουμε. Επίσης δεν μπορεί να υπάρχουν συνεχείς αναβολές για ψύλλου πήδημα. Η δική μας άποψη είναι πως εκτός από τις περιπτώσεις για λόγους υγείας ή για πολύ σοβαρούς να υπάρχουν μέχρι δύο αναβολές, μία αναβολή από κάθε διάδικο». Σχετικά με τις διατάξεις για το αδίκημα της πορνογραφίας είπε πως αυτό θα πρέπει να είναι αυτοτελές ποινικό αδίκημα, κακούργημα και μάλιστα να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. «Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε».

   Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, επέμεινε και αυτή στις επιφυλάξεις και τις αντιθέσεις που έχει καταγράψει το κόμμα της κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

    

 

Απόψεις

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣΔρ. Οικον/γος-π. Πανεπ/κός-Συγγραφέαςa.frontistis@gmail.com19/4/24      Πήρα αφορμή γι’ αυτό το άρθρο από ένα αντίστοιχο του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.