Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Η δημοσιογραφία υπό αμφισβήτηση» - Εκδήλωση στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum

Πώς μπορούν οι δημοσιογράφοι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού; Πότε η λήψη θέσης από τον δημοσιογράφο είναι απαραίτητη και πότε βλάπτει την αξιοπιστία του; Είναι τελικά η μάστιγα της εποχής στα ΜΜΕ τα fake news (ψευδείς ειδήσεις);

Ερωτήματα που τέθηκαν υπό συζήτηση στο φόρουμ το οποίο διοργάνωσαν σήμερα, τα ηλεκτρονικά επαγγελματικά δίκτυα δημοσιογράφων Oikomedia και Hostwriter στον πολυχώρο Impact Hub στην Αθήνα. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα με πρωτοβουλία της εφημερίδας New York Times (NYT), με τη συνεργασία του Ταμείου του ΟΗΕ για τη Δημοκρατία (UNDEF) και του δήμου Αθηναίων.

Πλήθος δημοσιογράφων, κυρίως ξένων, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τους ομιλητές του πάνελ, οι οποίοι προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν τις τάσεις της εποχής στη δημοσιογραφία, να αποκωδικοποιήσουν τον μέγα γρίφο, που θέλει το κοινό παγκοσμίως να γυρίζει την πλάτη του στα ΜΜΕ (ειδικά στον έντυπο Τύπο) και τελικά να καταλήξουν σε αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά δεν τολμούν να παραδεχθούν, η αλήθεια είναι μία και η κοινωνία μας ταξική (με ότι αυτό συνεπάγεται).

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έβαλαν και αυτά το λιθαράκι τους στον Αρμαγεδώνα, ήτοι fake news αλλά και ο αναγνώστης έχει και αυτός τις ευθύνες του. Ο δημοσιογράφος Σάιμον Γουίλσον από το BBC φώναξε προς όλους ότι ο οδηγός ήταν και παραμένει η αναζήτηση της αλήθειας. Εμείς στο BBC, σημείωσε, ως δημόσιος οργανισμός, οφείλουμε όχι μόνο να ενημερώνουμε αλλά και να εκπαιδεύουμε το αναγνωστικό κοινό. Και χαρακτήρισε κίνδυνο τα λεγόμενα fake news.

Η συζήτηση άνοιξε με την επισήμανση ότι η εκδήλωση διεξάγεται στην Ελλάδα, τη χώρα η οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας του κόσμου απέναντι στα ΜΜΕ, όσο και αν το γεγονός τείνει να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

'Αλλες φωνές υπερασπίστηκαν τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι είναι πάντα το «εύκολο θύμα». Κοινή παραδοχή ότι τα social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) άλλαξαν άρδην το σκηνικό, το κοινό στο τέλος θα βρει την αλήθεια αλλά η πρόκληση παραμένει στον δημοσιογράφο. Η είδηση δεν είναι απλά τα γεγονότα, υποστήριξε ο Σερτζ Σίμαν, δημοσιογράφος των NYT, λέγοντας ότι όλοι, επαγγελματίες και κοινό, έχουν πάρει overdose (υπερβολική δόση) ειδήσεων και πληροφοριών.

Μια χώρα η οποία έχει δεχθεί αρκετή κριτική, η Γερμανία, έχει παρόμοια προβλήματα αναφορικά με τον Τύπο, ανέφερε ο Γερμανός δημοσιογράφος Φίλιπ Φέιγκλ, ο Τύπος εκεί χαρακτηρίζεται από αστυφιλία χωρίς να δίνει πραγματική σημασία στα προβλήματα των κατοίκων μακριά από τα κέντρα εξουσίας.

Για τον σφιχτό εναγκαλισμό της πολιτικής με τα ελληνικά ΜΜΕ μίλησε ο Έλληνας δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου ενώ η Προυν Αντουάν, Γαλλίδα δημοσιογράφος η οποία τα τελευταία χρόνια επέλεξε να ζει και να εργάζεται σε γερμανικό έδαφος, χαρακτήρισε απαράδεκτο πολιτικοί να ρετουσάρουν τις συνεντεύξεις τους πριν αυτές πάρουν τον δρόμο προς το τυπογραφείο.

Ερωτήματα τέθηκαν, απαντήσεις ωστόσο είναι δύσκολο να δοθούν. Το ζήτημα παραμένει ένα: η δημοσιογραφία βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Το καθήκον αυτών που την υπηρετούν παραμένει: να δείξει στην κοινωνία τον δρόμο και εν τέλει να ξαναπιάσει το νήμα από την αρχή. Όταν λες την αλήθεια δε θα κάνεις ποτέ λάθος, όπως είπε και ο Σοφοκλής.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.