Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που υπερψηφίστηκε επί της αρχής χθες, Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017, στη Βουλή, έχει στόχο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μέσω των μνημονίων, για περαιτέρω περιορισμό τόσο στις δαπάνες όσο και στο δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας» εκτιμά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

«Μέσα από το νομοσχέδιο» - επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ - «προκύπτει αβίαστα ότι οι ήδη υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (κέντρα υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ, κλπ) όχι μόνο δεν αναβαθμίζονται, αλλά, αντίθετα, θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν και να διοχετεύουν τους πολίτες σε ειδικούς γιατρούς και εξετάσεις στον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα Υγείας. Η υποτιθέμενη τομή που με πανηγυρικούς τρόπους προβάλλεται από την κυβέρνηση, η ίδρυση, δηλαδή, των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας, έχει ως βασικό στόχο να θέσει εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στους ειδικούς γιατρούς και στα νοσοκομεία. Αν αυτή η επιλογή συνδυαστεί και με τα αμερικάνικης εμπνεύσεως θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα περιορίζουν τη δυνατότητα των πολιτών στις εξετάσεις, στο φάρμακο και σε γιατρούς ειδικοτήτων, τότε καθίσταται σαφές ότι τις υπηρεσίες Υγείας πολύ πιο δύσκολα θα τις προσεγγίζουν πλέον οι πολίτες».
 
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «η χρηματοδότηση του νέου συστήματος είναι στον αέρα, αφού δεν θα στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση, αλλά σε κονδύλια, μέσω ΕΣΠΑ, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι, λόγω της έλλειψης πόρων, η παρέμβαση αυτή περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού».
 
Και προσθέτει: «Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε ότι το προσωπικό που καλείται να στελεχώσει τις ΤΟΜΥ είναι προσωρινό, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τότε μπορούμε να πούμε ότι η, εμφανιζόμενη ως μεταρρύθμιση, παρέμβαση της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες Υγείας. Αντίθετα, θα ενισχυθεί η τάση για περιορισμό των παροχών στις υπηρεσίες υγείας, η οποία, τα τελευταία χρόνια, επιχειρείται να εδραιωθεί και θα υπάρξει ένα σύστημα Υγείας με χαμηλές και κακής ποιότητας παροχές».

«Ο αγώνας, για να ζωντανέψουν και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επαρκή χρηματοδότηση, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό γεγονός, σε συνδυασμό με τη λειτουργία και ανάπτυξη των διαγνωστικών τμημάτων σε αυτές, είναι η βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του τοπίου στην Υγεία» σημειώνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η οποία τονίζει ότι «η ΑΔΕΔΥ, μαζί με τις Ομοσπονδίες και τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, θα συνεχίσει να αγωνίζεται, για να ακυρώσει τα σχέδια κυβέρνησης-τρόικας να βάλουν ακόμη περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Θα συνεχίσει να διεκδικεί ένα δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη και θα του παρέχει έγκαιρα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας».

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness