Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ικανοποίηση Ν. Κοτζιά για την 1η συνεδρίαση το Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρέτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σήμερα το απόγευμα, την έναρξη των εργασιών της 1ης Συνεδρίασης του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, του νέου "θεσμικού εργαλείου" στην εξωτερική πολιτική της χώρας, το οποίο θεσμοθετήθηκε με δική του πρωτοβουλία και συμπεριελήφθη στο νόμο 4451/2017 που τροποποίησε τον Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.
 
Ένα συμβούλιο το οποίο αποτελείται από επτά διεθνούς αναγνώρισης καθηγητές Πανεπιστημίου εκ των πλέον ειδικευμένων και υψηλής στάθμης που διαθέτει η χώρα μας: τον Χρήστο Ροζάκη, ομότιμο καθηγητή της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ως πρόεδρο, τον Αντώνη Μπρεδήμα ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, την Παρούλα Νάσκου-Περράκη, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τη Φωτεινή Παζαρτζή, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ , τον Χαράλαμπο Παμπούκη, καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τον Πέτρο Λιάκουρα, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και τον Αντώνιο Τζανακόπουλο, αναπληρωτή Καθηγητή, University of Oxford, St. Anne's College.
 
"Εάν σας διακρίνει όλους σε κάτι" είπε ο κ. Κοτζιάς απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου, "είναι η βαθιά επιστημονική γνώση, η βαθιά αγάπη στο Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η διεθνής αναγνώριση που έχετε όλοι σας. Ορισμένοι αναμφισβήτητα μεγαλύτερη και άλλοι εξίσου μεγάλη, είναι ότι έχετε πείρα και θεωρητικές αντιλήψεις για τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου, των διεθνών οργανώσεων και συμβάσεων που συνδέονται με τα ελληνικά προβλήματα".
 
Και πρόσθεσε: "Δεν είστε μόνο θεωρητικοί, αλλά όλοι σας έχετε δουλέψει πρακτικά σε πάρα πολλές διαπραγματεύσεις ή και από καίριες θέσεις της ελληνικής πολιτείας. Αυτά που διδάξατε, τα έχετε μετρήσει στην πράξη και είναι μεγάλος πλούτος για το υπουργείο μας των Εξωτερικών και μεγάλη η τιμή για μας που δεχτήκατε και θα εργαστείτε και μάλιστα αφιλοκερδώς για την ελληνική εξωτερική πολιτική" υπογράμμισε τονίζοντας ότι είναι "άλλο ένα βήμα στην υλοποίηση του τελευταίου μικρού νόμου που προωθήσαμε στη Βουλή και που σχεδόν ομόφωνα, πλην ενός κόμματος, υποστηρίχθηκε και που θα επαναληφθεί με ορισμένους εμπλουτισμούς στο μεγάλο νόμο που ετοιμάζουμε για τον Οργανισμό του υπουργείου".
 
Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι "ένας από τους πιο ειδικούς που υπάρχουν στον κόσμο σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου, πριν απ' όλα στο Δίκαιο της Θαλάσσης" επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Εγώ προσωπικά πρωτοσυνάντησα αυτό το Δίκαιο και ας μην είμαι Νομικός με τη σκληρή έννοια του όρου, από τα άρθρα του Χρήστου Ροζάκη και πάντα του είμαι ευγνώμων για τις γνώσεις που κατέκτησα απ' αυτόν".

Ο Χρήστος Ροζάκης, πρόσθεσε ο υπουργός, έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τη νομική πτυχή των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και είναι ένας από τους πρώτους διεθνώς, που ασχολήθηκε με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ένας άνθρωπος δηλαδή, που γνωρίζει και έχει εμπειρία σε όλο το εύρος των θεμάτων του Διεθνούς Δικαίου και της Επιστήμης.
 
Απευθυνόμενος στον κ. Παμπούκη ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "είναι ένας άνθρωπος που ξέρει τα προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πρακτικά και θεωρητικά, όπως είναι τα Ελληνοτουρκικά, οι Διεθνείς Συμβάσεις, η Διεθνής Κοινότητα, οι Διεθνείς Σχέσεις" ευχαριστώντας τον για την τιμή, όπως σημείωσε που του έκανε να δεχθεί να είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ.
 
Αναφερόμενος στην Φαίη Παζαρτζή, "μια καθηγήτρια που διδάσκει με μεγάλη επιτυχία και ερευνά τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διεθνή θέση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης και προβλήματα που συνδέονται με τον ΟΗΕ" ο κ. Κοτζιάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "έχει βοηθήσει από την νομική της πτυχή πάρα πολύ και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ένας άνθρωπος που πρόσφατα διαβάσαμε ένα σημαντικό της βιβλίο για τη Συνθήκη της Λωζάννης, μια Συνθήκη που θα ήθελαν πολλοί να την αναθεωρήσουν".
 
Αναφορικά με τον Αντώνη Μπρεδήμα είπε ότι είναι "ένας άνθρωπος με εξειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Οργανώσεις και θα μας βοηθήσει και θα μας συμβουλεύσει από αυτή την πλευρά, όμως ταυτόχρονα έχει μεγάλη εμπειρία επίσης, για την Κύπρο και για τα Ελληνοτουρκικά".
 
Για την καθηγήτρια Παρούλα Περράκη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "είναι απ' τους ανθρώπους που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τους Διεθνείς Οργανισμούς, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τους Θεσμούς του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος", ενώ έχει ασχοληθεί και με τα ανθρώπινα δικαιώματα και διετέλεσε επίσης και ad hoc δικαστής στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Απευθυνόμενος στον Πέτρο Λιάκουρα, ο οποίος συμμετέχει και με την ιδιότητα του Επιστημονικού Διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού, τον χαρακτήρισε από τους λίγους γνώστες του Κυπριακού και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από τη νομική τους πλευρά.
 
Τέλος για τον Αντώνη Τζανακόπουλο ο κ. Κοτζιάς είπε ότι "είναι βαθύς γνώστης σε έναν ειδικό τομέα που αφορά τις διεθνείς συμβάσεις και τις διεθνείς συμφωνίες και επίσης έχει γράψει και έχει εξειδικευτεί στα ζητήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της λειτουργίας του ΟΗΕ και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος".

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣΔρ. Οικον/γος-π. Πανεπ/κός-Συγγραφέαςa.frontistis@gmail.com19/4/24      Πήρα αφορμή γι’ αυτό το άρθρο από ένα αντίστοιχο του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.