Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κ. Κόλλιας: Οφείλουμε να συζητήσουμε για το προς τα που θέλουμε να κατευθυνθεί η χώρα μας

"Αυτή την περίοδο η χώρα βαδίζει προς το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και οδηγείται σε νέα οικονομικά μονοπάτια" ανέφερε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του ΟΕΕ για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.
 
"Μετά από οκτώ και πλέον χρόνια κρίσης στην ελληνική οικονομία οφείλουμε να συζητήσουμε για το προς τα που θέλουμε να κατευθυνθεί η χώρα μας, πως θα αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία της και τι κινήσεις πρέπει να κάνει για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών και των εταίρων της μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων δομών που θα ενισχύσουν την ιδιωτική παραγωγή και θα καταστήσουν τη δημόσια διοίκηση ακόμα πιο λειτουργική. Βασικός στόχος μας πρέπει να είναι συνδυασμός μεταξύ της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της χώρας και της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος από την άλλη", ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΕΕ.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν αφορούν πρώτον στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα.
 
Δεύτερον στη μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 20%, με ταυτόχρονη κατάργηση του μεσαίου, ώστε να σταματήσει η έμμεση φορολογία να αποτελεί κίνητρο για φοροδιαφυγή.
 
Τρίτον, η καθιέρωση του συστήματος έσοδα μείον έξοδα για όλους τους φορολογούμενους. "Το συγκεκριμένο μέτρο σε συνδυασμό με τα δύο παραπάνω αλλά και με τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα τερματικά της εφορίας και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα αποτελέσουν ισχυρό πακέτο παρεμβάσεων οι οποίες και θα πείσουν πολλούς να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά και θα σταματήσουν κάθε κίνητρο για απόκρυψη εισοδημάτων και για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων", ανέφερε ο κ. Κόλλιας και πρόσθεσε ότι χρειάζεται επίσης ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα και το ΟΕΕ έχει καταθέσει στην κατεύθυνση αυτή τη δική του πρόταση.

Ο κ. Κόλλιας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα γρήγορης ανάκτησης της εμπιστοσύνης της χώρας.

Όπως τόνισε, "η κατά το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του κλίματος αξιοπιστίας για την Ελλάδα θα διευκολύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις προσπάθειες της χώρας για την ουσιαστική έξοδο της χώρας στις αγορές και γρηγορότερη χαλάρωση της εποπτείας από τους δανειστές. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που μπορεί και πρέπει να κερδηθεί. Έτσι θα έρθουν μαζικές επενδύσεις στη χώρα που θα αφορούν όλους τους τομείς και θα συμβάλουν στο χτίσιμο νέος νέου παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει στη δημιουργία πλούτου στη χώρα δηλαδή θέσεων εργασίας και που δεν θα στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση και στη διαρκή χρηματοδότηση από το κράτος αλλά στον ακαθάριστό σχηματισμό παγίου κεφαλαίου δηλαδή στις εξαγωγές και στις επενδύσεις".

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΕΕ "δεν μπορούν να επιτευχθούν αν δεν διασφαλίσουμε ένα σημαντικό επίπεδο συνεννόησης μεταξύ κομμάτων, παραγωγικών εταίρων, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε και θα διεκδικήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις τόσο για το χρέος όσο και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μόνο έτσι θα πείσουμε εταίρους και δανειστές. Σε μια περίοδο που η ευρωζώνη και η Ελλάδα ταλαιπωρούνται από την κρίση της Ιταλίας απαιτείται μια κοινή γραμμή από μέσα προς τα έξω ώστε να εξασφαλίσουν τη μικρότερη δυνατή εποπτεία μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)