Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κ. Κρέτσου: Θέλουμε να σταματήσουμε τη μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων

Η παροχή ρευστότητας σε νέους, καινοτόμους επιχειρηματίες, προκειμένου να επιμεριστεί το ρίσκο στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης, με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ανάσχεση της μετανάστευσης Eλλήνων επιστημόνων, αποτελεί την αποστολή του «Υπερταμείου Συνεπενδύσεων», όπως επεσήμανε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, η οποία παρέστη στην εκδήλωση ίδρυσης του εν λόγω Ταμείου.

«Είμαι στην Ελλάδα σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τη δημιουργία αυτού του Υπερταμείου. Ένα Ταμείο το οποίο ξεκινά με 260 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 200 εκατομμύρια προέρχονται από το δικό μου χαρτοφυλάκιο, της πολιτικής συνοχής και της περιφερειακής πολιτικής, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δημιουργούμε αυτό το Ταμείο για να υπάρξει ρευστότητα και να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα», δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Τα νέα αυτά επενδυτικά εργαλεία, με τα οποία προβλέπονται ευέλικτες συνέργειες διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης, σχεδιάζονται για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της έρευνας και «η συμβουλή μου είναι να επικεντρωθούμε στους τομείς που δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», πρόσθεσε η επίτροπος.

Η κ. Κρέτσου τόνισε το ενδιαφέρον της Επιτροπής και της ίδιας προσωπικά για την πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι έχει επισκεφθεί πολλές ελληνικές περιφέρειες και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες, τους επιχειρηματίες. «Όλοι μου είπαν το ίδιο πράγμα: δεν έχουν ρευστότητα. Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος του Ταμείου, να υπάρχουν μερικά χρήματα για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία της, έδειξε εξαιρετικά ενήμερη για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και μίλησε για τις δυσκολίες που έχουν οι Έλληνες να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, καθώς και την αγωνία για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Ανέφερε μάλιστα ένα παράδειγμα από την επίσκεψή της στα Μετέωρα, όπου «τα παιδιά κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να φτάσουν στο σχολείο τους».