Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κ. Σακελλαροπούλου: Ερωτήματα ατομικής ελευθερίας λόγω κορονοϊού

Τα μέτρα που αναγκάστηκαν να λάβουν οι κυβερνήσεις θέτουν στους διοικητικούς δικαστές πολύ ευαίσθητα ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ ατομικής ελευθερίας και δημοσίου συμφέροντος,  τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώπιον εκπροσώπων της Διεθνούς Ένωσης Ανωτάτων Διοικητικών Δικαστηρίων και αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Επειδή η ζωή είναι απρόβλεπτη, αντί να σας υποδέχομαι στο Συμβούλιο της Επικρατείας σας υποδέχομαι εδώ, στον κήπο του Μεγάρου», τόνισε υποδεχόμενη τις αντιπροσωπείες.

«Ποιους περιορισμούς ατομικών ελευθεριών μπορούμε να ανεχθούμε χωρίς να υπονομεύσουμε τον πυρήνα τους; Σε ποια έκταση μπορεί να περιοριστεί η οικονομική ελευθερία προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, χωρίς η ύφεση που ακολουθεί να γονατίσει την κοινωνία; «, διερωτήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι ως νομικό εργαλείο, η αρχή της αναλογικότητας, μπορεί να δώσει απαντήσεις.

Στα Ανώτατα Δικαστήρια των χωρών, που είναι μέλη της Διεθνούς Ένωσης των Ανωτάτων Διοικητικών Δικαστηρίων, διαμορφώνεται  νομολογία κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις προσωρινών μέτρων, πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Εξαιρετικής σημασίας ζήτημα για το κράτος δικαίου, τη σύγχρονη Δημοκρατία»

«Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια ανορθολογικές δυνάμεις, οι οποίες, υπό κανονικές συνθήκες, βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στις κοινωνίες μας, αλλά εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση και επιθετικότητα κάθε φορά που προκύπτει μία κρίση, οικονομική, πολιτική, υγειονομική ή άλλη. Πολίτες που διαδηλώνουν σε όλον τον κόσμο ενάντια στις μάσκες, που δεν συμφωνούν με τη διατήρηση των αποστάσεων, που φτάνουν ως και να αρνούνται την ίδια την ύπαρξη του ιού. Όλοι μας, ωστόσο, το γνωρίζουμε πολύ καλά: Στον κόσμο μας ανθίζουν όλα τα λουλούδια και, δυστυχώς, ο παραλογισμός καλά κρατεί.

 «Ισχύει εδώ ό,τι και για τη γυναίκα του Καίσαρα»

Το διακύβευμα για έναν δικαστή είναι να παραμένει ανεξάρτητος, να διατηρεί την αμεροληψία του, ανεξάρτητα από τις προσωπικές, πολιτικές, φιλοσοφικές, θρησκευτικές του απόψεις, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας , κάνοντας λόγο για δεσμό εμπιστοσύνης ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την κοινωνία,  ζωντανό παράδειγμα της οποίας ήταν, όπως είπε, ο θρήνος των πολιτών που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ,  όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος της Ruth Bader Ginsburg.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness