Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου επισκέφθηκε η Κ. Σακελλαροπούλου

Εντυπωσιασμένη από το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την ξενάγησή της από τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου.

"Παράλληλα με την ιστορία του Διοικητηρίου, παρακολουθούμε μέσα από το σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που εκτίθεται εδώ, την πολυκύμαντη διαδρομή της Θεσσαλονίκης από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως σήμερα", είπε και σημείωσε πως "έτσι κι αλλιώς, τα δημόσια κτήρια είναι κελύφη ιστορίας, αρχιτεκτονικής, πολιτισμικής, κοινωνικής, πολιτικής ιστορίας".
   
           Συνδεδεμένο με μεγάλα ιστορικά γεγονότα το Διοικητήριο

Ειδικά για το Διοικητήριο, όμως, τόνισε πως "είναι ξεχωριστό και επιβάλλεται με την μνημειακή του όψη, την λεπτότητά του παρά τις διαστάσεις του, τα νεοκλασικά στοιχεία που κοσμούν την πρόσοψή του". Πρόσθεσε πως το κτήριο υπέστη μεταβολές και τροποποιήσεις, αλλά δεν έχασε τον χαρακτήρα του. Συνδέθηκε με κορυφαία γεγονότα, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που γιορτάζουμε σήμερα, μια στιγμή μεγάλου ιστορικού βάρους που απεικονίστηκε ζωγραφικά και εκτίθεται πλάι σε πολλές ακόμα φωτοαπεικονίσεις προσώπων, γεγονότων, αστικών τοπίων και διατηρητέων σπιτιών των αρχών του 20ου αιώνα.

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχήθηκε η έκθεση που λειτουργεί στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου να γίνει πόλος έλξης για τους Θεσσαλονικείς, ώστε να έρθουν σε επαφή με τρόπο απτό και ελκυστικό με την μακρά ιστορία τους και τους σημαντικούς σταθμούς της. 

Ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης εξήρε το γεγονός ότι στο κτήριο του Διοικητηρίου κυμάτισε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία, στις 26 Οκτωβρίου του 1912, την ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, και αμέσως μετά στον Λευκό Πύργο. Στο κτήριο του Διοικητηρίου "αντηχεί η ιστορία και αποτυπώνεται η εξέλιξη της Θεσσαλονίκης" είπε ο κ. Καράογλου και ανέφερε σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν σε αυτό και σημάδεψαν την ιστορία του, όπως:
- Η υπογραφή το 1912  του Πρωτοκόλλου Παράδοσης της πόλης από τον Οθωμανό στρατηγό, Ταξίμ Πασά, στον ελληνικό στρατό.  
- Η αυτοκτονία στις 22 Απριλίου του 1913, του Αλέξανδρου Σχινά, ο οποίος στις 5 Μαρτίου του ίδιου χρόνου είχε δολοφονήσει τον βασιλιά Γεώργιο τον Α'.   

- Το απόγευμα της 16ης Αυγούστου 1916 ο στρατιωτικός αρχηγός του Κινήματος Εθνικής 'Αμυνας, αντισυνταγματάρχης Επαμεινώνδας Ζυμβρακάκης, μπήκε έφιππος στον αυλόγυρο του Διοικητηρίου και συναντήθηκε με την Επιτροπή "Εθνικής 'Αμυνας" που αποτελούνταν από λίγους αξιωματικούς του στρατού, πολιτευτές των Φιλελεύθερων και ένοπλους πολίτες.
- Στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, το τότε προσωπικό του κτηρίου έδωσε μάχη με τις φλόγες και το Διοικητήριο είναι το μοναδικό κτήριο σε όλη την περιοχή που διασώθηκε.

Το Διοικητήριο άρχισε να χτίζεται το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, αντικαθιστώντας το παλιό κονάκι που κάηκε το 1890 και το οποίο είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια παλαιού βυζαντινού διοικητικού κέντρου. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του είχε πολλαπλές χρήσεις και στέγασε Δημοτολόγιο, Υποθηκοφυλακείο, Κτηματολόγιο, Ειρηνοδικείο,  Αστυνομία. Το 1936 κατασκευάστηκε καλλιμάρμαρη πλατεία και μαζί με το Διοικητήριο αποτελούσαν προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων με την πλατεία Συντάγματος. Στα χρόνια της κατοχής, στο Διοικητήριο εγκαταστάθηκε η γερμανική διοίκηση και στο αρχείο βρέθηκε σπάνιο υλικό, όπως μια αναγγελία δίωξης Ελλήνων αγωνιστών, γραμμένη στα γερμανικά και τα ελληνικά. 
Το 1955 ιδρύθηκε το υπουργείο Βορείου Ελλάδος και στεγάστηκε στο Διοικητήριο. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και τώρα λέγεται υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. 
  
  Μητροπολιτικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης η Θεσσαλονίκη σήμερα

"Μετά από 482 χρόνια σκλαβιάς ο αέρας της ελευθερίας έπνευσε και πάλι στη νύμφη του Θερμαϊκού, η οποία στο πέρασμα των αιώνων άλλαξε μορφή και καυχιέται ότι μετά τις σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, έχει αναβαθμιστεί σε πρωτεύουσα της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και εκπαίδευσης", τόνισε ο κ. Καράογλου και σημείωσε: "Πλέον, η Θεσσαλονίκη είναι το μητροπολιτικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης, κοιτώντας το μέλλον με αισιοδοξία, μα κυρίως μιλώντας με όρους μέλλοντος".  

Ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο και σημείωσε:

"Η Ελλάδα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην πανδημία, αλλά και στην ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Ακολουθώντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια. Σεβόμαστε την ιστορία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, όπως αυτές προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και επιθυμούμε το ίδιο και από αυτούς για εμάς. Αν όμως παρ' ελπίδα χρειαστεί, η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι Έλληνες ενωμένοι ξέρουμε να αποκρούουμε με ένα γενναίο Όχι τους ξένους που επιβουλεύονται τη χώρα μας. Οι "κόκκινες γραμμές" που έχουμε θέσει είναι ξεκάθαρες και εάν κάποιοι κάνουν το λάθος να τις παραβιάσουν, ας είναι έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες".

Ο κ. Καράογλου πρόσφερε στην κ. Σακελλαροπούλου ένα ακριβές αντίγραφο του Πρωτοκόλλου Παράδοσης της Θεσσαλονίκης, που υπογράφηκε στο Διοικητήριο πριν 108 ακριβώς χρόνια, και τρεις αυθεντικές καρτ ποστάλ εποχής που τεκμηριώνουν την ιστορική εξέλιξη του κτηρίου.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness