Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κραυγή αγωνίας από γιατρούς για το σύστημα Υγείας που καταρρέει

Το ΕΣΥ εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα δύσκολο Δεκέμβριο.

Η εικόνα των τελευταίων ημερών στα νοσοκομεία, οι δύσκολες εφημερίες και τα ράντζα στους διαδρόμους, δημιουργούν εύλογα αγωνία στους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι θέτουν μια σειρά από αιτήματα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το ΕΣΥ εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα δύσκολο Δεκέμβριο.

Γιατροί και καθηγητές σε ένα μπαράζ δηλώσεων και αναφορών προσπαθούν να προλάβουν αυτά που έρχονται…

Δημοσθένης Σαρηγιάννης – Καθηγητής του ΑΠΘ

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε  στο ΣΚΑΪ ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την αυξητική πορεία κρουσμάτων, με τον ίδιο πολύ ανησυχητικό ρυθμό για τουλάχιστον 7 με 8 μέρες, ενώ αύξηση θα συνεχίσουμε να έχουμε και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. «Ήταν 6.600 κρούσματα ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος  μέσος όρος των κρουσμάτων, και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ανέβει περίπου στα 9.400. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια μέρα με πάνω από 10.000 κρούσματα, με μεγαλύτερη αύξηση των αναγκών για διασωλήνωση, και δυστυχώς πιο γρήγορη αύξηση των θανάτων».

Σε διασωληνώσεις, εξήγησε ο καθηγητής, μπορούμε να φτάσουμε γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου πάνω από 800 κρούσματα. Θα έχουμε  κορύφωση της τάξης των 120 νεκρών την ημέρα γύρω στα Χριστούγεννα.

Καπράβελος – Διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το πρωί στο MEGA, τόνισε πως πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο.

«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αδαμάντιος Χλωρός – Διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου

«Η κατάσταση χειροτέρεψε, το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του, και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο» προειδοποίησε στον ΣΚΑΪ ο Αδαμάντιος Χλωρός.

«Λαμβάνονται μέτρα, και σωστά μερικές φορές, γίνονται και πολλά λάθη, αλλά (τα σωστά μέτρα λαμβάνονται) με μεγάλη καθυστέρηση όταν το κακό έχει γίνει… Ακούω ότι είναι στο τραπέζι (η επίταξη γιατρών) και να γίνει, δε μού λέει κάτι αυτό».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ασθενείς στο προαύλιο, αλλά για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς εξήγησε πως «όταν θα επιστρατεύσεις γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα θα χρειαστεί αρκετό, μεγάλο καιρό, προσαρμογής, 1 με 3 μήνες, γιατί αυτό που θα κάνουν θα είναι πολύ διαφορετικό στο νοσοκομείο. «Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από καιρό. Ασφαλώς και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους έπρεπε να τα έχουμε πάρει εδώ και καιρό».

Έχουμε, εξήγησε ο πνευμονολόγος, γύρω στις 800.000 μολύνσεις στην Ελλάδα. Αν τα πάρουμε κατά ηλικία 1 θάνατος συμβαίνει στους 41.000 κάτω των 18 ετών, περίπου 120 θάνατοι στους έως 40 ετών, 1 στους 100 περίπου θα πεθάνει από αυτούς που είναι 40 με 65 ετών και 1 στους 7 στους άνω των 65. «Θα έπρεπε να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα με υποχρεωτικότητα όχι μόνο κίνητρα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χλωρό, η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί όταν κάποιοι θα εμβολιάζονται και κάποιοι θα νοσούν και θα φθάσουμε το 90% συλλογικά, δηλαδή θα εμβολιάσεις τους πιο ευπαθείς και τους νεότερους θα τους αφήσεις να κινηθούν. «Αν εμποδίζεις τις μολύνσεις σε αυτούς που δεν κινδυνεύουν, δηλαδή στα νεότερα άτομα, τότε δε θα πετύχεις πότε τη συλλογική ανόσια επειδή όμως το πράγμα κυλίεται, δηλαδή εμβολιάζεται κάποιος και σε έξι μήνες είναι έτοιμος να μολυνθεί και να νοσήσει αρά τι γίνεται; Κάποιοι θα συνεχίσουν να μεταδίδουν και η πανδημία θα παρατείνεται επ’ αόριστον».

«Ή θα τους κλείσουμε μέσα στα σπίτια τους 64 – 65 να μην έχουν επαφή με τους νεότερους που μπορεί να τους μεταδώσουν -που δεν γίνεται- ή θα τους εμβολιάσουμε» ήταν η πρότασή του.

«Ένας με δύο φύγανε από τη ζωή λόγω εμβολιασμού; 16.000 έχουν φύγει από τον ιό» σχολίασε.

Γιώργος Μπουλμπασάκος – Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός

«Επιβεβαιώνονται όλα τα στατιστικά μοντέλα βλέπουμε την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ μπορεί να είναι στο ‘παρά πέντε’ η πιθανή κατάρρευση του συστήματος, θα καταρρεύσει αν δεν γίνουν ενέργειες» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ με τη σειρά του ο Γιώργος Μπουλμπασάκος

«Πρώτο βήμα, η επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Θα πρέπει να εξετάσουμε μέσω της επιτροπής βιοηθικής και τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό. Αυτό είναι το καθοριστικό βήμα, αλλά ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον με επέκταση της υποχρεωτικότητας. Ενίσχυση του ΕΣΥ για να μην καταρρεύσει, όχι με τις επιτάξεις, αλλά με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας με πλήρη και καθολικό τρόπο. «Εμείς θα καταρρεύσουμε σε λίγο μετά από 2 χρόνια (πανδημίας)» προειδοποίησε δε.

«Λείπουν 7.000 άτομα από το υγειονομικό σύστημα που δε θελήσανε (και κακώς) να εμβολιαστούν. Έχουμε την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιούμε τις ιδιωτικές δομές υγείας και τους άξιους συναδέλφους;» διερωτήθηκε.

Αλκιβιάδης Βατόπουλος – καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Μπορεί να χρειαστεί σειρά νεών μέτρων τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown, το οποίο αποκλείει πάντως ο πρωθυπουργός. 

«Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας… Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κοροναϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα. Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε στον ΣΚΑΪ, «δεν το περίμενα να είχαμε τόσο εκθετική αύξηση, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρολαυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο».

«Πλέον χρειάζεται πανστρατιά να κινητοποιηθούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε νόσημα από το όποιο δεν έχουμε ξεμπερδέψει, και να κινητοποιηθούμε προς πάσα κατεύθυνση να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, παρότι χρειάζεται 1,5 μήνα για να λειτουργήσει αυτό, και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας». Διευκρίνισε ότι πρέπει να βγουν οι βουλευτές και οι πολιτευτές απ’ όλα τα κόμματα να πείσουν τους πολίτες και οι συνδικαλιστές τους εργαζόμενους, ενώ η εκκλησία έχει ήδη αρχίσει να βγαίνει.

ΠΗΓΗ:IN.GR

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...
randomness