Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δράμα: Να εμβολιαστείτε όλοι

του απεσταλμένου μας Νίκου Ρούμπου

«Να εμβολιαστείτε όλοι», ήταν η προτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» σήμερα το πρωί, αμέσως μετά την τελετή κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Δράμας για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

Ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο όπου ήταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Δράμας ανάμεσά τους και αρκετοί νέοι. Τους χαιρέτισε, τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους όπου τους παρότρυνε με έμφαση "να εμβολιαστείτε όλοι". Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στη Στρατιωτική Λέσχη.

Ο πρωθυπουργός μετά τη Δράμα θα μεταβεί στη Ξάνθη, όπου στις 18:00 θα επισκεφθεί το εργαστήριο πολυμέσων Xanthi TechLab. Στις 19:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην εκδήλωση της ΔΕΔΑ για την επέκταση της διανομής φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το "Μαρμάρινο Σπίτι της Δράμας" επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Το κτιριακό συγκρότημα οικίας και καπναποθήκης, γνωστό και ως το «Μαρμάρινο Σπίτι της Δράμας», που βρίσκεται εντός του χαρακτηρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως ιστορικού τόπου της παλαιάς πόλης της Δράμας, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για οικοδόμημα που συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα διατηρητέα σύνολα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αντιπροσωπευτικό τόσο για τη μορφή του αρχοντικού με τις μαρμάρινες όψεις και τα διακοσμητικά στοιχεία όσο και για την καπναποθήκη με την ιδιότυπη εσωτερική της δομή.

Αναφερόμενος στον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος, 'Αρη Θεοδωρίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για έναν «πραγματικό ευεργέτη» ο οποίος έχει στηρίξει και το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά αγαπάει πάρα πολύ και τον τόπο του».

«Πιστεύω ότι η αποκατάσταση αυτού του σπουδαίου χώρου και βέβαια η προσφορά μιας - από ό,τι αντιλαμβάνομαι- μοναδικής συλλογής που διαθέτει ο κ. Θεοδωρίδης φωτογραφικών μηχανών θα δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στη Δράμα. Μια πόλη με πολύ μεγάλο δυναμισμό, που νομίζω ότι μπορεί να συνδυάζει από τις νέες τεχνολογίες μέχρι τη διαφύλαξη της παράδοσης, τον αγροδιατροφικό τομέα, σημαντικές εξαγωγικές δραστηριότητες, με τρόπο γόνιμο, και τελικά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους νέους, ώστε να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους», είπε ο Πρωθυπουργός.

Η μετατροπή του σε Μουσείο Φωτογραφίας και Φωτογραφικών Μηχανών, το οποίο θα αναπτυχθεί με επίκεντρο την συλλογή φωτογραφικών μηχανών του Προέδρου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας «Κύκλωψ» και ιδιοκτήτη του ακινήτου, κ. Θεοδωρίδη, καθώς και η διαμόρφωση χώρων για περιοδικές εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής και για συνεδριακές εκδηλώσεις, θα δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό πόλο μοναδικής σημασίας για την πόλη της Δράμας.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε και ξενάγησε στο χώρο η αρχιτέκτονας, Μαρία Μαγνήσαλη μαζί με τον Θανάση Παπανδρίκο, μέλος της επιτροπής φωτογραφίας και εικόνας της Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας «Κύκλωψ», και την Ιωάννα Δογάνη, συντηρήτρια του έργου, ενώ έλαβε ως αναμνηστικό δώρο φωτογραφικό λεύκωμα της Δράμας.

Το μοναδικό δημόσιο σχολείο που διαθέτει Αστρονομικό Παρατηρητήριο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η δουλειά σας είναι μοναδική και πηγή έμπνευση για τους εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους καθηγητές του γυμνασίου με λυκειακές τάξεις το χωριό Νικηφόρος του δήμου Παρανεστίου Δράμας, το οποίο επισκέφθηκε και είναι το μοναδικό δημόσιο σχολείο στη χώρα μας που διαθέτει Αστρονομικό Παρατηρητήριο.
Τον Πρωθυπουργό ξενάγησε ο φυσικός του σχολείου Μιχάλης Δογραματζίδης, ο οποίος είναι και η ψυχή της όλης προσπάθειας.
Ο κ.  Μητσοτάκης είδε το Αστρονομικό Παρατηρητήριο, το πάρκο με τα 15 ηλιακά ρολόγια, το υπαίθριο Εργαστήριο Φυσικής και το "Σπιτάκι των Ψευδαισθήσεων", το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη και δείχνει με διασκεδαστικό τρόπο τη διαφορά που μπορεί να υπάρχει μεταξύ αυτών που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας και της πραγματικότητας.
Όλα τα παραπάνω λειτουργούν με την ευθύνη του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας Δράμας "Ο Πήγασος".
Στο συγκεκριμένο σχολείο γίνονται αστρονομικές παρατηρήσεις από το 2011 και από το Σεπτέμβριο του 2019 λειτουργεί και το Αστρονομικό Παρατηρητήριο.
Το σχολείο έχει 60 μαθητές από την ευρύτερη περιοχή και 14 καθηγητές. Όπως μας είπαν ο φιλόλογος Γιάννης Σισμανίδης και η διευθύντρια Πέρη Πατσιάβρα, κάθε χρόνο επισκέπτονται το σχολείο περίπου 1.200 μαθητές από όλη την Ελλάδα.
Μαθητές από τη Δράμα κι άλλες περιοχές ζητούν να φοιτήσουν ειδικά σε αυτό το σχολείο για να μπορέσουν να κάνουν τις αστρονομικές παρατηρήσεις. Δύο από τους μαθητές των θερινών σχολείων Αστρονομίας είναι ήδη φοιτητές Αστρονομίας.
Πέρα από την Αστρονομία στο σχολείο αναπτύσσονται αξιόλογες πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς.
Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο σχολείο ο δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιόγλου τον κύριο Μητσοτάκη συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Μακεδονίας-θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

Πρότυπη μονάδα αιγοπροβάτων στη Μουσθένη επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μια πρότυπη μονάδα παραγωγής αιγοπροβάτων στους πρόποδες του Παγγαίου, στη Μουσθένη, η οποία τηρεί όλες τις προδιαγραφές της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας, παράγει γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και τα διαθέτει στην τοπική αγορά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρωθυπουργό υποδέχτηκε η οικογένεια Αδαλιάλη, στην οποία ανήκει η φάρμα, και στη συνέχεια τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις ο Απόστολος Αδαλιάλης ο οποίος είναι νέος παραγωγός που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις δραστηριότητες της μονάδας, τις υποδομές που διαθέτει, για τις απαιτήσεις που υπάρχουν αλλά και τα σχέδιά του να εξάγει μέρος της παραγωγής του.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Καβάλας της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ