Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του "Λ.Τ." Δημητρίου & Μαρίας Ρίζου - Διεθνές Συνέδριο Τυπογραφίας στα Χανιά

Γράφει ο Δημήτρης Μαριδάκης

- Στο επίκεντρο του πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος τα Χανιά - Παρουσία στελεχών μουσείων τυπογραφίας από όλη την Ευρώπη, ακαδημαϊκών και ανθρώπων της τυπογραφίας και των γραφικών τεχνών από όλο τον κόσμο.

 

Στο επίκεντρο του πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος βρίσκονται από χθες τα Χανιά, καθώς φιλοξενούν το διεθνές συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας με θέμα «Γράφοντας ιστορία: Συλλογές, συλλέκτες και ο πολιτιστικός ρόλος των μουσείων τυπογραφίας». Οι εργασίες του συνεδρίου που άρχισαν χθες το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο (Μ.Α.Ι.Χ.) και ολοκληρώνονται αύριο, Σάββατο, στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα «Αγία Σοφία») στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Τυπογραφίας και τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (AEPM), με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων, του Δήμου Αποκορώνου, του ΜΑΙΧ, της ΑΒΕΑ και της ΕΤΑΝΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο και η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας, φιλοξενείται στην Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι στελέχη μουσείων τυπογραφίας από όλη την Ευρώπη, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της τυπογραφίας και των γραφικών τεχνών από όλο τον κόσμο.

Επίσης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για την δημιουργία του Διεθνούς Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (IAPM) με τη συμμετοχή του Μουσείου Τυπογραφίας, ενώ στον εκθεσιακό χώρο του Κ.Α.Μ. εγκαινιάστηκε χθες και θα λειτουργεί έως τις 17 Μαΐου η έκθεση «Συλλογές, συλλέκτες και ο πολιτιστικός ρόλος των μουσείων τυπογραφίας» με εκθέματα από το Μουσείο Τυπογραφίας.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κατά τη χθεσινή έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης Γαρεδάκης καλωσορίζοντας τους συνέδρους αναφέρθηκε στην ομιλία του στην μακραίωνη ιστορία των Χανίων και της Κρήτης όπου φιλοξενείται το συνέδριο, την πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου, τη δυναμική οικονομική δραστηριότητα που υπάρχει και τις μοναδικές φυσικές ομορφιές που χαρακτηρίζουν το κρητικό τοπίο. Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που, όπως τόνισε, δίνουν τη δυνατότητα στην Κρήτη να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Ο καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης μιλώντας με θέμα: «Μουσεία Τυπογραφίας: αρχεία πολιτισμού» χαρακτήρισε την τυπογραφία ως μια από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ανθρώπινη ιστορία που επέτρεψε τη ραγδαία διάχυση της πληροφορίας δίνοντας ώθηση στον πολιτισμό και την ανάπτυξη των κοινωνιών. “Όταν επινοήσαμε τη γλώσσα τότε η γνώση άρχισε να εξαπλώνεται. Όταν επινοήσαμε τη γραφή έγινε μια πραγματική επανάσταση και δώθηκε μια νέα ώθηση στη διάδοση της πληροφορίας. Μετά ήρθε η τυπογραφία που πολλαπλασίασε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες διάδοσης της πληροφορίας. Αυτό υπήρξε ένα τεράστιο άλμα και αποτέλεσε το σημείο καμπής στη διάδοση της γνώσης”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλης.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας Alan Marshall μιλώντας με θέμα «Πως το έντυπο έγινε κληρονομιά: 150 χρόνια μουσεία τυπογραφίας», αφού υπογράμμισε τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του Μουσείου Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”, επεσήμανε τον ρόλο των Μουσείων Τυπογραφίας στην προσπάθεια κατανόησης της εξέλιξης της τεχνολογίας αλλά και των ανθρώπινων κοινωνιών. “Κάθε μουσείο τυπογραφίας είναι ένα ξεχωριστό παράδειγμα της ανάγκης των ανθρώπων να επικοινωνήσουν”, τόνισε ενώ συνεχίζοντας έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της δημιουργίας των μουσείων τυπογραφίας και στο πως η τυπογραφία εξελίχθηκε από μια τεχνική σε στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

“Σήμερα η αποστολή των Μουσείων Τυπογραφίας έχει αλλάξει. Η ψηφιακή επανάσταση ανοίγει καινούριες προοπτικές. Τα μουσεία τυπογραφείας μπορούν να αξιοποιηθούν από τις ψηφιακές τεχνολογίες για ερευνητικούς σκοπούς, ενώ νέα πεδία έρευνας αναπτύσσονται στα οποία τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Marshall.

ΜΟΥΣΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Ινστιτούτο για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση, Μιχάλης Μεϊμάρης, μιλώντας με θέμα «UNESCO “Sense Crete: Πολιτισμική δράση επαυξημένης πραγματικότητας – μοχλός ανάπτυξης με κέντρο το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων», αναφέρθηκε σε μια “έξυπνη” ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία φέρνει κοντά την ιστορία, τον πολιτισμό, τις φυσικές ομορφιές και την τουριστική οικονομία με τους επισκέπτες και τους κατοίκους ενός τόπου. “Βρισκόμαστε στην εποχή του “ίντερνετ των πραγμάτων”, δηλαδή στην εποχή όπου τα πράγματα έχουν τη δυνατότητα να μιλάνε”, σημείωσε ο κ. Μεϊμάρης και πρόσθεσε ότι ο χρήστης της εφαρμογής έρχεται σε επαφή με μια “επαυξημένη πραγματικότητα”, δηλαδή μια πραγματικότητα που ενώ έρχεται σε επαφή ζωντανά συχρόνως είναι εμπλουτισμένη με πρόσθετες πληροφορίες και αφηγήσεις που του προσφέρει η ψηφιακή εφαρμογή.

Η εν λόγω εφαρμογή, όπως ανέφερε ο κ. Μεϊμάρης, έχει δοκιμαστεί πιλοτικά με επιτυχία στα Ζαγοροχώρια και την Ήπειρο, ενώ υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να δοκιμαστεί και στην Κρήτη και κάλεσε τον περιφερειάρχη να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αναφέρθηκε ακόμα στον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά ως κέντρο διασύνδεσης με στοιχεία του πολιτισμού, της οικονομίας και της κοινωνίας των Χανίων και της Κρήτης μέσω της αξιοποίησης της καινοτόμας εφαρμογής. 

Κινητήρια δύναμη του πολιτισμού

Χαιρετισμούς απηύθυναν κατά την έναρξη του συνεδρίου εκπρόσωποι φορέων που συνέβαλαν στη διοργάνωσή του. Τους συνέδρους καλωσόρισε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε το Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη” κοιτίδα πολιτισμού που διδάσκει μέσα από τη διαρκή εξέλιξή του. Σημείωσε δε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει τις δράσεις του Μουσείου.

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας μίλησε για την ξεχωριστή σημασία του Μουσείου Τυπογραφίας και εξήρε τη συμβολή των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στην πολιτιστική ζωή των Χανίων και της Κρήτης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης Γαρεδάκης διάβασε τον γραπτό χαιρετισμό του πρώην προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος χαρακτήρισε την τυπογραφία ως “τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη στον πολιτισμό”.

(ΠΗΓΗ "ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ")

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...