Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μίκης Θεοδωράκης: Τα 95 κλείνει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης


Ο σπουδαίος συνθέτης, πολιτικός και συγγραφέας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο συζητημένες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας, Μίκης Θεοδωράκης, κλείνει σήμερα τα 95 του χρόνια.
Ο Μιχαήλ (Μίκης) Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925. Στην εξηντάχρονη καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.

Τα «Χρόνια Πολλά» της Σακελλαροπούλου στον Μίκη Θεοδωράκη
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε μέσω twitter στον Μίκη Θεοδωράκη για τα 95α γενέθλιά του, τονίζοντας ότι η παρουσία του, τα τραγούδια, η μουσική και η ακατάβλητη μαχητικότητά του, έχουν σφραγίσει τη συλλογική μας μνήμη και θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν.

Επετειακή συναυλία για τα 95α γενέθλια
Επετειακή συναυλία για τα 95α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκε χθες από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο σειράς συναυλιών της ΕΛΣ προς τιμήν του. Παρουσιάστηκαν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα.

   

randomness