Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μόνο το 15minutes.gr: Θα επαναφέρει την απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει τις εκλογές – Το νέο του πρόγραμμα

Υπέρ της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος εξακολουθεί να τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ και θα την επαναφέρει εάν γίνει κυβέρνηση.

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα αποτελεί θεμελιακή αξία. Επιδίωξη μας είναι η εμπέδωση της μέσα από την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική διακομματική συναίνεση.

Επιπλέον επιδιώκεται η ενίσχυση των θεσμών κοινωνικής συμμετοχής στη διαδικασία διαλόγου για τα νομοσχέδια, με προεξέχουσα περίπτωση αυτήν του ετήσιου προϋπολογισμού».

Τα παραπάνω αναφέρει το Σχέδιο Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο οριστικοποιείται σήμερα, στη συνεδρίαση του πολιτικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο το πρώτο διάστημα που έγινε κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι πρώτες εκλογές επί θητείας του να γίνουν με απλή αναλογική.

Με καθοριστική τη θέση του ΚΙΝΑΛ, η απλή αναλογική δεν καθιερώθηκε στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα οΚυριάκος Μητσοτάκης να ψηφίσει ένα νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο- προκειμένου να το ψηφίσει η Φώφη Γεννηματά- μειώνει το μπόνους στο πρώτο κόμμα από 50 σε 40 έδρες, ενώ είναι και κλιμακωτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δηλώνει ότι θα επαναφέρει την απλή αναλογική, εφόσον γίνει κυβέρνηση, έστω και επιδιώκοντας τη μέγιστη κοινοβουλευτική συναίνεση. Παράλληλα, κύκλοι του κόμματος διαμηνύουν πως θα καταργήσουν και το νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση, που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης!

ΠΗΓΗ 15MINUTES

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.