Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μονόδρομος η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου η διαπίστωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Η ανάγκη ενός οργανωμένου εθνικού ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, επισημάνθηκε τόσο από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό όσο και από τους 11 αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς που είχαν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να ενημερώσουν σχετικά με τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου. «Είναι μονόδρομος η έγκαιρη διάγνωση», ήταν η ομόφωνη κατάληξη όσων συμμετείχαν στην Επιτροπή.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες που μίλησαν στην Επιτροπή:

- Πάνω από 100.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους ετησίως, από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη ενώ σε περίπου 550.000 διαπιστώνεται καρκίνος του τραχήλου.

- Μία στις 10 γυναίκες είναι υποψήφια να νοσήσει από γυναικολογικό καρκίνο.

- Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ενώ μία στις 8 κάνει προληπτικό έλεγχο.

- Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου είναι το πολυτιμότερο εργαλείο πρωτογενούς πρόληψης.

- Ο καρκίνος του τραχήλου είναι η 4η αιτία θνησιμότητας σε νεαρές ηλικίες.

- Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου καλύπτει το 90% του κινδύνου.

- Το τεστ HPV που ανιχνεύει τον ιό στο τράχηλο και έχει αντικαταστήσει το τέστ ΠΑΠ είναι σε θέση να εξαλείψει τη μάστιγα.

- Η πρόληψη, η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση, η μεσογειακή διατροφή ελαχιστοποιούν τους κινδύνους.

«Αχίλλειο πτέρνα του ΕΣΥ», χαρακτήρισε το θέμα της πρόληψης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι «υπήρχε ένα διαχρονικό έλλειμμα στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ιδιαίτερα στη πρόληψη, μια συνειδητή υποτίμηση του ρόλου της ίσως επειδή δεν παράγει άμεσο πολιτικό όφελος».

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι ενόψει της κατάθεσης μέχρι τέλη Ιουλίου του νομοσχεδίου για την υγεία, θα ληφθούν υπόψη όλες οι εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης στον τομέα της υγείας ενδυναμώνοντας την πρόληψη. Η αρρώστια είναι προσωπικό πρόβλημα αλλά η πρόληψη είναι δημόσια υπόθεση. Αυτή η κουλτούρα πρέπει να ενδυναμωθεί μέσα από ένα εθνικό σχέδιο προληπτικών παρεμβάσεων. Περιμένουμε τις βασικές κατευθύνσεις για τις πολιτικές δημόσιας υγείας. από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας που πρόσφατα ανασυγκροτήθηκε με νόμο, ώστε να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα πάμε σε μία θεσμική εξυγίανση της λειτουργίας του ΚΕΛΠΝΟ ώστε να μην ασχολείται μόνο με τις λοιμώδης νόσους αλλά και με την πρόληψη. Θα είναι ένας φορέας προστασίας της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε:

«Με ένα σοβαρό σχέδιο που θα ενσωματώνει επιστημονικά κριτήρια κατευθύνσεις, οδηγίες μηχανισμούς αξιολόγησης νέων τεχνολογιών, ορθής συνταγογράφησης θα έχουμε ένα σύστημα υγείας στο οποίο δεν θα συνυπάρχει η σπατάλη με την ακάλυπτη ανάγκη».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της γυναίκας στη πρόληψη», ανέφερε ο κ. Ξανθός και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα μελετήσει σοβαρά το θέμα αναβάθμισης της μαιευτικής φροντίδας και την ένταξη των μαιών στις μονάδες υγείας, καθώς όπως είπε αυτό είναι και ένα επιτακτικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Η σημαντικότερη παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ο εμβολιασμός», τόνισε ο Θόδωρος Αγοραστός, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο. «Στη χώρα μας το ποσοστό τακτικών ελέγχων των γυναικών δεν ξεπερνά το 30%. Αυτό σημαίνει ότι το 70% δεν κάνει τακτικά προληπτικές εξετάσεις, επισήμανε.

Η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Ελευθερία Κούρεντα, μίλησε «για τη μεγάλη αξία της έγκαιρης πρόληψης», και την «απαραίτητη δημιουργία οργανωμένων ιατρικών κέντρων ελέγχου του μαστού ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες περιοχές και νησιά, ενώ ζήτησε από την Πολιτεία να βοηθήσει στην καλύτερη πρόσβαση τόσο στον προληπτικό έλεγχο όσο και στην κατάλληλη θεραπεία και στην ψυχολογική στήριξη.

Στο θέμα της πρόληψης εστίασε και ο Νικόλαος Τσουκαλάς, ταμίας της εταιρίας Ογκολόγων, Παθολόγων Ελλάδος, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε αυτόν τον τομέα».

«Οφείλουμε ως χώρα να δούμε τα εμπόδια στην πρόσβαση του μοριακού ελέγχου και να στρέψουμε τις προσπάθειες μας κυρίως προς τα χαμηλά στρώματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι απέχουμε πολύ, και αυτό αυξάνει τις ανισότητες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος Υγείας, και εκπρόσωπος του Τομέα Οικονομικών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα επεσήμανε ότι, ο εμβολιασμός για τον καρκίνο του τραχήλου, κυρίως σε μικρή ηλικία, «είναι πολύ αποδοτική και αποτελεσματική παρέμβαση και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε».

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Ροδολάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της μαιευτικής γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», μίλησε για τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη θετική αντίδραση του εμβολίου HPV. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στα σκανδιναβικά κράτη που έχουν αναπτύξει το σύστημα πρόληψης και εμβολιάζεται ο γυναικείος πληθυσμός, έχουν εξαφανιστεί οι καρκίνοι του τραχήλου».

Τόσο η Κατερίνα Γλυκερίδου, μοριακή βιολόγος και καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, όσο και ο Αντώνης Λαζόπουλος, αντιπρόεδρος του ΣΕΜΜ Αθήνας, τόνισαν την ανάγκη «πρόσβασης των γυναικών στον προληπτικό έλεγχο, που μειώνει τους προδιαθέσιμους παράγοντες κινδύνου», και έδωσαν έμφαση στο να προωθηθεί ο ενεργότερος ρόλο των μαίων και μαιευτών, το επιστημονικό επίπεδο των οποίων, όπως είπαν, είναι πολύ υψηλό και αντίστοιχο με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο ίδιο μήκος κύματος για τον ενεργότερο ρόλο των μαιών, κινήθηκαν επίσης η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του ΣΕΜΜ Πάτρας, Μαρία Κιούρτη και Κωνσταντίνα Νούσια καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου επιστημών μαιών -μαιευτών Βικτωρία Βιβιλάκη.

«Η μαία δεν υπάρχει στα ιατρεία της γειτονιάς. Οι εξετάσεις του καρκίνου τραχήλου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Όταν απουσιάζει η μαία δεν μπορούμε να συζητήσουμε για μια πραγματική πολιτική στη πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου», τόνισαν μεταξύ άλλων.

Παράλληλα ζήτησαν, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την υγεία, να ληφθεί υπόψη το αίτημα τους ώστε να δοθεί και πάλι η δυνατότητα στις μαίες να συνταγογραφούν όπως ίσχυε παλιά με το «τεστ ΠΑΠ».

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.