Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ν. Κοτζιάς για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων: Θα τα εξετάσουν όλα αυτά τα αρμόδια όργανα. Είναι στάση υπευθυνότητας

«Η εξωτερική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι πολυδιάστατη, αναβάθμισε τη χώρα και αυτό ενοχλεί» τόνισε, σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Ρ/Σ του ALPHA, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, μετά την Ινδία και τη Σιγκαπούρη.
  
Αναφορικά με το θέμα των απόρρητων εγγράφων ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Πρώτα θα βρούμε ποιος έδωσε σε ποιον τα έγραφα και μετά θα δούμε τι θα γίνει. Θα τα εξετάσουν όλα αυτά τα αρμόδια όργανα. Είναι στάση υπευθυνότητας». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των απορρήτων εγγράφων είπε ότι ο ίδιος έστειλε «όλη την υπόθεση τον Σεπτέμβρη στη Γενική Επιθεώρηση του υπουργείου, που είναι η προανακριτική διαδικασία και μετά σε ένορκη διοικητική εξέταση και στον εισαγγελέα» επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να δίνονται τα έγγραφα για υποθέσεις που είναι στον εισαγγελέα. «Εγώ δεν έχω μιλήσει δημόσια για κανέναν διπλωμάτη» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι το βασικό ζήτημα που τίθεται σε αυτή την υπόθεση είναι εάν μπορεί κάποιος Έλληνας διπλωμάτης, στρατιωτικός, υπάλληλος του δημοσίου να δίνει ένα απόρρητο έγγραφο που έχει στα χέρια του, όπως και αν μπορεί κάποιος κατά το δοκούν να δημοσιοποιεί αυτό το έγγραφο. Τόνισε ότι τα δημόσια έγγραφα δεν μπορεί να μετατρέπονται σε φέιγ βολάν και ότι καθήκον του υπουργού Εξωτερικών είναι να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, ενώ ο ίδιος βρισκόταν εν μέσω μίας σοβαρής διαπραγμάτευσης με την αλβανική πλευρά, διάβασε σε συγκεκριμένη εφημερίδα ένα μήνυμα από διπλωμάτη σε στρατιωτικό, το οποίο ουδέποτε είχε λάβει ο ίδιος.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς εικόνας της χώρας μας και το κακό που μπορεί να προκληθεί από τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «κάποιος σε αυτόν τον τόπο δεν πρέπει να σκεφτεί πιο ορθολογικά και λιγότερο κομματικά και λιγότερο εγωιστικά; Να σκεφτεί την ανάγκη να υπερασπίζεται την εικόνα της χώρας διεθνώς και την εμπιστοσύνη προς αυτήν;». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η υπόθεση αυτή και ο τρόπος με τον οποίον διακινούνται απόρρητα έγγραφα, δημοσίως, έχει βλάψει αναπόφευκτα την εικόνα της χώρας.

Ερωτηθείς «τι φοβούνται από τον Νίκο Κοτζιά οι επικριτές του» ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Έχω στείλει 93 υποθέσεις στον εισαγγελέα. Από αυτές τις υποθέσεις- που δεν τις δημοσιοποιώ- πολλές αφορούν και πολλούς από τους επικριτές μου. 'Αρα το πρώτο που φοβούνται είναι ότι μπορούν να αποκαλυφθούν πραγματικά γεγονότα και όχι μεταφυσικά. Το δεύτερο είναι ότι η εξωτερική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι πολυδιάστατη και αναβάθμισε τη χώρα», κάνοντας αναφορά και στη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη που λέει πόσο αναβαθμισμένη είναι η χώρα.

«Εγώ θέλω να είμαι σοβαρός, εγώ δεν πάω με τα κέφια του καθενός που θέλει να βγάλει δημόσια έγγραφα ακατάλληλη στιγμή να τα κουβεντιάζει, προκειμένου να συγκαλύψει τα μεγάλα σκάνδαλα που ξέρουμε ότι είναι ενόψει δημοσίευσής τους. Είναι καθήκον μου, σαν υπουργός Εξωτερικών, όσο κόστος κι αν έχω προσωπικό από τις συνεχείς επιθέσεις που γίνονται σε βάρος μου».

Σχετικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο σημείωσε ότι «υπάρχουν "δύο καραγκιοζιλίκια": Ο Λοβέρδος ξεκίνησε μια μέρα και ήρθε στο υπουργείο, άνοιξε μια πόρτα, βρήκε έναν νεαρό διπλωμάτη άσχετο με τα απόρρητα έγγραφα και του είπε που είναι τα τηλεγραφήματα να τα διαβάσω; Αυτός απάντησε: "εγώ δεν είμαι αρμόδιος". Ο Λοβέρδος βγήκε έξω και άρχισε να καταγγέλει εμένα. Το λογικό ποιο ήταν; να κάνει αυτό που έκανε μετά, δηλαδή να πάρει τηλέφωνο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, διότι εγώ έλειπα σε ταξίδι, να κανονίσει το ραντεβού και να πάει να τα διαβάσει. Έτσι κάνει κάθε άνθρωπος».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε και μία παλιά υπόθεση, όταν ο κ. Λοβέρδος ήταν υφυπουργός Εξωτερικών και είχαν ζητηθεί από δύο βουλευτές της ΝΔ απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών «Ερώτημα: τους τα έδωσε; Απάντηση: όχι. Γιατί; Γιατί δεν μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών να δίνει απόρρητα έγγραφα, του το απαγορεύει ο νόμος, του το απαγορεύει και ο κανονισμός της Βουλής. Αυτά έχουν μια διαδικασία» υπογράμμισε.

«Με την Τουρκία κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας και όχι αδυναμίας»

«Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να συζητάμε. Να συζητάμε αυστηρά. [...] Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική, η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά είναι προϊόν υπευθυνότητας» τόνισε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εν όψει της επίσκεψης του Ρεζέπ Ταγίπ Ερτογάν, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο ρ/σ του Alpha από την Κορέα, όπου βρισκεται σε επίσημη επίσκεψη.

«Για μένα το κυριότερο απ' όλα είναι ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να συζητάμε τα προβλήματα μας» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς αποσαφηνίζοντας ότι είναι αντίθετος στην αντίληψη μιας πολιτικής απομονωτισμού, όταν υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία και μάλιστα σε μία εποχή ανοιχτών οριζόντων και παγκοσμιοποίησης. Σημείωσε, δε, ότι τις τελευταίες 25 ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, με εξαίρεση δύο ημέρες, ήταν πολύ περιορισμένος ο αριθμος των παραβιάσεων, ενώ για ένα 10ήμερο από αυτές δεν υπήρχε καμία παραβίαση, «πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και ουδείς το σημειώνει αυτό».

«Εγώ έχω συζητήσει αρκετές φορές με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Έχει πει τις δικές του απόψεις και έχω απαντήσει, επίσης, με αυστηρό και διπλωματικό τρόπο πάνω στις απόψεις που εκφράζει και στις οποίες εμείς έχουμε διαφωνίες» ανέφερε επισημαίνοντας ότι «ταυτόχρονα, αναζητούσαμε τρόπους να αυξηθούν οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες και στις δύο κοινωνίες». Και πρόσθεσε: «Εγώ θεωρώ καλό ότι ένα εκατομμύριο Τούρκοι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα. Θεωρώ καλό να ανοίξουμε τη γραμμή Σμύρνης - Θεσσαλονίκης» σημειώνοντας ότι θα ήταν επίσης καλό πράγμα η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη ώστε -όπως είπε «να συνδεθούμε εμείς με όλη την αχανή αγορά που αρχίζει από την Τουρκία». «Εμείς δεν είμαστε πεισματάρηδες, μας εγκατέλειψε ο φίλος, είναι η φιλενάδα μας και δεν της μιλάμε. Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά είναι προϊόν υπευθυνότητας» σημείωσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση αν δημιουργεί κάποια νευρικότητα η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πρωτίστως την ανάγκη κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης από την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Να μη τους αντιμετωπίζουμε όλους σαν να είναι το ίδιο και το αυτό, είναι πάνω απ' όλα Έλληνες πολίτες και με τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής ανάπτυξης της Θράκης θα διασφαλίσουμε να βλέπουν το μέλλον τους μέσα σ' αυτή την περιοχή, σε αυτή τη χώρα».

Σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «θα θελήσει να ανεβεί, είναι ολοφάνερο» σημειώνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος όταν πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη πηγαίνει και βλέπει τον Πατριάρχη. «Αλλά αν πάει και εφόσον συμφωνηθεί να πάει» -πρόσθεσε- «θα πάει με τρόπο -που του εξήγησα και του ίδιου- να μην βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας, γιατί πρέπει να γίνει ένα ταξίδι που να ωφελήσει αυτές τις σχέσεις. Να μη βλάψει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά η συμπεριφορά και οι συμφωνίες να είναι τέτοιες που να φτιάχνει την δική του εικόνα στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει και ελπίζω να επιλέξει με σωστό τρόπο».

Ερωτηθείς περαιτέρω για τον κ. Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για έναν «έξυπνο άνθρωπο» και ότι «για τη χώρα του είναι ένας μεγάλος ηγέτης που (σσ. κατά την άποψη του Έλληνα υπουργού) βρίσκεται σε φάση αναστοχασμού. Έχει καταλάβει επιτέλους να δείξει μεγαλύτερο ορθολογισμό, να μειώσει τη νευρικότητα που επιδεικνύει η χώρα του και στην εξωτερική πολιτική. Σε ποιο βαθμό θα το κάνει, εδώ είμαστε να το δούμε, να το φροντίσουμε, αλλά και να το διαπιστώσουμε».

(ΑΠΕ)