Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ν. Παππάς στην Ουάσιγκτον: Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα βάλει την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης

«Οσοι επαναφέρουν το -ανύπαρκτο- θέμα του Grexit, με αφορμή εσχάτως και το Brexit, επιδιώκουν ακριβώς να κρύψουν τα προβλήματα της Ευρώπης κάτω από το χαλί. Ευθυγραμμίζονται ουσιαστικά, με όσους κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ στην υπόθεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να μην τεθεί το ουσιαστικό ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στην Ουάσιγκτον, σε συνάντηση που διοργάνωσε η «δεξαμενή σκέψης» (think tank) διεθνών σχέσεων «Atlantic Council», με θέμα «Η Επόμενη Μέρα για την Ελληνική Οικονομία».
 
«Η Ελλάδα έχει κάνει την επιλογή της. Και η επιλογή της είναι η Ευρώπη. Όμως, αυτή η τοποθέτηση απαντά μόνο σε ένα μικρό μέρος του ερωτήματος», είπε ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Η πραγματική ερώτηση είναι "Ποια Ευρώπη;". Τι κάνουμε, ποιες πολιτικές υιοθετούμε ώστε να διασφαλίσουμε την επιβίωση της Ευρώπης στο μέλλον, την ανάπτυξη, την ουσιαστική ευημερία για όλους τους πολίτες της;».
 
Σε αυτά τα κρίσιμα η σημερινή Ευρώπη δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει, επισήμανε ο υπουργός και παρατήρησε πως η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων στην οποία οδηγεί η σημερινή της πορεία, είναι «αδιέξοδη» και είναι ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η κατάληξη της Ευρώπης.
 
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι αυτή έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2016, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες, δημιουργήθηκαν 232.000 θέσεις εργασίας την τελευταία διετία, αυξήθηκαν οι επενδύσεις κατά 12% και οι εξαγωγές κατά 10%, ενώ έγιναν καίριες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
 
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής παρατήρησε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα ανοίξει το δρόμο ώστε η ελληνική οικονομία να μπει για τα καλά στην τροχιά της βιώσιμης ανάπτυξης και να φέρει αποτελέσματα που θεωρώ ότι θα εκπλήξουν τη διεθνή κοινότητα».
 
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παππάς παρουσίασε τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση της χώρας σε κόμβο εμπορίου, ενέργειας, δικτύων της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας προτεραιότητα στους αγωγούς και στα δίκτυα νέας γενιάς, μέσα από την επιλογή των συμμαχιών, όπως αυτές που ήδη έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. «Αντί να αντιμετωπίσουμε ως πρόβλημα τη θέση της χώρας στο μέσον μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής, επιλογή μας είναι να τη δούμε ως ευκαιρία. Ευκαιρία για συνεργασίες με άλλες χώρες, πάντοτε υπό την ιδιότητά της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.», υπογράμμισε.


Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και χάρη στη γεωστρατηγική της θέση μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της περιοχής

Κύκλο επαφών είχε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον. Στις συνομιλίες με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Τζον Χέφερν (John Heffern) καθώς και με τη συντονίστρια του γραφείου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Θεμάτων για τις Διεθνείς Επικοινωνίες και την Ενημέρωση, Τζούλι Ζόλερ (Julie Zoller) ενημέρωσε για τις ξεκάθαρα θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τις καίριες μεταρρυθμίσεις που έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό, ενώ αναφέρθηκε και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της.

«Δεδομένου ότι η χώρα μας, όχι απλά είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της, αλλά υπεραποδίδει σε κρίσιμους τομείς όπως ?για παράδειγμα- το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να καθυστερεί η αξιολόγηση» είπε και συμπλήρωσε: «Μόνο η προσωπική ατζέντα συγκεκριμένων κέντρων. Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης με μέτρα λιτότητας που αφενός δεν προκύπτουν από τη Συμφωνία, αφετέρου υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, είναι το ίδιο καταστροφικό με την καθυστέρηση».

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της χώρας σε κόμβο εμπορίου, ενέργειας και δικτύων για την ευρύτερη περιοχή. Ο στόχος είναι- όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής- η επίτευξη της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, ανάμεσα στην αναπτυγμένη αγορά της Ευρώπης και σ' αυτές των κρατών της Αφρικής, τα οποία θα έχουν τεράστιες ανάγκες σε βασικά είδη μόλις η κατάστασή τους σταθεροποιηθεί.

Στη βάση των παραπάνω η χώρα μας, είπε ο κ. Παππάς, δίνει προτεραιότητα σε πρότζεκτ όπως των αγωγών TAP, IGB, East Med και της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω του EuroAsia Interconnector. Παράλληλα, η Ελλάδα επενδύει στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σ' όλη της την επικράτεια, με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, ύψους 415 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Μέχρι πρότινος, η Ελλάδα σκεφτόταν αποκλειστικά πώς θα επιβιώσει τον επόμενο μήνα. Πλέον, είμαστε σε θέση να σκεφτούμε το μέλλον. Η χώρα μας, ως μέλος της Ε.Ε. και χάρη στη θέση της στο σταυροδρόμι Ευρώπης-Ασίας-Αφρικής, αποτελεί έναν κόμβο που μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής. Σταθεροποιημένη Ευρώπη και Βόρεια Αφρική σημαίνει μεγάλες δυνατότητες για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.

Τον Νίκο Παππά συνοδεύει στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.
 

 

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness