Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Θέλουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας»

Οι εκλογές θα γίνουν το 2019, διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real Fm και στο Νίκο Χατζηνικολάου και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός χθες ήταν εξαιρετικά σαφής ως προς την ημερομηνία των εκλογών. Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν οι κοινωνικές παροχές το τελευταίο διάστημα δείχνουν εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η δέσμη μέτρων, δηλαδή το κοινωνικό μέρισμα στις οικογένειες που έχουν ανάγκη, το αντισταθμιστικό για τα νησιά το ειδικό μέρισμα που δόθηκε στους ανέργους από 18 έως 24 ετών, δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με μια εκλογική στρατηγική.
 
«Κατανοώ ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος και οι πολίτες είναι συνηθισμένοι σε μια λογική που λέει ότι οι κοινωνικές παροχές, η προσπάθεια υποστήριξης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, γίνονται αποκλειστικά και μόνο για να δημιουργηθεί κλίμα φιλοκυβερνητικό ενόψει εκλογών. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει και πέρυσι με το κοινωνικό μέρισμα και φέτος θα αποδειχθεί ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες που έχουν σαφές κοινωνικό πρόσημο και δεν σχετίζονται με οποιονδήποτε εκλογικό σχεδιασμό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε.
 
«Αντιθέτως έχουμε πει ότι ως κυβέρνηση θέλουμε διαρκώς να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη». Ερωτηθείς εν συνεχεία, για το εάν θα συνέφερε την κυβέρνηση να κάνει εκλογές αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι, «να υλοποιήσουμε τις προϋποθέσεις και να διαμορφώσουμε το έδαφος ώστε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε από το πρόγραμμα και να έχουμε την δυνατότητα με μεγαλύτερο βαθμό πολιτικής ελευθερίας, να υλοποιήσουμε στοιχεία πολιτικής τα οποία δεν ήταν δυνατόν να υλοποιήσουμε από το 2015, έως το 2018».
 
Εξάλλου, «η εκπεφρασμένη βούληση από τον πρωθυπουργό, είναι να ολοκληρωθεί η θητεία αυτής της κυβέρνησης. Ο λόγος είναι ότι πέρα από την οικονομική σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκαταστήσουμε, ή για πρώτη φορά να κατακτήσουμε, αναλόγως από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς, και την πολιτική σταθερότητα σε αυτή τη χώρα, η οποία από το 2007 έως σήμερα δεν είχε τη δυνατότητα να δει μια κυβέρνηση να ολοκληρώνει τη θητεία της. Θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Αυτή είναι η λογική με την οποία πορευόμαστε και καμία εκλογική δουλεία δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή την σκοπιά από την οποία αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα».
 
Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε στις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ που αναδεικνύονται από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση, ειδικότερα στα εργασιακά. «Το γεγονός ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για πρώτη φορά καταπολεμά την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία με αποφασιστικότητα και με επιμονή. Τα μέτρα που έχουμε πάρει για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων ή μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο ΕΣΥ», είπε και πρόσθεσε:

«Εμείς θέλουμε ένα ισχυρό κοινωνικό που προσπαθούμε να χρηματοδοτούμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερους πόρους και αυτό εντάσσεται στον πυρήνα της δικής μας ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας. Προσπαθούμε να ενισχύουμε διαρκώς την διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όσα θα θέλαμε εξαιτίας των περιοριστικών όρων που υπάρχουν στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τη δημόσια παιδεία και γι' αυτό το λόγο ο προϋπολογισμός αυξάνει τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση για πρώτη φορά πέρυσι με 257 εκατ. ευρώ, φέτος με 184 εκατ. ευρώ τη στιγμή που από το 2011 έως το 2014 η μείωση του εκπαιδευτικού προϋπολογισμού κινήθηκε στο 34%.

Υπάρχουν στα διάκενα της συμφωνίας μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες αναδεικνύουν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. «Τα πραγματικά πολιτικά σχέδια που συγκρούονται, είναι μεταξύ των σχεδίων της κυβέρνησης και των σχεδίων της υπαρκτής ΝΔ, δηλαδή της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη η οποία», όπως είπε, «δεν έχει σχέση με αυτό το οποίο θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει μια σοβαρή φιλελεύθερη αλλά κοινωνική κεντροδεξιά».

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα επιτύχει μετά τη λήξη του μνημονίου μια καθαρή έξοδο στις αγορές και εάν θα χρειαστεί μια γραμμή στήριξης ανάλογη με αυτή του 2014, όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, εμφανίστηκε ολίγον αμήχανη. Είδαμε ελάχιστα πολιτικά στελέχη να παρεμβαίνουν στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό και αυτό, νομίζω ότι σχετίζεται με την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ. Η ΝΔ αμφισβητούσε ότι θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και έλεγε ότι η χώρα καταστρέφεται. Στη συνέχεια αμφισβήτησε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και προσπάθησε να την υπονομεύσει με συγκεκριμένες τακτικές και πολιτικές επιλογές. Στη συνέχεια προέβλεψε εκλογές για πέρυσι τον Φεβρουάριο, για φέτος τον Απρίλιο, τον Σεπτέμβριο. Οι πολιτικές προβλέψεις που κάνει, δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι οι πλέον επιτυχημένες, επομένως το αν αμφισβητεί ή όχι την δυνατότητα της χώρας να ανακτήσει την αυτόνομη πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο του 2018, δεν έχει και πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Σημασία έχει να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί όροι της συζήτησης».

Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Η χώρα σήμερα έχει καταφέρει να έχει τη δυνατότητα να δανειστεί με επιτόκια που τελευταία φορά η χώρα μας είχε δει την περίοδο 2005 - 2006. Την περασμένη εβδομάδα το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου έφθασε μέχρι και το 3,67% ενώ το πενταετές έως το 3,2%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι αγορές χρήματος προεξοφλούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Για το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε, ότι στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, προβλέπεται ότι και με ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του ΕSM, θα δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι».

«Ωστόσο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πιστοληπτική γραμμή το 2014 δεν υπήρχε παρά μόνο στη φαντασία του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Κανένας στην Ευρώπη δεν συζητούσε για πιστοληπτική γραμμή. Η όλη λογική εξηγήθηκε χθες αναλυτικά από τον Πρωθυπουργό. Η φαντασίωση ήταν ότι δεν θα κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση αλλά αντιθέτως οι θεσμοί και το ΔΝΤ θα δώσουν μια πιστοληπτική γραμμή στην Ελλάδα, η οποία θα ήταν τα χρήματα που θα χρειαζόταν η Ελλάδα για να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη της από το 2015 και μετά. Μια καλυμμένη δανειακή σύμβαση η οποία θα συνοδευόταν από τα προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης την οποία δεν είχαν τη δυνατότητα να κλείσουν για λόγους κοινωνικούς και πολιτικούς. Αυτό δεν το συζήτησε κανένας ευρωπαίος και κανένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ και γι' αυτό το λόγο μπορεί κάποιος να πει πως ήταν μια φαντασίωση».

(ΑΠΕ)

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.