Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Όσοι πιστεύουν σε ένα εγχείρημα ένωσης ΣΥΡΙΖΑ-Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να με ψηφίσουν»

«Αν κάποιος από τους πολίτες πιστεύει σε ένα εγχείρημα ένωσης ΣΥΡΙΖΑ- Κεντροαριστεράς, στην εκλογή προέδρου δεν μπορεί να ψηφίσει εμένα» δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποψήφιος αρχηγός του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και προσθέτει «όμως όσοι εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ψήφισαν ΝΔ χωρίς να έχουν ιδεολογική συγγένεια με αυτή, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν σπίτια τους στηρίζοντας την αποχή, για όλους αυτούς, είμαι εδώ ώστε μαζί να φτιάξουμε τη μεγάλη προοδευτική, πλειοψηφική συμμαχία».

Υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους πολλούς, τονίζοντας ότι «το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο οικονομικός εισαγγελέας αποτελούν πολιτικές επιλογές που θεσμοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» και σημειώνει ότι «και η στάση της παράταξής μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, από το 2009 έως σήμερα απέναντι στο λαϊκισμό και στο «σκίσιμο των μνημονίων» εντάσσεται, αν μου επιτρέπετε, σε μια μεταρρυθμιστική νοοτροπία ότι το πολιτικό κόστος είναι ασήμαντο μπροστά στην ευθύνη για τη χώρα».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογραμμίζει ότι ο νέος φορέας «έρχεται να αμφισβητήσει το πλαστό δίπολο που πάει να δημιουργηθεί στη χώρα μας» και υποστηρίζει ότι «ο κόσμος πρέπει σε αυτή τη διαδικασία να στείλει μήνυμα απόρριψης των μηχανισμών και του αρχηγικού κόμματος. Να απορρίψει τη λογική του κόμματος- λαφύρου που εξυπηρετεί μόνο όσους θέλουν να εξασφαλίσουν την προσωπική τους επιβίωση».

Αναφερόμενος στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών εκτιμά ότι «για τους εντός Ελλάδος πολίτες η ψηφοφορία και η συμμετοχή από τον καναπέ δεν ενθαρρύνει την ενεργοποίηση της κοινωνίας».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή της ΔΗΣΥ και υποψήφιου αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ποιο είναι το πολιτικό σας στίγμα για τον νέο φορέα, στον οποίο είστε υποψήφιος; Γιατί δηλαδή να σας ψηφίσει κάποιος για αρχηγό της Κεντροαριστεράς;

Εκφράζω μια αντίληψη συνέπειας, ιδεών και ευθύνης. Θέλω να εκφράσω την γενιά μας, η οποία σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης αγωνίζεται με αξιοπρέπεια σχεδόν αδιαμαρτύρητα για να επιβιώσει επαγγελματικά και οικονομικά. Επιδιώκουμε μια συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πλούτου, νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς και εργαζόμενους που μπορούν να κάνουν όνειρα και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Πρέπει όλοι να αισθανθούν μέτοχοι στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια και να εισπράξουν το μέρισμα του αγώνα τους. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συντάξεις για τους γονείς μας και κοινωνική αλληλεγγύη για αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Η καινοτομία είναι η απάντηση για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, των μικρομεσαίων, των μεγάλων επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα. Ο δικός μου ορισμός για την ανάπτυξη είναι η ευημερία των πολλών. Να το κάνουμε πράξη προετοιμάζοντας την Εθνική Ελλάδος της δημιουργίας και της καινοτομίας.

Παράλληλα πρέπει να βρεθούμε απέναντι σε όσους υιοθετούν λογικές και συμπεριφορές που υποτιμούν τον συνάνθρωπό μας, υπονομεύοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, χρειάζεται συνείδηση ευθύνης. Αυτό σημαίνει σχέση με την πραγματική ζωή, ρεαλισμός, σεβασμός στις ανάγκες των ανθρώπων, ειλικρίνεια στην πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση.

Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις που συνεπάγονται συγκρούσεις με συνδικαλιστές και παγιωμένες αντιλήψεις. Είστε έτοιμος για κάτι τέτοιο; διότι πρόσφατα, για παράδειγμα, είδαμε τη ΔΗΣΥ να ψηφίζει παρών στη κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ.

Η χώρα έχει διαχρονικά πνιγεί από «μεταρρυθμιστές χωρίς μεταρρυθμίσεις». Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν προοδευτικό πρόσημο και να αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. Η κοινωνία μας πολλές φορές αντιστάθηκε στις μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα το σχέδιο Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, επιλέγοντας το πρόσκαιρο κέρδος. Σήμερα, κυρίως η γενιά μας, τα παιδιά όλων αυτών που τότε βγήκαν στους δρόμους, πληρώνει το κόστος.

Το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο οικονομικός εισαγγελέας αποτελούν πολιτικές επιλογές που θεσμοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και η στάση της παράταξής μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, από το 2009 έως σήμερα απέναντι στο λαϊκισμό και στο «σκίσιμο των μνημονίων» εντάσσεται, αν μου επιτρέπετε, σε μια μεταρρυθμιστική νοοτροπία ότι το πολιτικό κόστος είναι ασήμαντο μπροστά στην ευθύνη για τη χώρα. Η πρόταση που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή για τον ΟΑΣΘ είναι ένα ευρωπαϊκό μοντέλο που έχει γίνει πράξη με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πού πιστεύετε ότι πρέπει να βρίσκεται ο νέος φορέας στον άξονα Αριστερά -Δεξιά και τι θα σημάνει αυτό για τις μετεκλογικές συνεργασίες;

Ο νέος φορέας τοποθετείται εξ ορισμού στο χώρο της σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Έρχεται να αμφισβητήσει το πλαστό δίπολο που πάει να δημιουργηθεί στη χώρα μας, κόντρα σε κάθε ιστορικό προηγούμενο. Θα αγωνιστούμε ώστε ο προοδευτικός χώρος να είναι η άλλη κυβερνητική πρόταση από τη ΝΔ. Πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά ο εθνικολαϊκισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν κάποιος από τους πολίτες πιστεύει σε ένα εγχείρημα ένωσης ΣΥΡΙΖΑ- Κεντροαριστεράς, στην εκλογή προέδρου δεν μπορεί να ψηφίσει εμένα. Όμως όσοι εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ψήφισαν ΝΔ χωρίς να έχουν ιδεολογική συγγένεια με αυτή, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν σπίτια τους στηρίζοντας την αποχή, για όλους αυτούς, είμαι εδώ ώστε μαζί να φτιάξουμε τη μεγάλη προοδευτική, πλειοψηφική συμμαχία.

Η χώρα μας για να βγει από την κρίση χρειάζεται συναίνεση ενταγμένη σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει μοίρασμα καρεκλών.
 

(ΑΠΕ)   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.