Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παραπέμπεται για 8 αδικήματα Άσκηση ποινικής δίωξης κατά Παπαγγελόπουλου

Άσκηση δίωξης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η Ολομέλεια και για τα 8 αδικήματα που πρότεινε στο πόρισμα της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.
Ειδικότερα η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για:
1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) με ψήφους 177
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) με ψήφους 177
5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) με ψήφους 177
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) με ψήφους 177
7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ) με ψήφους 177
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) - αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) με ψήφους 177
Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.
Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».
Σε επόμενη συνεδρίαση θα αναδειχθούν με κλήρωση τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου
Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Βουλή θα προχωρήσει στη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για να αποστείλει κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα, προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας, να αναδειχθούν, δια κληρώσεως τα 5 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς και ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του.

Τί προηγήθηκε
Πριν τα μεσάνυχτα  έγινε γνωστό αν τελικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα παραπεμφθεί για τα περαιτέρω στο Δικαστικό Συμβούλιο. Αν και η ψηφοφορία είναι μυστική, ήταν αναμενόμενο ότι ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του.
Τα δύο κόμματα ήταν τελικά τα μοναδικά που συμμετείχαν στη ψηφοφορία.
Λίγο πριν τις 10 το βράδυ αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 είχαν δηλώσει από νωρίς ότι δεν θα μετάσχουν.
Η πολύωρη συζήτηση διεξήχθη μέσα σε έντονο κλίμα λόγω και της κατάστασης που επικρατεί με την Τουρκία.
Λίγη ώρα πριν μετά την έναρξη της συνεδρίασης δημιουργήθηκε εντονότατο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου ο οποίος λόγω της συμπεριφοράς του αποβλήθηκε από την αίθουσα από τον προεδρεύοντα εκείνη την ώρα Θανάση Μπούρα.
Το πρωί τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διεξάγεται η συζήτηση.
Τον λόγο πήρε και το κεντρικό πρόσωπο της ημέρας, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Έμεινε στο βήμα περισσότερο από μία ώρα. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε τη άποψη ότι «τελικός στόχος δεν είμαι εγώ, είναι ο κ. Τσίπρας. Ο πόλεμος λάσπης και κασέτας έφτασε στο αποκορύφωμα. Παντού κασέτες: στον Μιωνή, την ΕΥΠ στην Πυροσβεστική. Δολοφονίες χαρακτήρων και στοχοποίηση αντιπάλων. Εγώ ήμουν η αρχή αλλά δεν τους πολυβγαίνω. Ακολούθησε ο Νίκος Παππάς και η Ολγα Γεροβασίλη» Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. «Οι κεραίες μου πιάνουν κάτι για Καλογήρου και Βασιλειάδη» είπε με νόημα. Υποστήριξε επίσης ότι η πλειοψηφία επιχειρεί να προκαλέσει θόρυβο για να «κρύψει την φωνή του μουεζίνη στην Αγία Σοφία ή τον θόρυβο γεωτρυπάνων στα εθνικά μας ύδατα». «Σήμερα αντί να επιλέξουμε εθνική ομοψυχία εκτρεπόμαστε στην σκανδαλολογία. Νιώθω λύπη για την σημερινή αντιπαράθεση. Σήμερα απαιτείται εθνική ομόνοια. Όμως δεν γίνεται με δική μου επιλογή η συζήτηση» είπε και πρόσθεσε : «Η προανακριτική συγκροτήθηκε για την υποτιθέμενη σκευωρία Νοvartis και όμως καλούσαν μάρτυρες για άσχετες υποθέσεις. Παρά τις παραβιάσεις δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν τίποτα. Νιώθω όπως ο πρωταγωνιστής στην δίκη του Κάφκα. Παρακαλώ να μου πείτε γιατί κατηγορούμαι.
Αυστηρός κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.  Ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τα δύο κόμματα επιδιώκουν να γράψουν άλλο ένα επεισόδιο στη μεταξύ τους αντιπαράθεση.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα σε ότι αφορά την ένταση με την Τουρκία, επανέφερε την πρόταση του για μποϋκοτάζ των προϊόντων που εισάγονται από την Τουρκία.
Στην απογευματινή της ομιλία η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για «μια πολιτική σκευωρία, για ένα πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα, που έχει έρθει πλέον στο φως» σημειώνοντας πως «το ηθικό πλεονέκτημα της δήθεν αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική πλάνη». Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο παραδικαστικό κύκλωμα, «η ύπαρξη και η λειτουργία του οποίου αποδεικνύεται πλέον, δεν προήλθε από «παρθενογένεση», είχε ήδη γεννηθεί μέσα από τα σπλάχνα της Δεξιάς, με κύριο στόχο το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη».
Το ΜεΡΑ25 χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «φαρσοκωμωδία» και ενημέρωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στην διαδικασία.
Για την παραπομπή ή μη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τοποθετήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Όταν άρχισε να ξετυλίγεται αυτή η άθλια σκευωρία, τον Φεβρουάριο του 2018 είχα πει: «Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι αυτοί, ότι θα τους πάω μέχρι τέλους». Ήταν αυτό στο οποίο επέμενα τότε. Και είναι αυτό για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς για να απευθυνθεί λίγη ώρα μετά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντάς του: «Κοιτάξτε κ. Τσίπρα, το «μέχρι τέλους» δεν είναι… Μνημόνιο, να «το σκίσετε με ένα νόμο κι ένα άρθρο». Δεν είναι δημοψήφισμα, να το μετατρέψετε σε μιαν ακόμα «κωλοτούμπα». Είναι στάση ζωής! Απαιτεί έναν κώδικα αξιών, που δυστυχώς, εσείς δεν έχετε».

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness