Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πέθανε ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας

Πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 79 ετών ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας. Γεννήθηκε το 1938 στη Νεάπολη Κοζάνης. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του ΑΠΘ (1959-60).

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και πολιτικός συντάκτης αρχικά σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και έπειτα σε αθηναϊκές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας (Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία κτλ). Κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας εκτοπίστηκε για τρία χρόνια (1968-70) ως «επικίνδυνος διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν».

Στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από τον Φεβρουάριο του 1964 ως τον Ιούλιο του 1965, υπήρξε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας, ενώ στις δύο πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, από τον Οκτώβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1989, διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ.

Ο Βίκτωρ Νέτας παρουσίαζε πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ, με πιο γνωστή την εκπομπή «Μ' ανοιχτά χαρτιά» (1982-89).

Συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση για την απώλεια του Βίκτωρα Νέτα και του Λεωνίδα Ζενάκου

Τη θλίψη του για την απώλεια του δημοσιογράφου Βίκτωρα Νέτα και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ο Βίκτωρ Νέτας εργάστηκε με συνέπεια, ψυχραιμία, ήθος και αξιοπρέπεια, υπηρετώντας το δημοσιογραφικό επάγγελμα με γνώμονα τις δημοκρατικές αρχές» δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Τη θλίψη του για την απώλεια του δημοσιογράφου, φιλολόγου, μεταφραστή και ποιητή Λεωνίδα Ζενάκου και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Ο Λεωνίδας Ζενάκος διέγραψε μια ιδιαιτέρως σημαντική και δημιουργική πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και των γραμμάτων. Επί σειρά ετών αναπληρωτής διευθυντής του "Βήματος της Κυριακής", υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια τη δημοσιογραφική επαγγελματική του διαδρομή, επέδειξε όμως και πολυσχιδή δράση στο χώρο των γραμμάτων καθώς υπήρξε σπουδαίος φιλόλογος, μεταφραστής και ποιητής» δήλωσε ο κ. Βούτσης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο θάνατος του δημοσιογράφου, Βίκτωρα Νέτα, σε ηλικία 79 ετών, μας γεμίζει με θλίψη»

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους συναδέλφους του δημοσιογράφου Βίκτωρα Βέτα, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Β. Νέτας υπηρέτησε το επάγγελμα της δημοσιογραφίας με γνώμονα τις δημοκρατικές αρχές, για τις οποίες και διώχτηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών. Η πορεία του από τις τοπικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, στις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας όπως Τα Νέα, Το Βήμα και η Ελευθεροτυπία, και στην ΕΡΤ, όπου διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών, υπήρξε υποδειγματική. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.

Συλλυπητήρια ΝΔ για την απώλεια του Βίκτωρα Νέτα και του Λεωνίδα Ζενάκου

Τα συλλυπητήριά της για την απώλεια των δημοσιογράφων Βίκτωρα Νέτα και Λεωνίδα Ζενάκου, εκφράζει η ΝΔ, παράλληλα με την εκτίμηση της για τους εκλιπόντες.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Βίκτωρα Νέτα, το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε σήμερα ένα ακόμη εκλεκτό μέλος της και σημειώνει πως ο Βίκτωρ Νέτας διακρίθηκε στο πολιτικό ρεπορτάζ και ξεχώρισε για τη μαχητικότητά του. «Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια» καταλήγει.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση για τον θάνατο του δημοσιογράφου Λεωνίδα Ζενάκου, η ΝΔ επισημαίνει: «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του συναδέλφου Λεωνίδα Ζενάκου. Για πάνω από μισό αιώνα υπηρέτησε το χώρο των γραμμάτων ως δημοσιογράφος, φιλόλογος, μεταφραστής και ποιητής. Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».

Το Ποτάμι για την απώλεια των Βίκτωρα Νέτα και Λεωνίδα Ζενάκου

Τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια των δημοσιογράφων Λεωνίδα Ζενάκου και Βίκτωρα Νέτα εκφράζει το Ποτάμι. «Ο Λεωνίδας Ζενάκος με την πολύχρονη παρουσία του τίμησε τη δημοσιογραφία. Άνθρωπος ευρυμαθής, σπουδαίος φιλόλογος, μεταφραστής και ποιητής. Από εκείνους που αφήνουν ανεξίτηλο το πέρασμά τους. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για τον θάνατο του Λεωνίδα Ζενάκου.

Σε ξεχωριστή ανακοινώση για τον θάνατο του Βίκτωρα Νέτα, ο εκπρόσωπος Τύπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας σημειώνει: «Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Βίκτωρα Νέτα στην "Ελευθεροτυπία". Βαθύς γνώστης της ιστορίας, δημοκράτης με αντιστασιακή δράση, δημοσιογράφος που προσπαθούσε να δώσει πάντα την πραγματική διάσταση των γεγονότων, δίχως κραυγές και προσπάθειες εντυπωσιασμού. Με διάθεση να βοηθήσει τους νεότερους συναδέλφους του, να μοιραστεί μαζί τους την πλούσια εμπειρία του, να παρέχει απλόχερα τις συμβουλές του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

 

 ΠΗΓΗ ΑΠΕ