Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πώς μπορεί κανείς να ψηφίσει στις εκλογές για τον Πρόεδρο και την Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικές οδηγίες για την συμμετοχή. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το οικονομικό αντίτιμο

Κάλεσμα σε κάθε πολίτη της χώρας έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του κόμματος που θα γίνουν την Κυριακή 15 Μάη.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθούν σε περίπου 990 εκλογικά τμήματα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Την ευθύνη για την διεξαγωγή της διαδικασίας θα έχει η 11μελης Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που εκλέχθηκε από το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον εκλογολόγο Ηλία Νικολακόπουλο, ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ.

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8.00 το πρωί και οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 το βράδυ. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έχει δικαίωμα να παρατείνει την διαδικασία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο κάλπες: Μία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μία για την εκλογή των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το πού βρίσκεται κάθε εκλογικό κέντρο ανά περιφέρεια μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε ειδική εφαρμογή που έχει προβλεφθεί.

Για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε πολίτης που από 15 ετών και άνω. Με την προϋπόθεση είτε να είναι ήδη μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να εγγραφεί ακόμη και την ίδια ημέρα.

Όσοι εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ημέρα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας ενώ το ίδιο ισχύει και για όσα μέλη έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου του 2022. Δηλαδή ένας κάτοικος Αθηνών μπορεί να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα της Κρήτης η της Μακεδονίας.

Όσοι είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έως τις 21/3/2022 μπορούν να ψηφίσουν τόσο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την εκλογή της Κ.Ε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα είναι εντός των ορίων της περιφέρειάς τους. Σε περίπτωση που βρίσκονται εκτός της περιφέρειάς τους μπορούν να ψηφίσουν μόνον για τον πρόεδρο του κόμματος σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας.

Έντυπες αιτήσεις εγγραφής νέου μέλους θα υπάρχουν σε όλα τα εκλογικά τμήματα, ενώ η σχετική αίτηση μπορεί να υποβληθεί νωρίτερα και μέσω διαδικτύου.

Για την Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εγγραφεί έως και τις 23/3/2022.

Όπως προαναφέρθηκε μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της περιφέρειας τους (π.χ κάτοικος στο Περιστέρι μπορεί να ψηφίσει στο Μαρούσι ή τον Πειραιά, κάτοικος στη Θεσσαλονίκη μπορεί να ψηφίσει στη Βέροια).

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έως τις 21/3/2022 αν τύχει να βρίσκονται εκτός της περιφέρειας θα μπορούν να ψηφίσουν μόνον για τον πρόεδρο του κόμματος.

Οι σταυροί επιλογής έχουν οριστεί ανά περιφέρεια.

Τι πρέπει να έχει κανείς μαζί του για να ψηφίσει: Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι η στυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ «για τη συμμετοχή κάθε μέλους στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 3 ευρώ. Από την καταβολή αυτή απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι έως 30 ετών».

ΠΗΓΗ NEWS247.GR