Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πρέπει να πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης, στην Κύπρο, τόνισε η Φ. Γεννηματά

«Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πέσει. Σαράντα τρία χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, σίγουρα δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Επιμένουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε λύση», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή για την αποτυχία των συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
 
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι στηρίζει για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει και έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο και το συμφέρον του κυπριακού λαού.
 
«Στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, ως Εγγυήτρια Δύναμη εμπλεκόμεθα άμεσα, σε στενή πάντα συνεργασία με τη Λευκωσία και με πλήρη σεβασμό των απόψεών της. Βασική μας κατευθυντήρια γραμμή για το Κυπριακό ήταν και παραμένει ότι “η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει”, τόνισε η κ. Γενννηματά.
 
Όπως σημείωσε για το Κυπριακό, η θέση είναι μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στη βάση της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως επεσήμανε «η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέρος της ΕΕ, άρα δεν χρειάζεται άλλη εγγύηση ασφάλειας και σίγουρα όχι την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

«Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η στιγμή να περιοριστούμε στο blame game. Δεν αρκεί. Αυτό βολεύει τους εθνικιστές κάθε απόχρωσης και πλευράς. Προφανώς δεν είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την αποτυχία. Χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα η διαχείριση της επόμενης μέρας», όσον αφορά την έκθεση του γενικού γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και να εκτιμηθεί το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα. «Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στην αιχμηρή φράση «καλή επιτυχία στους κατοίκους της Κύπρου» του γγ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες», υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Χαρακτήρισε επίσης επιθετική τη δήλωση Τσαβούσογλου σύμφωνα με την οποία η λύση πλέον πρέπει να αναζητηθεί έξω από τις καλές υπηρεσίες και το πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Η λύση για εμάς πρέπει αυστηρά να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτό από το οποίο δείχνει να θέλει να ξεφύγει τώρα η Τουρκία. Το Κυπριακό πριν απ’ όλα είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής. Ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν κυρίαρχο ρόλο και λόγο όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση κράτος-μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Και ας μην ξεχνάμε πότε συνέβη αυτό και από ποια κυβέρνηση», είπε η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας ότι είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή καθώς «σε λίγες μέρες η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας νομίμως τα δικαιώματα της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και της Συνθήκες, θα ξεκινήσει έρευνες στην ΑΟΖ της, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες για υδρογονάνθρακες».


«Να συνεχίσουμε την εθνική γραμμή στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά που έχει χαραχθεί πριν από πολλά χρόνια»

Να συνεχίσουμε την εθνική γραμμή στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, η οποία έχει χαραχθεί πριν από πολλά χρόνια, είπε, μεταξύ άλλων, η Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της επισημαίνοντας προς την κυβέρνηση να αποφύγει τη κατασυκοφάντηση των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επέμεινε ότι η διαρκής ενημέρωση των κομμάτων και η στενή συνεργασία του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών με όλους τους προκατόχους του είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη ανάγκη.

«Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια επίλυσης θα πρέπει να συνεχισθεί, με την αξιοποίηση των νέων δεδομένων και της προόδου που έχει επιτευχθεί στα επί μέρους διαπραγματευτικά κεφάλαια. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί», τόνισε προσθέτοντας ότι το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στην επανένωση ως ομοσπονδία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξέφρασε την ανησυχία της καθώς, όπως είπε η κ. Γεννηματά, «η Τουρκία, λόγω των εσωτερικών της καταστάσεων, αλλά και της ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή, είναι απρόβλεπτη και οι κινήσεις της χαρακτηρίζονται συνήθως από νευρικότητα και προκλητικότητα. Τώρα μετά το ναυάγιο διακινούν σενάρια και απειλές για νέα ένταση στην ευρύτερη περιοχή και στα κατεχόμενα. Θυμίζω ότι η Ελλάδα με ψυχραιμία, σύνεση και αποτελεσματικότητα διαχειρίστηκε δύσκολες καταστάσεις γύρω από το Κυπριακό και απέτρεψε δυσάρεστες εμπλοκές, επιπλοκές και μάλιστα είχε και επιτυχίες.

Θύμισε τις ενέργειες του Ανδρέα Παπανδρέου το 1983 όταν ο Ραούφ Ντεκτάς με τις πλάτες της Τουρκίας ανακήρυξε το ψευδοκράτος σε δήθεν «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», με σχέδιο και συντονισμό μπλόκαρε το κύμα της αναγνώρισής του, με αποτέλεσμα το παράνομο καθεστώς της εισβολής και κατοχής να μη λάβει κανένα διεθνές πιστοποιητικό νομιμότητας. Ανέφερε επίσης ότι το 2004 η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη κλείδωσε χωρίς αστερίσκους, όρους και προαπαιτούμενα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις απειλές της Τουρκίας για «αντίδραση χωρίς όρια και με όλα τα μέσα».

Επίσης η κ. Γεννηματά υπενθύμισε την επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά του Γ. Παπανδρέου, σύγκλιση με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, πράγμα που δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε το Διεθνές Δίκαιο να γίνει ο ρυθμιστής των διμερών και πολυμερών σχέσεων στην περιοχή μας. Έτσι ώστε τα οικονομικά συμφέροντα να γίνονται γέφυρα συνεννόησης, συνεργασίας και ειρήνης, όπως τόνισε.

Με αφορμή το κλίμα της συζήτησης η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι «πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση. Και η συζήτηση εδώ σήμερα έδειξε ότι μπορούμε να την πετύχουμε. Αλλά όχι συνεννόηση α λα καρτ. Θα μείνουμε συνεπείς σε αυτή τη γραμμή. Το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση που δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί την πόλωση και τον διχασμό».

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...