Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Προεκλογικά παιχνίδια με το χρέος από το Βερολίνο

Θετικά υποδέχθηκε χθε το EWG την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σχετικά με το πακέτο μέτρων, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μετά από την υλοποίηση των συμφωνημένων προαπαιτούμενων.

Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες σε συνεργασία με εκπροσώπους των θεσμών, που ήταν παρόντες οριστικοποίησαν το περιεχόμενο των εφαρμοστικών νόμων, που θα πρέπει να ψηφιστούν και των αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων, που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων της Τρίτης .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σώματος, τo Eurogroup θα μπορούσε να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής συμφωνίας και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης της δόσης των 7 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει άμεσα την συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο εγγύς μέλλον, με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016.

Πλέον οι ελληνικές αρχές θα έχουν ένα διάστημα 10 ημερών από την σημερινή συνεδρίαση του Euro working group μέχρι και την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου στις 15 του μήνα, ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα της συμφωνίας. Βασικός στόχος να εξασφαλιστεί η έγκαιρη εκταμίευση δόση των 7 δισ ευρώ, που θα δώσει βαθιά ανάσα.

Handelsblatt: Πρόταση για το χρέος ετοιμάζουν οι θεσμοί

Το περίγραμμα της λύσης που αναμένεται να προτείνει μέχρι και την Σύνοδο των G7 στο Μπάρι περιγράφει σε δημοσίευμα της και η Γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα μέτρα στα οποία είναι διατεθειμένο να δεσμευτεί το Βερολίνο αφορούν την αξιοποίηση του υπολοίπου των 19,5 δισ. ευρώ από το δάνειο  των 25 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το 2015 με τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την χρήση των κερδών του Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ( ANFA SNP’s) που παρακρατούνται από το 2013 και φτάνουν τα 17 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους, με τον ESM να αγοράζει δάνεια ύψους 12 δισ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας αναξιοποίητα κεφάλαια από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, βοηθώντας σημαντικά την Αθήνα, κατά τη γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται κατ’ αρχήν στην ιδέα της ανταλλαγής χρεών, με το Βερολίνο να βλέπει την πρόταση ως μία από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν. Πάντως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέος δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του επόμενου έτους.

Για την ώρα, το Βερολίνο επιθυμεί να επικεντρωθεί στο τρέχον πακέτο διάσωσης και στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα. Μια επιλογή είναι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών χρεών κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της ευρωζώνης, θα μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Κανένα σχέδιο ελάφρυνσης χρέους

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδεται το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα της Handelsblatt.

"Στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016, καταλήξαμε σε σαφή συμφωνία, με αναφορά στην πιθανότητα λήψης μέτρων για το χρέος. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, μετά την πλήρη δέσμευση στο πρόγραμμα, θα υπάρξει συζήτηση, σχετικά με το κατά πόσο τα μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία. Αυτό ακόμη είναι σε εκκρεμότητα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Σόιμπλε: Το πρόβλημα είναι στις χώρες, που δεν εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις

Από τη Νότιο Αφρική, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως "πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πίεση στις κυβερνήσεις χωρών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".

"Εκείνες οι χώρες, που έλαβαν βοήθεια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και προχώρησαν στις δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις, καθώς κι εκείνες, που έχουν δεσμευτεί στους κανόνες, είναι μεταξύ των πιο επιτυχημένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα. Το πρόβλημα επομένως, δεν εντοπίζεται στους κανόνες, αλλά στην έλλειψη δέσμευσης σε αυτούς", είπε ο Γερμανός υπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

(ΠΗΓΗ NEWS247.GR)

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness