Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Προκλήσεις και εμπόδια φέρνει το 2017 για την κυβέρνηση

Προκλήσεις που απορρέουν από τους δημοσιονομικούς στόχους και το χρέος φέρνει στην κυβέρνηση το νέο έτος, καθώς ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση και για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Το κρισιμότερο αναπάντητο ερώτημα αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς το ύψος του στόχου θα ορίσει το κατά πόσον η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το Μνημόνιο ορίζει γενικά ότι η χώρα μας θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ «μεσοπρόθεσμα» μετά το 2018, όμως το Eurogroup δεν έχει ακόμα συμφωνήσει ποια θα είναι ακριβώς η διάρκεια της μεσοπρόθεσμης περιόδου. Έως τώρα έχουν ακουστεί προτάσεις ακόμα και για 10 χρόνια.

Το ζήτημα βρίσκεται στην «καρδιά» της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς το ΔΝΤ ζητά επίμονα ελάφρυνση του στόχου στο 1,5% ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Το Ταμείο έχει διαμηνύσει ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί υψηλότερο στόχο, όμως αυτό προϋποθέτει πρόσθετα μέτρα.

Το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων συνδέεται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ ζητά βαθιά αναδιάρθρωση των ελληνικών οφειλών και έχει καταστήσει σαφές ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει εγκρίνει το Eurogroup δεν επαρκούν.

Υπέρ της πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους φαίνεται πως τάσσεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πακέτο που έχει εγκριθεί από το Eurogroup «δεν αρκεί για να εξουδετερώσει τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, ανώτατο στέλεχος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Κερέ σημείωσε πως οι εταίροι θα πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2018 και επισήμανε πως και η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της θα πρέπει να προβεί στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή στο μέσο αξιολόγησης και η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας», είπε στη γερμανική εφημερίδα Börsen-Zeitung.

Οι εξελίξεις με το χρέος περιπλέκουν και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού και να διευκολυνθεί η επιστροφή στις αγορές.

Η Ευρωτράπεζα έχει αποσαφηνίσει πως δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα προτού κρίνει με δική της ανάλυση ότι έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που φαντάζει δύσκολο εάν το Eurogroup δεν αποδεχτεί βαθύτερα μέτρα ελάφρυνσης.

(ΠΗΓΗ SKAI.GR)

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...