Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Προς όφελος της κοινωνίας η υιοθέτηση μίας "κοινής γλώσσας" στην αποτύπωση τεχνικών στοιχείων κατασκευών»

Την ανάγκη εξεύρεσης «κοινής γλώσσα και μεθοδολογίας, ώστε να αποτυπώνουμε με σαφήνεια και συγκρίσιμα μεγέθη, σε διεθνές επίπεδο, τα τεχνικά στοιχεία κάθε κατασκευής», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, με θέμα «Διεθνή πρότυπα μετρήσεων και η εφαρμογή τους στην Ελλάδα», για τα ακίνητα και τα έργα, ιδιωτικά και δημόσια, που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) - Greece, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.

«Ο τρόπος που μετράμε και αποτυπώνουμε, τεχνικά και οικονομικά, τα ακίνητα, τα έργα, τις υποδομές, τις οικοδομές, έχει άμεση συνάφεια με τις αξίες της γης, την ακίνητη περιουσία, τις αξίες των χρηματοοικονομικών προϊόντων, τους οικονομικούς δείκτες των επιχειρήσεων, των τραπεζών και του κράτους.
 
«Η δημιουργία κοινά αποδεκτών προτύπων με τεχνικούς και οικονομικούς όρους μπορεί να ωφελήσει την οικονομία, την κοινωνία και όλους τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων και υποδομών», δήλωσε. Ειδικότερα, «σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Δύσκολο αλλά αναγκαίο, γιατί διαφορετικά τα οικονομικά στοιχεία - είτε κρατικά είτε ιδιωτικά - δεν είναι ακριβή. Όπως δεν είναι ακριβείς και οι εκτιμήσεις που γίνονται σήμερα για την αξία των ακινήτων, για παράδειγμα, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ή που εκπλειστηριάζονται. Θέματα που είναι στην αιχμή της επικαιρότητας».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «η προτυποποίηση στην εκτίμηση ακινήτων και υποδομών, ακόμη και αν δεν είναι ολοκληρωμένη, βοηθά αποφασιστικά στη διαφάνεια αλλά και στον ανταγωνισμό. Εν' τέλει παράγει όφελος για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και την κοινωνία». Ο κ. Στασινός, κατά την ομιλία του ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την οικοδομική δραστηριότητα, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, που εμφανίζει την οικοδομική δραστηριότητα του εννεάμηνου 2016, όσον αφορά τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, των επιφανειών και των όγκων των κατασκευών, αυξημένη συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «μήπως έχει έρθει η ανάπτυξη και δεν το έχουμε καταλάβει;».

Εξήγησε αναλυτικά σε τι αφορούν οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και τι πραγματικά συμβαίνει με την καταβαραθρωμένη οικοδομική δραστηριότητα, προσθέτοντας ότι « η ΕΛΣΤΑΤ κάνει την δουλεία της και αποτυπώνει με ορθό στατιστικά τρόπο τα μεγέθη», ωστόσο «στον απλουστευμένο δημόσιο διάλογο κανείς δεν αναφέρεται στο τι ακριβώς μετράει η ΕΛΣΤΑΤ». «Δυστυχώς είπε ο Γ. Στασινός, το βασικό εύρημα της ΕΛΣΤΑΤ παραμένει: η οικοδομή από τις 80.000 άδειες το χρόνο, το 2007, έχει περιοριστεί λίγο πάνω από τις 10.000 άδειες. Και αυτό μόνο μερικώς αποτυπώνει την κατάσταση, καθώς σε επίπεδο αξιών και χρημάτων, η συνολική πτώση από την κορυφή του μέσου της προηγούμενης δεκαετίας φθάνει το 95%».

Με βάση το παράδειγμα της οικοδομικής δραστηριότητας ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη χώρα πρέπει κάποτε να κάνουμε την υπέρβαση και να καταγράφουμε, να μετρούμε και να υπολογίζουμε σωστά, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους - όχι μόνο τις στατιστικές, αλλά και τις πραγματικές».

Εκ μέρους τoυ RICS Greece μίλησε ο πρόεδρος Θωμάς Ζιώγας, ο οποίος και αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των διεθνών προτύπων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, με βάση τις μετρήσεις του RICS παγκοσμίως: το 70% του πλούτου των εθνών «ακουμπάει» πάνω στην ακίνητη περιουσία, το 60% των χρησιμοποιούμενων υλικών γενικώς πάνω προς την κατασκευή, το 60% της ενέργειας κατευθύνεται στη θέρμανση και στην υπηρεσία των κτιρίων, το 40% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα εκλύεται από τα κτίρια, και το 10% του εργατικού δυναμικού ασχολείται παγκοσμίως με αυτό που ονομάζουμε real estate. «Η υιοθέτηση λοιπόν ορθών προτύπων είναι πολύ σημαντική», επεσήμανε.

Για την εμπειρία των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στην κοστολόγηση των περιβαλλοντικών έργων μίλησε ο Νικόλαος Μαμαλούγκας, προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ/ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Στη συνέχεια, ο κ. Μαμαλούγκας επικεντρώθηκε στο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο των έργων, αναφέροντας πως για την κατασκευή βιοκλιματικών σχολικών κτιρίων με μικρό περιβάλλοντα χώρο, το κόστος ανήλθε περίπου στα 2400 ευρώ το τ/μ, ενώ για κτίρια με μεγάλο περιβάλλον τα χώρο το κόστος ήταν 1786 ευρώ ανά τ/μ. Για απλά έργα όμως ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, το κόστος ήταν κατά μέσο όρο 150 ευρώ το τ.μ (όχι όμως με τον νέο ΚΕΝΑΚ, η εφαρμογή του οποίου θα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους πάνω από 200 ευρώ το τ/μ).

Σημειώνεται τέλος ότι το ΤΕΕ ζητά την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου,την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ενιαίο ψηφιακό χάρτη με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εκδηλώσεις, όπως σήμερα, για τα διεθνή μετρητικά πρότυπα, «ώστε να καταφέρουμε να μετρούμε σωστά και συγκρίσιμα με άλλες αγορές τα τεχνικά και οικονομικά μεγέθη».

(ΑΠΕ)

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness