Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα, από 7 δικαστές

Η κατάσταση, οι αδυναμίες, οι ατέλειες, τα προβλήματα, οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, ο υπερπληθυσμός των δικαστών, οι τεράστιες οργανικές ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων, είναι μερικά από τα θέματα που διαπραγματεύονται, αναλύουν, σχολιάζουν και παράλληλα κάνουν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα, 7 δικαστές στο βιβλίο «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα - Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα», που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το βιβλίο αυτό (έκδοση διαΝΕΟσις) στο οποίο ουσιαστικά περιλαμβάνεται μια πρόταση για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα, το έχουν συγγράψει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Μιχάλης Πικραμένος, ο Ιωάννης Συμεωνίδης, ο Βασίλειος Ανδρουλάκης, η Θεοκτή Νικολαϊδου, ο Λάμπρος Τσόγκας και ο Πέτρος Αλικάκος.

Η παρουσίαση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους της διαΝΕΟσις από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι το δικαστικό σύστημα μαστίζεται από στρεβλώσεις και υπάρχει μεγάλη στέρηση στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου.

Ο Μιχάλης Καλογήρου αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης, όπως και ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης αυξήθηκε κατά 42 εκατ. ευρώ, ενώ εξέφρασε θετικά λόγια για τη συγγραφική προσπάθεια των 7 δικαστών και τη συνεισφορά του εν λόγω βιβλίου, ενώ ανέφερε ότι με υπουργική απόφαση πραγματοποιήθηκε ανακατανομή των θέσεων στα δικαστήρια, ενώ θα υπάρξουν εκπαιδευτικά προγράμματα σεμιναρίων για δικαστές και επιμόρφωση δικαστών χρηματοδοτούμενη από νομικά πρόσωπα.

Ακόμη, ο κ. Καλογήρου έφερε ότι θα δρομολογηθεί χωροταξικός σχεδιασμός για τα Διοικητικά Δικαστήρια και στα μικρά δικαστήρια οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά με τηλεδιασκέψεις.

Από την πλευρά της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στη Δικαιοσύνης και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός Κώδικα Δεοντολογίας για τους δικαστές, ενώ ο Βασίλης Πέππας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός νέου δικαστικού συστήματος.

Η Ξένη Δημητρίου επισήμανε ότι άλλες χώρες έχουν εισέλθει στην 4η βιομηχανική επανάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης και η Ελλάδα έχει παραμείνει αρκετά πίσω. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Δημητρίου, η τεχνική νοημοσύνη είναι προ των πυλών τόνισε η κυρία Δημητρίου και σημείωσε ότι σε άλλες χώρες έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ρομπότ δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι επιλύουν διαφορές με δεδομένα που τους έχουν προηγουμένως τεθεί, ενώ οι διάδικοι ερωτούνται ένα θέλουν να δικαστούν από ρομπότ δικαστή ή φυσικό δικαστή.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναπληρωτής καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. Μιχάλης Πικραμένος έκανε σύντομη παρουσίαση της μελέτης που περιλαμβάνεται στις 320 σελίδες του βιβλίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Πέτρος Αλικάκος, ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. -Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, η δικηγόρος και διδάκτωρ νομικής Γιάννα Παναγοπούλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και δικηγόρος Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Γεραπετρίτης και ο αντεισαγγελέας Εφετών Λάμπρος Τσόγκας.

Τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο βιβλίο «η επίλυση μιας δικαστικής διαφοράς για μια επιχείρηση στη χώρα μας χρειάζεται κατά μέσο όρο 1.580 ημέρες, δηλαδή σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια».

Σε άλλες σελίδες του βιβλίου αναφέρεται: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στο επίμετρο της μελέτης, η χώρα μας δαπανά λιγότερα χρήματα κατά κεφαλήν για τη λειτουργία του δικαστικού της συστήματος από ό,τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος (41,3 ευρώ, έναντι 64 ευρώ), μια δαπάνη που μάλιστα βαίνει μειούμενη. Στην Ελλάδα από το 2010 έχει αυξηθεί ο αριθμός των δικαστών και (σε μικρότερο βαθμό) των εισαγγελέων, οι οποίοι εισαγγελείς, όμως, είναι πολύ λιγότεροι από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, έχουμε από τα μικρότερα ποσοστά δικαστών που υπηρετούν στον πρώτο βαθμό από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Έχουμε μία από τις χειρότερες αναλογίες δικαστικών υπαλλήλων ανά δικαστή, έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς δικηγόρων και έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς δικαστηρίων. Στη χώρα μας η επίλυση διαφορών στα πολιτικά δικαστήρια χρειάζεται περισσότερες ημέρες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ τα πρωτοβάθμια διοικητικά δικαστήρια της χώρας έχουν τις περισσότερες εκκρεμείς υποθέσεις από όλες τις χώρες της Ε.Ε.».

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.