Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Το σαμποτάζ στο Κούρνοβο» | Παρασκευή 18/06/2021

Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον θάνατο 50 αθώων Ελλήνων πατριωτών στην καρδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζει το Πρώτο Πρόγραμμα.

Ένα σχετικά άγνωστο ιστορικό γεγονός που αποσιωπήθηκε. Ένα σαμποτάζ στην καρδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που κόστισε τη ζωή σε 50 αθώους ανθρώπους. Ο γιος ενός  θύματος που αποχωρίστηκε τον πατέρα του σε ηλικία τριών χρόνων και αποφάσισε να πιάσει το νήμα της ιστορίας από την αρχή, αφιερώνοντας τη ζωή του στην αναζήτηση της αλήθειας. Επιχειρησιακό λάθος του ΕΑΜ ή ανθρώπινο λάθος του επικεφαλής των σαμποτέρ; Ποιος σχεδίασε την επιχείρηση και ποιος έδωσε την εντολή για την ανατίναξη; Γιατί το σαμποτάζ στο Κούρνοβο αποσιωπήθηκε από τις επίσημες σελίδες της Εθνικής Αντίστασης;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα, προσπαθεί να απαντήσει το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τίτλο «Το σαμποτάζ στο Κούρνοβο», που θα μεταδοθεί την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, από 15:00 έως 16:00.

Κύριος αφηγητής είναι ο Νικόλαος Τσίτσας, γιος του Κώστα Τσίτσα, δεξιοτέχνη σαντουριέρη από το χωριό Μπράλος του νομού Φθιώτιδας. Ο Κώστας Τσίτσας, κρατούμενος των Ιταλών στις φυλακές Αβέρωφ, βρέθηκε στο λάθος τρένο, τη λάθος στιγμή. Μία αμαξοστοιχία που ξεκινά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών με αδειούχους Ιταλούς στρατιώτες, Γερμανούς σιδηροδρομικούς και 50 πρώην κρατουμένους των ιταλικών δυνάμεων κατοχής, με ενδιάμεσο προορισμό το γκέτο της Λάρισας. Δύο αμαξοστοιχίες της Βέρμαχτ που εκκινούν από τη Θεσσαλονίκη με τελικό προορισμό την Αθήνα. Μία βαθιά ιστορική έρευνα και μία συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία πίσω από την τραγωδία της ανατίναξης ενός τρένου.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Info

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, ώρα 15:00-16:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

«Το σαμποτάζ στο Κούρνοβο»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα

randomness