Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σαρλ Μισέλ από τη Λέσβο: Η ΕΕ πρέπει να καθορίσει τους όρους μιας αποτελεσματικής αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό

«Αισθάνομαι προσωπικά συγκινημένος από αυτή τη δραματική κατάσταση. Ήταν σημαντικό για εμένα να έρθω εδώ και να εκφράσω την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μας» δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «βρίσκομαι εδώ επειδή αρνούμαι να χαμηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το βλέμμα απέναντι στις προκλήσεις της μετανάστευσης».

Πρώτα απ’ όλα, ο κ. Μισέλ θέλησε να εκφράσει αφενός την αλληλεγγύη της ΕΕ στους μετανάστες, στους κατοίκους της Λέσβου και σε όλους τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής και αφετέρου τη βούληση «να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε δύσκολη και πολύ σύνθετη την κατάσταση και σημείωσε πως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αρνούμαι να κρύψω αυτή τη μεταναστευτική πρόκληση», αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή της διάσταση. «Είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέστησε σαφές πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινητοποιηθούν και ότι πρέπει να στηριχθούν χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτή η συζήτηση είναι δύσκολη σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, το γνωρίζουμε, όμως η α αξιοπρέπεια του ευρωπαϊκού σχεδίου απαιτεί να συγκεντρωθούμε ώστε να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πρόοδο και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση» σημείωσε προσέτι.

Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι νέες, συγκεκριμένες προτάσεις. «Και χρειάζεται να δεσμευτούμε περισσότερο ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» τόνισε περαιτέρω και δήλωσε πεπεισμένος ότι χρειάζεται «να κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο ώστε να βελτιώσουμε τους συνοριακούς ελέγχους μας». Ειδικότερα, επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη συνεργασία με τρίτες χώρες» και διαμήνυσε εκ νέου πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, προέταξε πως η ΕΕ πρέπει να καθορίσει τους όρους μιας αποτελεσματικής αλληλεγγύης ώστε να κινητοποιηθούμε όλοι για να καταστήσουμε πιο αποτελεσματική την προσέγγισή μας σε αυτό το δύσκολο ζήτημα της μετανάστευσης και υπογράμμισε την ανάγκη «να κάνουμε πρόοδο για να επιτύχουμε μεγαλύτερη σύγκλιση στο πλαίσιο της πολιτικής ασύλου», αναγνωρίζοντας ότι «θα έχουμε δύσκολες συνομιλίες, αλλά πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

 

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δηλώνει απογοητευμένος από την αυστριακή στάση για τους πρόσφυγες της Μόριας

Ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι είναι βαθιά απογοητευμένος από την άρνηση της Αυστρίας να δεχθεί όπως η Γερμανία, πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά.

«Είμαι διπλά απογοητευμένος. Αφενός, επειδή η Αυστρία δεν στέλνει καν ένα συμβολικό μήνυμα - αν και η ίδια η χώρα ωφελείται τόσο πολύ από την Ευρώπη  και αφετέρου, διότι θα ήταν μια κίνηση η οποία θα συμβόλιζε τη μετάβαση από μια πολύ άκαμπτη βασική αρχή σε περισσότερη εγκαρδιότητα», δήλωσε σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU στο τοπικό κοινοβούλιο του Μονάχου.

Επιπλέον, ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός επέκρινε τους Πράσινους: «Θα έπρεπε να έχουν  επηρεάσει τους ομοϊδεάτες τους στην Αυστρία, οι οποίοι συγκυβερνούν στη Βιέννη. Είναι απογοητευτικό για μένα το γεγονός ότι για τους Γερμανούς Πράσινους δεν άξιζε να σπαταλήσουν έστω μια λέξη για το θέμα αυτό», όπως είπε.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επιβεβαιώσει προηγουμένως την άρνησή του να ακολουθήσει και η χώρα του τη γερμανική απόφαση, σύμφωνα με την οποία προγραμματίστηκε η υποδοχή περίπου 1.500 προσφύγων / μεταναστών από την Μόρια.

Ως εναλλακτική λύση στη γερμανική στάση, η Αυστρία ξεκινά μια εκτεταμένη μεταφορά βοήθειας για τους πρόσφυγες του κατεστραμμένου καταυλισμού της Μόριας.

 

Γερμανία: Οι Πράσινοι προτείνουν θεμελιωδώς νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου

Οι Πράσινοι ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ ενός  θεμελιωδώς διαφορετικού συστήματος ασύλου στην Ευρωπαϊκού Ένωση  μετά την πυρκαγιά στον ελληνικό καταυλισμό προσφύγων της Μόριας.

«Τα ερείπια της Μόριας είναι τα ερείπια ενός συστήματος, το οποίο δεν επιτρέπεται να ξαναδημιουργήσουμε ποτέ», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ στην ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων T-Online.

Οι Πράσινοι προτείνουν τώρα οι αιτούντες άσυλο, μετά από έναν σύντομο έλεγχο υγείας και ασφάλειας, να μεταφέρονται γρήγορα από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλες χώρες με έναν δεσμευτικό μηχανισμό κατανομής. Οι διαδικασίες ασύλου πρέπει να πραγματοποιούνται μόνον εκεί.

Αυτό προκύπτει από έγγραφη πρόταση των Πρασίνων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το οποίο επικαλείται η T-Online. Μέχρι στιγμής, οι διαδικασίες ασύλου για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη διεκπεραιώνονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή οι διαδικασίες διαρκούν πολύ, οι καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις σε πολλά μέρη.

Στις χώρες της Ε.Ε. που θα συμμετέχουν εθελοντικά στην υποδοχή προσφύγων θα πρέπει να παρέχεται οικονομική ενίσχυση. Οι Πράσινοι ζητούν να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό Ταμείο ενσωμάτωσης, το οποίο να υποστηρίζει τις περιφέρειες και τους δήμους για την στέγαση, την ένταξη και την φροντίδα των προσφύγων τους οποίους δέχονται. Τα κράτη που δεν επιθυμούν να υποδεχθούν πρόσφυγες θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά στην κάλυψη «τουλάχιστον του πραγματικού κόστους» το οποίο θα επιβαρύνει τα κράτη που θα φιλοξενούν πρόσφυγες.

 

Πηγή: T-Online

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.