Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σοφία Ζαχαράκη, από το Ερεβάν της Αρμενίας: «Δυναμική η εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού φέτος»

Τις εξαιρετικά ενθαρρυντικά προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού φέτος, παρουσίασε η υφυπουργός Τουρισμού, Ζοφία Ζαχαράκη, από το Ερεβάν της Αρμενίας, στο πλαίσιο της 67ης συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), της οποίας την προεδρία ασκεί η χώρα μας.  
Η κ. Ζαχαράκη, η οποία επισκέφθηκε το Ερεβάν στις 2 και 3 Ιουνίου, προήδρευσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ειδικές αναφορές έγιναν στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός διεθνώς και ιδιαίτερα στη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, ενώ αποφασίστηκε ομόφωνα η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής να γίνει στην Βουλγαρία.  
Στη συνεδρίαση μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Zurab Pololikashvili και η διευθύντρια της επιτροπής Ευρώπης κα Alessandra Priante, οι οποίοι, από την πλευρά τους, προέβησαν σε έναν σύντομο απολογισμό των ροών του παγκόσμιου τουρισμού για την περασμένη χρονιά, ενώ προλόγησαν τις επικείμενες δράσεις του ΠΟΤ για το 2022.  
Παράλληλα, η υφυπουργός Τουρισμού μετείχε και στην ειδική συνεδρίαση που αφορούσε στην Αγροτική και Περιφερειακή Τουριστική Ανάπτυξη, τονίζοντας τις στοχευμένες δράσεις του υπουργείου Τουρισμού και της ελληνικής κυβέρνησης, συνολικά, στο πεδίο αυτό.  
Η υφυπουργός Τουρισμού συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του κρατικού φορέα προσέλκυσης επενδύσεων "Enterprise Armenia", καθώς και με μεγάλους tour operators της χώρας που οργανώνουν τουριστικά πακέτα για πολλούς προορισμούς της Ελλάδας. Όπως επισημάνθηκε, το ενδιαφέρον των Αρμενίων για τη χώρα μας και φέτος είναι έντονο και, μάλιστα, ενδέχεται να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα.   
Στο πλαίσιο των εργασιών της 67ης Επιτροπής Ευρώπης του ΠΟΤ, η κα Ζαχαράκη επισκέφθηκε επίσης το Αρμενο-Ελληνικό Κέντρο Τουρισμού, το μνημείο Αρμενικής Γενοκτονίας στο Ερεβάν όπου απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, καθώς και το μουσείο που είναι αφιερωμένο στους Αρμένιους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο της αρμενικής γενοκτονίας. Επιπροσθέτως, συναντήθηκε με την εκπρόσωπο της ελληνικής ομογένειας στην Αρμενία και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας, Μαρία Λαζάρεβα.  
Η ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε και διμερείς επαφές με χώρες μέλη της Επιτροπής. Στην αποστολή συμμετείχε η Γιόλα Διονυσοπούλου, γενική διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής και ο Γιώργος Κακούτης, προϊστάμενος τμήματος του υπουργείου Τουρισμού.  
Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε:  
«Ολοκληρώσαμε μόλις την επίσκεψη μας στην Αρμενία, στο πλαίσιο της 67ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρώπης του ΠΟΤ. Εκπροσωπώντας τη χώρα μας - που ασκεί την προεδρία της Επιτροπής- είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω στους εταίρους μας την εντυπωσιακή ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το 2021 και την ακόμα δυναμικότερη εξέλιξή του για το 2022. Ανταλλάξαμε σκέψεις και ιδέες για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες και κοινές προκλήσεις στα θέματα απασχόλησης, εκπαίδευσης, βιωσιμότητας, αλλά και συνεργειών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.  
Στην ειδική συζήτηση για την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη, τονίσαμε τον ρόλο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προκειμένου να αποκτήσουμε ένα τουριστικό προϊόν πιο ποιοτικό, ισορροπημένο και βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάναμε τη μεγάλη επιτυχία ένταξης του Σουφλίου στα "Best Tourism Villages", καθώς και της Δυτικής Σάμου στο πρόγραμμα αναβάθμισης.  
Παράλληλα, αναλύσαμε τις νέες πρωτοβουλίες του υπουργείου Τουρισμού για τα καινούργια σήματα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, Τυροκομείου και Ελαιοτρίβειου που θεσμοθετούμε, τις συνέργιες που αναπτύσσουμε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αγροτουρισμό, τη σημασία που δίνει η κυβέρνησή μας στον πρωτογενή τομέα - μέσω προγραμμάτων, όπως αυτό των νέων αγροτών - καθώς και όλα τα σημαντικά έργα υποδομών που διευκολύνουν την περιφερειακή ανάπτυξη.  
Μαζί με την γενική διευθύντρια Δρ. Π. Διονυσοπούλου, είχαμε την ευκαιρία για παραγωγικές διμερείς συναντήσεις με αντιπροσωπείες εταίρων μας από τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Βουλγαρία, στις οποίες συζητήσαμε για τη συνεργασία μας σε σειρά θεμάτων, καθώς και για τη συμμετοχή τους στο Κέντρο Έρευνας Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού του ΠΟΤ για την Μεσόγειο, το οποίο θα εδρεύει στην Αθήνα. Επιπροσθέτως, στις συνομιλίες μας με τους κύριους tour operators της Αρμενίας για την ελληνική αγορά, καταλήξαμε σε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση του ήδη δυναμικού ρεύματος τουρισμού από την Αρμενία προς τη χώρα μας.  
Τέλος, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν για εμένα, προσωπικά, η επίσκεψη στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας, καθώς και στο Αρμενο-Ελληνικό Κέντρο Τουρισμού του Ερεβάν, όπου μαθήτριες και μαθητές της σχολής που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, απήγγειλαν στίχους από Έλληνες ποιητές και χόρεψαν παραδοσιακούς, ελληνικούς και αρμενικούς χορούς.  
Έλληνες και Αρμένιοι συνδεόμαστε με δεσμούς αδελφικούς και ιστορικούς, που χαλυβδώθηκαν μέσα από κοινά βιώματα και τραγικές δοκιμασίες στις αρχές του 20ου αιώνα.  
Σήμερα, οι δεσμοί αυτοί είναι πιο δυνατοί από ποτέ, χάρη και στο έργο ιδρυμάτων όπως το Αρμενο-Ελληνικό Κέντρο Τουρισμού, το οποίο διαδίδει την ακτινοβολία του ελληνισμού και του ελληνικού τουρισμού στη φίλη χώρα της Αρμενίας.  
Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε το Κέντρο και να ενισχύσουμε το ζωτικής σημασίας έργο του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρεσβεία της Ελλάδος στην Αρμενία για τη σημαντική υποστήριξη ως προς την οργάνωση του προγράμματος και την προετοιμασία των συναντήσεων».  

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness