Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στις 16.000 οι αιτήσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό

Τις 16.000 είχαν φτάσει μέχρι την Πέμπτη οι αιτήσεις των δανειοληπτών που θέλουν να κάνουν χρήση της διάταξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.

Όσοι δανειολήπτες έχουν στα χέρια τους κατασχετήρια μπορούν να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις ενώ για τους υπόλοιπους ισχύει δίμηνη προθεσμία από την στιγμή που θα παραλάβουν στα χέρια τους εντολή εκτέλεσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης «ο αριθμός των αιτήσεων δείχνει ότι άνθρωποι που είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα είδαν ότι ο νόμος τους επιτρέπει να επανασυνδεθούν με τις τράπεζες και να αποφύγουν τον πλειστηριασμό». Σημείωσε μάλιστα ότι πλέον οι σχέσεις καταναλωτών – τραπεζών αναβιώνουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς ο νόμος για πλειστηριασμούς δουλεύει, και όπως προβλέπει ο νόμος μπορούν να προσέλθουν οι δανειολήπτες και 2 μήνες μετά την έκδοση διαταγής πληρωμής που θα στείλουν οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 δανειολήπτες έχουν πάρει στα χέρια τους διαταγή πληρωμής.

Στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείο Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των τραπεζών συζητήθηκε επίσης το θέμα της ρευστότητας στην αγορά.

Αναφορικά με τις εγκρίσεις δανείων, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι τον Ιανουαρίου συνεχίσθηκε η χρηματοδότηση μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 8% με το ποσό των εγκεκριμένων δάνεια να αγγίζουν πλέον τα 1,260 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να σημειώσει ότι όλες οι τράπεζες δεν κινούνται με τον ίδιο ρυθμό για τον λόγο αυτό ζήτησε «από τις τράπεζες που έχουν μείνει πίσω να τρέξουν γρηγορότερα». Σημείωσε παράλληλα ότι το γενικότερο περιβάλλον δεν είναι ακόμη το καλύτερο και υπάρχουν πιεστικές ανάγκες για ρευστότητα.

Τέλος, τη συνάντηση απασχόλησε και η ανάγκη ύπαρξης κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στο νέο ΕΣΠΑ τα οποία να είναι προσαρμοσμένα στη σημερινή πραγματικότητας της ελληνικής αγοράς, δεδομένης της κρίσης.

Προκειμένου να δημιουργηθούν τα ανάλογα εργαλεία για την Ελλάδα στο νέο ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον ΙΟΒΕ πρόκειται να ετοιμάσουν μέσα στο επόμενο διάστημα μελέτη την οποία θα υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ολοκλήρωση της μελέτης, και η κατάθεσή της στις Βρυξέλλες εκτιμάτε ότι θα γίνει εντός του επόμενου δίμηνου.

Στην εκπόνηση της μελέτης αυτής θα ληφθούν υπόψιν και οι προτάσεις που έχει κάνει η Task Force.

Newsroom ΔΟΛ

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...