Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στους Φούρνους «Με οδηγό τον διαβήτη» – Δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις στους κατοίκους

Περίμεναν πώς και πώς οι κάτοικοι στους Φούρνους και σε αλλά μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου τους ιατρούς για δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις διαβήτη.

«Έφερα τη μητέρα μου είναι σημαντικό που ήρθαν εδώ οι ιατροί, έχουμε μόνο ένα αγροτικό ιατρείο και δυο νοσηλευτές» τονίζει χαρακτηριστικά στην κάμερα της ΕΡΤ, κάτοικος των Φούρνων.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Με οδηγό τον διαβήτη» πραγματοποίησε και φέτος ταξίδι ζωής στο πλαίσιο της 6ης εκστρατείας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη.

«Από το 2014 έχουμε δει περίπου 50.000 ανθρώπους κι έχουμε βρει 400 αδιάγνωστα περιστατικά, θέλω να ελπίζω ότι σώσαμε ζωές» λέει η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με οδηγό τον διαβήτη» Αναστασία Καφούση. 

«Βρισκόμαστε μαζί με τους ακρίτες και είμαι πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος που είμαι μέρος αυτής της εθελοντικής ομάδας από λαμπρούς επιστήμονες, γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους για να ενημερώσουμε για την πρόληψη του διαβήτη αλλά και τον εμβολιασμό» είπε ο χρυσός ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Ιωάννης Μελισσανίδης που βρέθηκε στους Φούρνους.

Μάστιγα παγκοσμίως αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης. Είναι μια ύπουλη νόσος και όταν δίνει συμπτώματα είναι ήδη αργά.

«Ο διαβήτης για πάρα πολλά χρόνια γερνάει όλο μας το σώμα και κυρίως τα αγγεία μας, όντας η πρώτη αιτία εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και τετραπλασιάζοντας τον κίνδυνο στους ανθρώπους με διαβήτη» επισημαίνει ο παθολόγος – διαβητολόγος Αντώνης Λέπουρας.

Οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να στηρίζονται πάρα πολύ άμεσα ψυχικά, λέει από την πλευρά της η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Ευαγγελία Τσαπατσάρη.

Στην Ελλάδα ένας στους δέκα συνανθρώπους μας πάσχει από διαβήτη, πολλοί όμως είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι έχουν μπει στο κατώφλι του. Μια απλή εξέταση σακχάρου αρκεί καθώς η πρόληψη σώζει ζωές.

 

ΠΗΓΗ : ertnews.gr

 

 

    

randomness