Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Θα μας έκαιγαν ζωντανούς...»: Πώς περιγράφει την επίθεση στο ΑΤ Πεύκης η αξιωματικός υπηρεσίας

«.... Θα μας έκαιγαν ζωντανούς. Είδα τη πρώτη μολότοφ να σκάει στην πόρτα του τμήματος. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε, αλλά η πόρτα είχε φρακάρει. Άρχισα να σπάω με το πόδι και τον πυροσβεστήρα το τζάμι για να μπορέσουμε να βγούμε έξω και να σωθούμε ...». Η υπαστυνόμος που ήταν αξιωματικός υπηρεσίας στο αστυνομικό τμήμα της Πεύκης περιέγραψε στους συναδέλφους της πώς σώθηκαν την τελευταία στιγμή από την καταδρομική επίθεση με βόμβες μολότοφ νεαρών κουκουλοφόρων.

Την ώρα εκείνη μέσα στο τμήμα εκτός από την υπαστυνόμο ήταν και ο σκοπός του τμήματος μαζί με έναν ακόμη αρχιφύλακα ο οποίος είχε τελειώσει τη βάρδια του και έφευγε.

Η αστυνομικός περιέγραψε επίσης πώς έβγαλε το χέρι της μέσα από τα κάγκελα που υπήρχαν στο παράθυρο του γραφείου της για να πυροβολήσει στον αέρα και να τραπούν σε φυγή οι κουκουλοφόροι. «.... συνέχιζαν να πετούν μολότοφ με μανία. Έβγαλα το χέρι μου έξω από το παράθυρο και έστρεψα το όπλο προς τα πάνω και έριξα μια βολή στον αέρα. Το ίδιο έκανε και ο συνάδελφος-σκοπός του κτιρίου που ήταν εκείνη την ώρα μαζί μου στο γραφείο...». Οι κουκουλοφόροι άρχισαν να τρέχουν και εγκατέλειψαν λίγα μέτρα πιο κάτω έτοιμες βόμβες μολότοφ που δεν πρόλαβαν να πετάξουν.

Οι νεαροί που είχαν βάλει στόχο τους να κάψουν σαν τα ποντίκια τους αστυνομικούς, αρχικά πέταξαν δυο γυάλινα βάζα με λάδι μηχανής προς την πόρτα του κτιρίου, προς τη σκοπιά και προς τη ράμπα που οδηγούσε στο υπόγειο πάρκινγκ. Αμέσως μετά, πάνω στα λάδια της μηχανής, πετούσαν την αναμμένη μολότοφ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί όταν έφυγαν οι κουκουλοφόροι, προσπαθούσαν με τους πυροσβεστήρες να σβήσουν τη φωτιά αλλά δεν μπορούσαν από τα λάδια που υπήρχαν παντού στις εστίες.

Ο ειδικός φρουρός που ήταν σκοπός την ώρα εκείνη, αν δεν είχε πάει για λίγο μέσα στο τμήμα και είχε παραμείνει στη σκοπιά του, τότε θα είχε εγκλωβιστεί στο κουβούκλιο καθώς οι νεαροί έριχναν στοχευμένα τις μολότοφ σε εκείνο το σημείο ώστε ο αστυνομικός να μην μπορεί να βγει από τη σκοπιά του και να εγκλωβιστεί μέσα σε αυτή.

Μετά τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς οι νεαροί έτρεξαν να εξαφανιστούν και τα κατάφεραν αφού οι Αρχές δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε μια προσαγωγή.

Όλα δείχνουν ότι ήταν ένα καλά οργανωμένο χτύπημα και μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του συγκεκριμένου αστυνομικού τμήματος. Έχει εύκολη πρόσβαση, ήταν εύκολο για τους κουκουλοφόρους αμέσως μετά να διαφύγουν, ενώ ένα μικρό παρκάκι που υπάρχει τους βοήθησε να κάνουν λεπτομερή κατόπτευση του χώρου. Πάντως δεν αποκλείεται να γνώριζαν ακόμη και το γεγονός ότι το τμήμα δεν είχε ούτε κάμερες ασφαλείας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι έδρασαν περίπου στις δυο τα ξημερώματα, δηλαδή μια ώρα που δεν υπάρχουν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ στους δρόμους εκτός αν έχουν διαταχθεί για κάποια ειδική δράση. Έτσι χωρίς εποχούμενη περιπολία της ΔΙΑΣ στην περιοχή, ήταν σίγουρο για τους κουκουλοφόρους ότι κανένας δεν θα τους καταδίωκε.

Πάντως οι Αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο τα άτομα να είχαν κατασκευάσει και να μετέφεραν από τα Εξάρχεια τις μολότοφ καθώς η απόσταση ήταν μεγάλη. Έτσι στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει για έρευνα κατάληψη αντιεξουσιαστών που βρίσκεται περίπου δυο χιλιόμετρα από το αστυνομικό τμήμα.

Επίσης υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ θύμιζαν ότι λίγους δρόμους πιο πάνω από το αστυνομικό τμήμα της Πεύκης, βρισκόταν το διαμέρισμα στο οποίο κρυβόταν ο αρχιτρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης και η Παναγιώτα Ρούπα όταν συνελήφθη το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα.

(ΠΗΓΗ CNN.GR)