Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Την ενοχή του Δ. Καπράνου ζήτησε η εισαγγελέας για την αγορά δομημένων ομολόγων από ΤΣΠΕΑΘ και ΤΕΑΥΦΕ

Την ενοχή του πρώην προέδρου του ταμείου των δημοσιογράφων ΤΣΠΕΑΘ Δημήτρη Καπράνου και του πρώην προέδρου του νοσοκομείου "Μεταξά" Νίκου Δεσποτόπουλου για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορούν την υπόθεση δομημένου ομολόγου που είχε αγοράσει το ταμείο το 2006, ζήτησε η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε με την πρότασή της την απαλλαγή οκτώ κατηγορουμένων, πρώην στελεχών ταμείων και χρηματιστηριακών εταιριών και την ενοχή των κ.κ. Καπράνου και Δεσποτόπουλου. Οι κατηγορίες για τις οποίες ζητά την ενοχή των δύο η εισαγγελέας αφορούν χρηματικά ποσά που εντοπίστηκαν από κινήσεις εμβασμάτων σε λογαριασμό του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ στο εξωτερικό , σε ημερομηνίες που συνδέονται με την αγορά των ομολόγου. Η εμπλοκή του κ. Δεσποτόπουλου σύμφωνα με τη δικογραφία συνίσταται το ότι διέθεσε τραπεζικό του λογαριασμό στον φίλο του κ. Καπράνο προκειμένου να διακινηθεί χρηματικό ποσό που ο τότε πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ φέρεται να έλαβε ως δώρο για την αγορά του ομολόγου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και η δικογραφία αφορά κατηγορίες που σχετίζονται με τη ζημία που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπέστη το ΤΣΠΕΑΘ τον Ιούλιο του 2006 από την επένδυση σε δομημένο ομόλογο ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης αφορά και τη ζημιά που φέρεται να προκλήθηκε στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) το οποίο διέθεσε συνολικά 185 εκατομμύρια ευρώ σε δύο δομημένα ομόλογα.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ)