Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βασίλης Κοντογιαννόπουλος: To σημερινό σύστημα Τσίπρα – Παππά αποτελεί ύβρη για την Αριστερά

Την αυτοδιάλυση των σημερινών κομμάτων -«είναι χρεοκοπημένα, να οδηγηθούν με τιμές στην ευθανασία και τη δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος, από τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής Κεντροδεξιάς, της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς «του Κύρκου, του Φαράκου, του Παπαγιαννάκη, που δεν υπάρχει αλλά υπάρχουν Αριστεροί», πρότεινε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Ο πρώην υπουργός οργάνωσε δημόσια συζήτηση την Πέμπτη με θέμα «7 χρόνια κρίση. Πού βρισκόμαστε. Πού πηγαίνουμε. Τι να κάνουμε» και κατέθεσε εκεί την πολιτική του πλατφόρμα. Στον ευρείας συμμετοχής συνασπισμό που προτείνει, μπορεί όπως είπε να κληθεί και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ «όχι το σημερινό σύστημα Τσίπρα – Παππά, που αποτελεί ύβρη για την Αριστερά».
 
Οσοι συμμετάσχουν στον κορμό του εγχειρήματος, να κατέλθουν σε κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές, πρόσθεσε ο κ. Κοντογιανόπουλος. Η πλειοψηφία των βουλευτών, με τα σημερινά δεδομένα, θα ανήκει στη ΝΔ άρα θα βγάλει και τον Πρωθυπουργό και οι άλλοι θα έχουν τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί de facto ο δεύτερος πόλος. Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι εθνικής ευθύνης, με ορίζοντα τετραετίας και σκοπό την εφαρμογή του Σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης, το οποίο θα μετατρέψει την Ελλάδα από αποτυχημένο κράτος σε κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο πρώην υπουργός πρότεινε την κατάργηση της απλής αναλογικής -«το αριστερό αποτύπωμα των Τσίπρα – Καμμένου είναι θηλειά στον λαιμό του έθνους. Αν εφαρμοστεί η χώρα θα μπει σε αστάθεια και τότε θα χρεοκοπήσει», είπε -και την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών σε μονοεδρικές και 50 βουλευτές εκλεγμένους από λίστα.
 
Την πρόταση του την χαρακτήρισε ο ίδιος «ρεαλιστική ουτοπία», αλλά εκτίμησε ότι αυτά που προτείνει συγκροτούν την ιδέα ενός «νέου ΕΑΜ» για απελευθέρωση της Ελλάδας από τον εσωτερικό δυνάστη, το πελατειακό σύστημα και τον συντεχνιασμό και για την αποκατάσταση της πολιτικής ως υπέρτατης αξίας. «Η χώρα», τόνισε, «δεν βρίσκεται σε κρίση αλλά σε παρακμή. Στα επτά χρόνια της κρίσης, κάναμε 5 φορές εκλογές και 1 δημοψήφισμα, αλλάξαμε 4 Πρωθυπουργούς και 6 υπουργούς Οικονομικών. Τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν εθνικό στόχο αλλά «έκαναν ρεσάλτο στην εξουσία, με δημαγωγία και λαϊκισμό, και φόρτωσαν το καθένα από ένα μνημόνιο στον λαό». Ως παράδειγμα της παρακμής χρησιμοποίησε την Βασιλική Θάνου λέγοντας καταχειροκροτούμενος: «Όταν η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου προσπαθεί να μας πείσει ότι άλλα λέει το Σύνταγμα και είναι αυτά που θέλει εκείνη, τι να περιμένουμε από τον απλό πολίτη;».
 
Παρόντες στην εκδήλωση την οποία συντόνιζε η Ολγα Τρέμη ήταν μεταξύ άλλων οι: Κώστας Σημίτης,Ντόρα ΜπακογιάννηΑννα ΔιαμαντοπούλουΜαριέττα ΓιαννάκουΓκίκας ΧαρδούβεληςΑνδρέας ΛοβέρδοςΑπόστολος Κακλαμάνης.
 
Οι υπόλοιποι ομιλητές της εκδήλωσης επισήμαναν τα ακόλουθα:
 
Γιώργος Παγουλάτος: Η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη συμφωνία από τους εταίρους και να μείνει στο τραπέζι των συζητήσεων, ιδίως αν υπάρξουν σενάρια της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων. Να μην γίνει Ιφιγένεια ούτε παράδειγμα προς αποφυγήν για ένα δημοψήφισμα στην Ιταλία για το ευρώ. Η κυβέρνηση Τραμπ, πρόσθεσε, είναι ένας απο σταθεροποιητικός παράγοντας για τον κόσμο και για την Ευρώπη. Ο Λευκός Οίκος δεν είναι βέβαιο οτι θα βγαίνει στο τηλέφωνο αν υπάρχει κρίση στην Ελλάδα. Και η Ευρώπη δεν θα έχει συνομιλητή ο οποίος να εξασφαλίζει τη γεωπολιτική σταθερότητα. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.
 
Παναγιώτης Τσακλόγλου: Η κρίση ήταν πρωτίστως δική μας και ήταν κρίση ανταγωνιστικότητας επειδή σταματήσαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Την περίοδο 2010-2014 έγινε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη προσαρμογή  στις χώρες του ΟΑΣΑ, μετατράπηκε το έλλειμμα σε πλεόνασμα, και υπήρχε δυναμική στις μεταρρυθμίσεις. Η διαπραγμάτευση του 2015 είχε πολύ μεγάλο κόστος. Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι: να διαφυλάξουμε την δημοσιονομική πειθαρχία, να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές και να μειώσουμε την κατανάλωση. Η πολιτική αβεβαιότητα εμποδίζει τις επενδύσεις ενώ οι συνθήκες είναι ιδανικές. Το ίδιο συμβαίνει με τα κόκκινα δάνεια. Αναδιάρθρωση χρέους πρέπει να γίνει αλλά όχι όπως το λέει η κυβέρνηση. Να γίνει ρύθμιση για να πέσει το κόστος του κεφαλαίου.
 
Δημήτης Παπαδημητρίου: Χρειάζεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Στην καρδιά της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Υπάρχουν περίπου 250 θέσεις ευθύνης οι οποίες αποψιλώνονται μετά τις εκλογές. Αυτό καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις, ο εκάστοτε πρωθυπουργός κατηγορείται οτι βάζει τους φίλους του, οι πολίτες βλέπουν έναν μικρόκοσμο πελατεαικών σχέσεων και το κύρος του θεσμού πλήττεται. Αν υπάρξει στελέχωση των θέσεων αυτών με μόνιμο προσωπικό θα βοηθήσει και στην επίτευξη συναίνεσης και συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
 
Βάσω Κιντή.  Η παιδεία έχει μετατραπεί σε ένα φαραωνικό κουφάρι στο οποίο παρασιτούν πολλοί και υπάρχουν και κάποιοι ζωντανοί οργανισμοί που προσπαθούν να επιβιώσουν. Σε αυτό το κουφάρι γίνεται προσομοίωση εκπαίδευσης. Γίνονται και καλά πράγματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά αυτοί που διαπρέπουν διαπρέπουν από μόνοι  τους. Είναι σαν αυτό που λένε «αν μάθεις να παρκάρεις στην Κυψέλη μπορείς να παρκάρεις παντού. Η σημερινή κυβέρνηση μόνο γκρεμίζει και ανακατεύει τα συντρίμια σε έναν αέναο διάλογο,  με ρουσφέτια και φωτογραφικές διατάξεις. Για αν αλλάξουν τα πράγματα στην Παιδεία χρειάζεται «βιώσιμη πολιτική στήριξη» να μην εξαφανίζονται οι υπουργοί που κάνουν τις μεταρρυθμίσεις.
 

Κώστας Κωστής: Προσπαθούμε να βρούμε στο παρελθόν παρηγοριά για το σήμερα, το οποίο έχει μεγάλες αντιφάσεις, οι οποίες επιδεινώθηκαν με την κρίση. Πχ. η διάσταση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η φοροδιαφυγή με κοινοβουλευτική κάλυψη των προνομιούχων ομάδων, το διαγενεακό χάσμια και η φτώχεια, η εσωστρέφεια της κοινωνίας, η σχέση των ντόπιων με τους πρόσφυγες, το δημογραφικό. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα αίσθημα δικαίου στη χώρα. Η εμπειρία μας δείχνει ότι μόνο μετά από καταστροφές επιτεύχθηκε συναίνεση. Αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα θα πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας.

 

ΠΗΓΗ 15MINUTES

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.