Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βουλή: Με ομιλίες βουλευτών άρχισε στην Ολομέλεια η δεύτερη μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2018

Με ομιλίες βουλευτών ξεκίνησε η δεύτερα μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ θα γίνει διακοπή για να ξαναρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα, 18 του μηνός, για θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
 
Κατά τη πενθήμερη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν συνολικά 195 βουλευτές, ενώ σήμερα αναμένεται να πάρουν το λόγο οι υπουργοί, Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης.

“Η επόμενη μέρα είναι υπόθεση όλων μας”, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δ. Λιάκος  

«Η επόμενη μέρα δεν θα πρέπει να είναι υπόθεση ενός ή μέλημα μόνο του σημερινού ή του εκάστοτε κυβερνητικού σχηματισμού. Ιδανικά, πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της κινητοποίησης και της ενεργητικής συμμετοχής όλων και κυρίως της κοινωνίας των πολιτών» υπογράμμισε, για την εποχή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος μιλώντας, νωρίτερα σήμερα, στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Στα χρόνια της κρίσης η έννοια της δημοκρατίας συμπιέστηκε και συρρικνώθηκε. Πρέπει να την ανακαλύψουμε πάλι, ως "ορίζοντα νοήματος" για την πολιτική συμμετοχή και την επίλυση των κοινωνικών ζητημάτων μέσω του διαλόγου και των προωθητικών συνθέσεων» ανέφερε ο Δημήτρης Λιάκος, για να υπογραμμίσει ότι η εφαρμογή προοδευτικών αλλαγών προϋποθέτει ευρύ διάλογο με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς για το κατάλληλο μίγμα πολιτικών και την αξιοποίηση των προοδευτικών πλεονεκτημάτων μας.

«Είναι αληθές ότι η χώρα μας έκανε θυσίες, θυσίες που επιτέλους πιάνουν τόπο. Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα έχοντας όλες τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του, αρκεί να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία, να κατανοήσουμε σε βάθος τα προβλήματα και τις επερχόμενες προκλήσεις και να μη φοβηθούμε τις αναγκαίες αλλαγές» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στην πορεία ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χαρακτήρισε «αναγκαιότητα την ολοκλήρωση όλων των ενεργειών, προκειμένου τα προαπαιτούμενα, ως το μέσον του επόμενου μήνα, να έχουν ολοκληρωθεί και στο Eurogroup του Ιανουαρίου να δοθεί το πράσινο φως της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και επισήμως». Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κινηθεί το ίδιο έγκαιρα και για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης που θα σημάνει και το τέλος του προγράμματος. «Με τον ίδιο έγκαιρο και θετικό τρόπο επιθυμούμε να κλείσουμε και την 4η αξιολόγηση, την αξιολόγηση δηλαδή που θα είναι η τελευταία του προγράμματος. Γεγονός που σημαίνει, όχι μόνο το τέλος του προγράμματος, αλλά και την απαρχή μιας νέας εποχής όπου η ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας, που συνεπάγεται και το ακέραιο βάρος της ευθύνης για την επόμενη μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Λιάκος.

Ειδικά για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Λιάκος επισήμανε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού συμπίπτει με το έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού σκέλους της 3ης αξιολόγησης, με όρους θετικούς για τις ελληνικές θέσεις, καθώς δεν προβλέπονται νέα δημοσιονομικά μέτρα πέραν των ήδη ψηφισμένων, συμφωνήθηκε η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων να επιστρέψει με τη μορφή κοινωνικού πλεονάσματος στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, τα κοινωνικά επιδόματα αυξάνονται με τρόπο στοχευμένο και αποτελεσματικό. Επίσης, προβλέπεται ένα συμπαγές πλέγμα μεταρρυθμίσεων που συμβάλλει θετικά σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, οι δημόσιες συμβάσεις, η υγεία, η δημόσια διοίκηση, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος κ.α.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα ενεργειακά, σημειώνοντας ότι η υποχρέωση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη χρήση λιγνίτη και από άλλους συμμετέχοντες στην αγορά, γεγονός που μας υποχρέωνε να εναρμονιστούμε, ανεξάρτητα αν ήμασταν σε πρόγραμμα ή όχι.

«Με τον προϋπολογισμό του 2018 ολοκληρώνεται ένας ιστορικός κύκλος. Ένας ιστορικός κύκλος μιας επώδυνης περιόδου οικονομικής και κοινωνικής αναδίπλωσης για τη χώρα. Η συστηματική προσπάθεια των τελευταίων ετών, με στόχους την ανάταξη της οικονομίας, τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης και τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους, αποδίδει πλέον καρπούς» υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.  

«Ο κ. Τσίπρας είναι ο τζάμπα απελευθερωτής» δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί -και με τον προϋπολογισμό που έχουμε μπροστά μας- να παίξει τον ρόλο του "τζάμπα απελευθερωτή". Είναι για άλλη μια φορά ένας ρόλος τον οποίο αναθέτει ο ίδιος στον εαυτό του και για άλλη μια φορά αποτυγχάνει» ανέφερε, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο ειδικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

«Ο κ. Τσίπρας θα μας απελευθέρωνε από τα μνημόνια και μας βύθισε σε δύο επιπλέον μνημόνια. Θα μας απελευθερώσει -υποτίθεται- το καλοκαίρι του 2018 από το τρέχον μνημόνιο, αλλά δυστυχώς η χώρα θα συνεχίσει να είναι μέχρι το 2060 υπό επιτροπεία» είπε ο βουλευτής, για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει ασφαλής και καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, όταν η χώρα δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολύ περισσότερο όταν η χώρα δεν έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα επιτρέψει να βγούμε στις αγορές με αξιοπιστία, απέναντι σε αυτούς από τους οποίους θέλουμε να δανειστούμε».  

Σπύρος Λυκούδης: Διάτρητο το αφήγημα της κυβέρνησης για νέα κατάσταση που δημιουργεί ο νέος προϋπολογισμός

Για νέο ψευδεπίγραφο και κίβδηλο αφήγημα της «δεξιοαριστεράς κυβέρνησης» περί εξόδου της χώρας από τα μνημόνια έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η νέα δήθεν κατάσταση που δημιουργείται με τον προϋπολογισμό του 2018 και το νέο αφήγημα της εγχώριας Αριστεράς είναι διάτρητο πέρα για πέρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική εξαθλίωσης και υποστήριξε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι σαφές ότι θα έχει υφεσιακές επιπτώσεις γιατί, όπως είπε, επιδιώκει μεγαλύτερα πλεονάσματα, ενώ αφαιμάσσει μια οικονομία ασθμαίνουσα, επιβάλλει νέους φόρους και μειώνει εξοντωτικά κοινωνικές δαπάνες που στηρίζουν ευπαθείς ομάδες.

«Οι προτάσεις της ΝΔ θίγουν τους φτωχούς αγρότες», λέει ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης

Τη θέση ότι οι προτάσεις της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα είναι βλαπτικές για τον αγρότη, διατύπωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

“Η κυβέρνηση, στον πρωτογενή τομέα, παρέλαβε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τον εργαζόμενο στη γη σε πολύ δυσμενές περιβάλλον. Οι επιδοτήσεις φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ και είχε ψηφιστεί και η προκαταβολή φόρου”, είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρoσέθεσε:

“Τους πλούσιους ή τους φτωχούς ευνοεί η πρόταση του προέδρου της ΝΔ για συμψηφισμό των απαιτήσεων του ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις; Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας για τις επιδοτήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να κατάσχει επιδοτήσεις. Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνοεί η πρόταση της ΝΔ για 9% φορολογία μέχρι 10.000 ευρώ στα αγροτικά εισοδήματα, όταν σήμερα με ο κατ’ επάγγελμα αγρότης έχει αφορολόγητο επιπλέον 2.000 ευρώ, σχεδόν 8.500 ευρώ; Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνόησε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας το 2012, με συνέπεια χιλιάδες αγρότες να είναι σήμερα με τη θηλιά στο λαιμό; Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνοεί το νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος συγκρινόμενο με το νόμο του 2013 για το αγροτικό εισόδημα;”.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων. “Επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται για τους πλειστηριασμούς και ακούγονται φωνές ανεύθυνες, το 2009 τα κόκκινα δάνεια ήταν 20 δισ., το 2016 πάνω από 100 δισ. Να δούμε τι έφταιξε. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αντί να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που έφταιξαν”, ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και προσέθεσε: “Το 2010 έως και το 2014 εκδίδονταν υπουργικές αποφάσεις που ανέβαλαν πλειστηριασμούς χωρίς τα στοιχειώδη κριτήρια εντοπισμού του πραγματικά αδύναμου. Ένα καθολικό κριτήριο 300.000 ευρώ, με αποτέλεσμα κάποιος που είχε τη δυνατότητα να πληρώσει, με την έκδοση αυτής της υπουργικής απόφασης, δεν πλήρωνε. Με συνέπεια να δημιουργηθεί η δεύτερη γενιά των υπερχρεωμένων στη χώρα μας. Συνεπώς η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, η αδυναμία εντοπισμού των πραγματικά αδυνάμων οδήγησε στην κατάσταση που έχουμε σήμερα και στο πρόβλημα που καλείται αυτή η κυβέρνηση να λύσει και θα το λύσει”.

Νίκη Κεραμέως: Παραμένει συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης

«Ήταν και παραμένει συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης», υποστήριξε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «για τρίτη χρονιά ακολουθεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή, τη συνταγή ενός προϋπολογισμού που εμμένει στην υπερφορολόγηση, είναι αντι-αναπτυξιακός και άδικος, καθώς εξουθενώνει τη μεσαία τάξη και εξαθλιώνει τα χαμηλά εισοδήματα».
 
«Στον Προϋπολογισμό για το 2018 αποκαλύπτεται η Κυβερνητική αποτυχία στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, καθ' όλη τη διάρκεια της τρίχρονης καταστροφικής της διακυβέρνησης, Επιβεβαιώνεται η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και αποκαλύπτεται ότι κρύβει νέες επιβαρύνσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Ακόμα, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση φέρνει και το 2018 νέες επιβαρύνσεις, νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, στα επιδόματα για τριτέκνους και πολυτέκνους, περικοπές του επιδόματος θέρμανσης».

«Καταργεί το ΕΚΑΣ για 140 χιλιάδες οικογένειες, την έκπτωση φόρου για ιατρικές εξετάσεις, επεκτείνει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλει φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αυξάνει το ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, αλλά και προσθέτει επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες», πρόσθεσε η ίδια.

Κλείνοντας η κ. Κεραμέως κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να αποσαφηνίσει ποιο θα είναι το σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση το επόμενο έτος. «Ενώ μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς περιμένουν εναγωνίως να μάθουν τα σχέδιά σας σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά από μια μακρά περίοδο αντικρουόμενων, όσο και πομπωδών δηλώσεων περί κατάργησης ή μη των πανελλαδικών εξετάσεων, εσείς, από όσο φαίνεται, έχετε κάποιο σχέδιο, για το οποίο μάλιστα προβλέπετε στον Κρατικό Προϋπολογισμό υπέρογκη αύξηση. Τι περιλαμβάνει λοιπόν το σχέδιο αυτό; Πότε σκοπεύετε να το μοιραστείτε με την εκπαιδευτική κοινότητα;» σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Κριτική για τον νέο προϋπολογισμό από τους βουλευτές Γ. Λαμπρούλη (ΚΚΕ), Ι. Σαρίδη (Ένωση Κεντρώων) και Χάρη Θεοχάρη (ανεξάρτητος)

«Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό εργαλείο, κομμένο και ραμμένο στην εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και σηματοδοτεί την περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και των λαϊκών στρωμάτων, υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιθετική πολιτική τονίζοντας ότι επιβάλλει φοροληστεία, αυξάνει τις περικοπές στην υγεία και στην παιδεία, και μειώνει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο Γιάννης Σαρίδης επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι φέρνει έναν ακόμα προϋπολογισμό που διατηρεί το φόβο και δεν προσφέρει ελπίδα, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι περήφανη που μάζεψε τα «ψίχουλα» από το πάτωμα.

«Με αυτόν τον προϋπολογισμό χάνετε και τις δυο σας βολικές δικαιολογίες, πως οι προηγούμενοι κάνανε χειρότερα και ότι δεν είχατε χρόνο. Αποκλειστικά υπεύθυνοι θα είστε εσείς για ό,τι θα έρθει στη χώρα», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μίλησε για προϋπολογισμό «αναγκαστικής ωριμότητας με το ιδιαίτερο -όπως είπε- χαρακτηριστικό, τους πρώτους 8 μήνες υλοποίησής του να είναι μνημονιακός και τους υπόλοιπους 4 να είναι ο πρώτος της μετά μνημονίου εποχής για την Ελλάδα».

(ΑΠΕ)

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...