Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Υπ. Εργασίας: Πιλοτικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

Το «πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας», στο πλαίσιο του τριετούς οδικού χάρτη για την καταπολέμησή της, παρουσιάστηκε σήμερα, στην Αθήνα.
 
Στο επίκεντρο του πιλοτικού προγράμματος θα βρεθεί η καταπολέμηση του φαινομένου της υποδηλωμένης εργασίας. Η υλοποίηση του προγράμματος και τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποτελέσουν τη βάση για την επέκτασή του πανελλαδικά.
 
Στο πρόγραμμμα συμμετέχουν συντονισμένα για πρώτη φορά τέσσερις ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα συνεργαστούν τόσο σε επίπεδο επιτόπιων ελέγχων όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής και διασταύρωσης δεδομένων και πληροφοριών: α) το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), β) ο Ενιαίος Φορές Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), γ) η Οικονομική Αστυνομία, δ) το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η συνεργασία των τεσσάρων ελεγκτικών μηχανισμών μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα και το βάθος των ελέγχων. Η διασταύρωση και η επεξεργασία των δεδομένων και των πληροφοριών, που ο κάθε μηχανισμός διαθέτει, δίνουν τη δυνατότητα οι έλεγχοι να επικεντρωθούν σε περιοχές και κλάδους με υψηλή και καλυμμένη μέχρι σήμερα παραβατικότητα, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.
 
«Ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αποκτά η ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην χάραξη και εφαρμογή του οδικού χάρτη, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
 
Ο τριετής οδικός χάρτης για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, επικυρώθηκε σε τριμερές επίπεδο στις 26-10-2016 ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τη ΔΟΕ και τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).  

Τη σημασία του νέου Οδικού Χάρτη κατά της αδήλωτης εργασίας επισημαίνει η ΓΣΕΕ  

Ο Οδικός Χάρτης για την αδήλωτη εργασία δεν πρέπει να αποτελέσει μια δράση επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά έναν προγραμματισμό αυστηρών ελέγχων για την αντιμετώπιση της, τονίζει η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της δημόσιας παρουσίασης του επιχειρησιακού προγράμματος στοχευμένων ελέγχων για την αδήλωτη εργασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε τριμερή διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν το υπουργείο Εργασίας, κοινωνικοί εταίροι και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτελεί ειδική δράση του Οδικού Χάρτη για την αδήλωτη εργασία, που έχει εκπονηθεί με την τεχνική βοήθεια του ILO, ενώ για την υλοποίηση και την εποπτεία της εφαρμογής του Οδικού Χάρτη, υπάρχει ρητή δέσμευση της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2017.
 
Οι έλεγχοι θα γίνουν στην Περιφέρεια Αττικής από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου 2017 και θα επαναληφθούν από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2017 σε στοχευμένες επιχειρήσεις με βάση τα στοιχεία των ελέγχων του 2016 για:

α) τους οικονομικούς κλάδους που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας στο σύνολο της χώρας και

β) τους οικονομικούς κλάδους που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο αριθμό παραβάσεων για αδήλωτη εργασία στο σύνολο της χώρας.

Στους ελέγχους θα μετάσχουν οι παρακάτω ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα συνεργαστούν τόσο σε επίπεδο επιτόπιων ελέγχων όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής και διασταύρωσης δεδομένων και πληροφοριών . Συγκεκριμένα πρόκειται για:

α) το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.),

β) τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τον Ελεγκτικό Μηχανισμό της πρώην ΕΥΠΕΑ αλλά και τα τμήματα Εσόδων,

γ) την Οικονομική Αστυνομία και

δ) το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Η ΓΣΕΕ επισήμανε την κρισιμότητα της εργατικής συμμετοχής κατά τους ελέγχους, η οποία προβλέπεται ρητά από το ν. 1264/1982, και παρουσίασε εκ νέου τις θέσεις και τις προτάσεις της για την ουσιαστική καταπολέμηση της αδήλωτης και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας.

Η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι η «αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας χωρίς ισχυρή προστασία της εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει και ότι η κανονικότητα στην Ελλάδα, κατά την προσφιλή επίκαιρη ρητορική, είναι αυτή των παραβατικών συμπεριφορών στο εργασιακό, το κοινωνικοασφαλιστικό και το φορολογικό επίπεδο».

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Ποτάμι ο χρόνος,αναζητώ τη χαρά.Αγκαλιά, με πόδια μπλεγμένα, ξεβρασμένα θέλω κι ανάγκες,πιάστηκα στο πρώτο κλαδίπου περνούσε.Κοίταξα...
randomness