Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Υπερψηφίζουμε το κοινωνικό μέρισμα ως ένδειξη αναγνώρισης των θυσιών του λαού

«Η Κυβέρνηση εδώ και μήνες επενδύει στη σύγκρουσή της με την ελληνική Δικαιοσύνη», δηλώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Λέσβου και αναπληρωτής τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Και προσθέτει:«Kάποιους τους βολεύει να παρουσιάζουν τους δικαστές σαν εχθρούς». Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου (ότι η απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες των δικαστών είναι λάθος και έγκλημα), απαντά, μέσω του Πρακτορείου, ότι ο αναπληρωτής υπουργός «θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και υπεύθυνος».

Παράλληλα, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο κ. Αθανασίου επιχειρηματολογεί ότι η ΝΔ υπερψηφίζουμε το κοινωνικό μέρισμα «όχι γιατί συμφωνούμε με αυτό, αλλά ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής των θυσιών που υφίσταται ο Ελληνικός Λαός και ως ελάχιστη ανακούφισή του».

Ταυτόχρονα ο κ. Αθανασίου αναφέρεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο κ. Κουρουμπλής στην Βουλή και λέει ότι «πρόκειται για ένα τυπικό νομοσχέδιο -«σκούπα» που βρίθει παλαιοκομματικών λογικών και εξυπηρετήσεων ενώ στερείται συνοχής».

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ σχολιάζει, τέλος, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις εκλογές της κεντροαριστεράς λέγοντας ότι «φανέρωσε ότι επικράτησαν οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις που δεν προσκομίζουν κάτι νέο στην πολιτική».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Η ένταση των καιρικών φαινομένων ή η χρόνια καταστροφή του περιβάλλοντος ευθύνεται για τα τραγικά γεγονότα στην Αττική;

Απ.: Προφανώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε καιρικά φαινόμενα που δεν έχουμε συνηθίσει ενώ και οι επεμβάσεις στο περιβάλλον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι ζούμε σε κοινωνίες και οι κοινωνίες νομοθετούν και οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους τους. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να λέμε ότι οι παράγοντες που αναφέρετε είναι οι μοναδικοί που φέρουν ευθύνη.

Ερ.: Τι μπορεί να γίνει για να περιορίσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον;

Απ.: Να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις ευθύνες απέναντι στους πολίτες, να ερευνήσουμε με σοβαρότητα το πρόβλημα στις πλήρεις και σύγχρονες διαστάσεις του και να προχωρήσουμε στις λύσεις που διασφαλίζουν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Ερ.: Στην πρόσφατη θεομηνία στην δυτική Αττική, νομίζετε ότι αντέδρασε όπως έπρεπε η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός;

Απ.: Δεν είναι η ώρα να γίνει αυτή η συζήτηση καθώς στη Νέα Δημοκρατία δεν επενδύουμε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά εξ ορισμού την ευθύνη σε τέτοιες περιστάσεις την έχει το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, και εφόσον φτάσαμε στο δυστυχές αυτό αποτέλεσμα, που δεν έχει προηγούμενο για τη χώρα μας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ετοιμότητα και αποτελεσματικό σχεδιασμό του κρατικού μηχανισμού.

Ερ.: Υπάρχει μία διαμάχη της κυβέρνησης με τους δικαστές για το πόθεν έσχες τους. Νομίζετε ότι είναι σωστή η απόφαση του ΣτΕ που εξαιρεί τους δικαστές από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης;

Απ.: Κοιτάξτε, οι δικαστές κατέθεταν δήλωση πόθεν έσχες και πριν την τελευταία τροποποίηση του νόμου. Και οι δικαστές δεν είναι ενάντιοι ούτε στην υποχρέωση τους αυτή ούτε φυσικά στην ηλεκτρονική υποβολή, κάθε άλλο. Λένε απλώς ότι οι διατάξεις του εν λόγω νόμου που ορίζουν κρίσιμα ουσιώδη και διαδικαστικά ζητήματα πρέπει να είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα. Μπορεί κάποιους να τους βολεύει να παρουσιάζουν τους δικαστές ως εχθρούς, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αυτό που λέει η απόφαση του ΣτΕ στερείται νομικής βάσης.

Ερ.: Ο αρμόδιος υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος επιτέθηκε στους δικαστές με δήλωσή του -χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων την απόφαση «λάθος και έγκλημα». Νομίζετε ότι υπερέβαλε;

Απ.: Η κυβέρνηση εδώ και μήνες επενδύει στη σύγκρουση της με την ελληνική Δικαιοσύνη κατά την προσφιλή της τακτική να αναζητεί παντού εχθρούς και αποδιοπομπαίους τράγους. Σας είπα ότι οι δικαστές δεν είναι αντίθετοι στην υποβολή πόθεν έσχες. Εξάλλου, από του διορισμού μέχρι και το έτος 2016 υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες κανονικά. Ας μην θεσμοθετεί, η κυβέρνηση αντισυνταγματικές διατάξεις. Συνεπώς, ο κ. Παπαγγελόπουλος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και υπεύθυνος.

Ερ.: Συμφωνείτε ότι το ΣτΕ, με την απόφασή του με την οποία κρίθηκε ότι οι αναδρομικοί φορολογικοί έλεγχοι δεν πρέπει να επεκτείνονται πριν το 2011, έβαλε τέλος σε μια ιδιότυπη «ομηρία» των φορολογουμένων;

Απ.: Η ερμηνεία του Συντάγματος αλλά και η κρίση περί συνταγματικότητας των νόμων ανήκει στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων. Θεωρώ λανθασμένη αυτή την νέα τάση που εισήγαγε η παρούσα κυβέρνηση στον πολιτικό λόγο, βάσει της οποίας οι αποφάσεις των δικαστηρίων κρίνονται με πολιτικά κριτήρια και όποτε δεν εξυπηρετούν την κυβέρνηση πρέπει να θεωρούνται ύποπτες. Το ΣτΕ, ως το πιο αρμόδιο δικαστήριο έκρινε όπως έκρινε, και όσο με αφορά, η απόφαση του είναι απόλυτα σεβαστή.

Ερ.: Πρόσφατα έγινε μεγάλη συζήτηση με αφορμή την 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Νομίζετε ότι κάποια κατηγορία καταδικασθέντων θα πρέπει να εξαιρείται από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου;

Απ.: Εμείς είχαμε δημιουργήσει το θεσμό των καταστημάτων κράτησης «τύπου Γ», δηλαδή υψίστης ασφαλείας, των οποίων οι κρατούμενοι δε θα δικαιούνταν άδεια. Από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση ήταν η κατάργησή του. Νομίζω ότι αυτό που μόλις σας είπα αντικατοπτρίζει πλήρως τη διαφορά φιλοσοφίας που έχουμε εμείς με το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στα ζητήματα αυτά.

Ερ.: Χρειάζεται πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για να περιοριστεί η εγκληματικότητα;

Απ.: Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι η νομοθεσία το μείζον πρόβλημα. Επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης η ανασφάλεια των πολιτών δεν αυξήθηκε μόνο δια της νομοθετικής οδού (π.χ. νόμος Παρασκευόπουλου) αλλά και επειδή πολλές φορές η οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των ίδιων και των περιουσιών τους (π.χ. άβατο τον Εξαρχείων), αν δεν δίνει η ίδια το κακό παράδειγμα (π.χ. ο χαρακτηρισμός της δράσης του Ρουβίκωνα ως ακτιβισμός από τον πρόεδρο της Βουλής).

Ερ.: Προχθές πραγματοποιήσατε στην ΝΔ προσυνέδριο για τη μετανάστευση. Νομίζετε ότι χρειάζεται σκλήρυνσή της στάσης των αρχών για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

Απ.: Χρειάζεται συνδυασμός ενεργειών: ενίσχυση ασφάλειας συνόρων, αποτελεσματικές διπλωματικές δράσεις τόσο προς την ΕΕ όσο και διμερώς με την Τουρκία, μεγαλύτερη ταχύτητα στη διεκπεραίωση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου αλλά και επιστροφής των μεταναστών, όταν δεν δικαιούνται άσυλο. Πάνω από όλα, να σταματήσουμε να θεωρούμε τα νησιά μας αποθήκες ψυχών και να τα αφήνουμε στην τύχη τους, όπως έκανε αυτή η κυβέρνηση. Το Εθνικό Σχέδιο της ΝΔ για το Μεταναστευτικό αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Ερ.: Η ΝΔ θα ψηφίσει την διάθεση του κοινωνικού μερίσματος, κάτι που δεν έπραξε πέρυσι. Τι άλλαξε;

Απ.: Αποδείξαμε με στοιχεία ότι το δήθεν κοινωνικό μέρισμα συνιστά στη βάση του εξαπάτηση του λαού, ο οποίος έχει υποφέρει τα πάνδεινα με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το ψηφοθηρικό μέρισμα αυτό οι πολίτες το έχουν ήδη υπερπληρώσει μέσω της φορολογίας. Υπερψηφίζουμε όχι γιατί συμφωνούμε με το κοινωνικό μέρισμα αλλά ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής των θυσιών που υφίσταται ο Ελληνικός Λαός και ως ελάχιστη ανακούφισή του.

Ερ.: Μετά τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2017 βλέπετε προοπτική εξόδου από τα μνημόνια όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2018;

Απ.: Ακόμα και αν όλα πήγαιναν κατ' ευχή για τη Κυβέρνηση, τα οικονομικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την ανάπτυξη, την ανεργία το αντίθετο δείχνουν. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και έχει ψηφίσει ήδη μέτρα που θα ισχύσουν από το 2019. 'Αρα για ποια έξοδο από τα μνημόνια μιλάμε;

Ερ.: Ο κ. Κουρουμπλής, με αφορμή και το τραγικό συμβάν θαλάσσιας ρύπανσης από το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» κατέθεσε στην Βουλή ένα νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Ποια είναι η θέση σας επ' αυτού;

Απ: Αναφέραμε, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, τόσο ο εισηγητής μας κ. Πλακιωτάκης όσο και εγώ, πως πρόκειται για ένα τυπικό νομοσχέδιο -«σκούπα» που βρίθει παλαιοκομματικών λογικών και εξυπηρετήσεων ενώ στερείται συνοχής. Αυτό όμως δεν είναι το βασικό του πρόβλημα, αλλά ότι είναι βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί καινούρια για τη ναυτιλία μας και για αυτό το καταψηφίζουμε.

Ερ.: Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά; Ποιο είναι το διακύβευμα κατά την άποψή σας;

Απ.: Όπως σωστά είπε και ο πρόεδρος μας, αντιμετωπίζουμε θετικά τη σημαντική συμμετοχή του κόσμου στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Το αποτέλεσμά του όμως φανέρωσε ότι επικράτησαν οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις που δεν προσκομίζουν κάτι νέο στην πολιτική και απέδειξαν ότι οι πολίτες από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς έως την παραδοσιακή Δεξιά, μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορούν να αναμένουν νέες προτάσεις και προσήλωση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.


(ΑΠΕ)


    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness